Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κηδεύεται αύριο ο Φ. Μιτεράν

ΠΑΡΙΣΙ.-

Μέρα εθνικού πένθους κηρύχτηκε η αυριανή για τη Γαλλία. Αύριο Πέμπτη, ηγέτες και αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο, καθώς και πολλοί Γάλλοι θα αποχαιρετήσουν τον Φρανσουά Μιτεράν με μια σεμνή τελετή που θα πραγματοποιηθεί στον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ στο Παρίσι. Στη συνέχεια, η σωρός του πρώην Προέδρου της Γαλλίας θα μεταφερθεί στο κοιμητήριο της γενέτειράς του Ζαρνάκ, όπου θα λάβει χώρα η νεκρώσιμη ακολουθία σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα έφθαναν μέχρι χθες το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων από όλα τα μέρη του κόσμου. Τη βαθιά του θλίψη για το χαμό ενός "μεγάλου φίλου" εξέφρασε, ανάμεσα σε άλλους, και ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο.

Στην τελετή που θα γίνει την Πέμπτη στη Νοτρ Νταμ, έχουν δηλώσει ότι θα παρευρεθούν, εκτός από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Γαλλίας, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Γερμανός Πρόεδρος Ρόμαν Χέρτζοκ και ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, καθώς και ο ηγέτης της γερμανικής αντιπολίτευσης Οσκαρ Λαφοντέν, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα, ο πρόεδρος της ΕΕ Ζακ Σαντέρ, οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες, της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτιέρες, της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ, της Νορβηγίας Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ, του Βελγίου Ζαν Λικ Ντεάν, και του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, μαζί με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Εζέρ Βάιζμαν, καθώς και ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος, ενώ την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Τέλος, χθες, πολλοί κάτοικοι του Παρισιού έσπευσαν να αποχαιρετήσουν τον Φρανσουά Μιτεράν, αποθέτοντας κόκκινα τριαντάφυλλα έξω από το κτίριο, στο οποίο κατοικούσε ο Μιτεράν μέχρι τις τελευταίες του στιγμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ