Σάββατο 13 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Πριμ"... παραγωγικότητας στους υπαλλήλους ΝΑΤ και ΕΣΥΕ

Η κυβέρνηση προσπαθεί να "σπάσει" τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να εξωρα'ϊσει την εμμονή της στη συνέχιση της εισοδηματικής πολιτικής μείωσης των μισθών, με την επέκταση του "πριμ" παραγωγικότητας σε υπουργεία και φορείς που εποπτεύονται απ' το δημόσιο

Η χορήγηση οικονομικών "κινήτρων", με πρόσχημα την αύξηση της παραγωγικότητας, είναι ένα από τα μέσα που αξιοποιεί η κυβέρνηση, προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκαλεί στους εργαζόμενους η εμμονή της στη συνέχιση της αντιλαϊκής εισοδηματικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσονται και δύο πρόσφατες αποφάσεις, με τις οποίες καθιερώνεται "πριμ" παραγωγικότητας στους υπαλλήλους του ΝΑΤ, και της Γενικής Γραμματείας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η παραπάνω κίνηση αποτελεί συνέχεια μιας σειράς παρόμοιων αποφάσεων της κυβέρνησης, αρχής γενομένης από τους υπαλλήλους του υπουργείου Βιομηχανίας. Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι στην απόφαση που προέβλεπε τη χορήγηση του "πριμ" παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους του υπουργείου Βιομηχανίας, υπήρχε και ο "σκανδαλώδης" όρος, σύμφωνα με τον οποίο δε δικαιούνταν το "πριμ" οι υπάλληλοι που απουσίαζαν από την εργασία τους λόγω συμμετοχής τους σε... απεργιακές κινητοποιήσεις! Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους του ΝΑΤ και της ΕΣΥΕ, δεν προβλέπεται τέτοιος όρος.Ωστόσο, το περιεχόμενο των αποφάσεων περιέχει αρκετά κενά και ασάφειες, που αφήνουν περιθώρια υποκειμενισμού στον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογείται η παραγωγικότητα των υπαλλήλων.

Αναλυτικότερα:

  • Με απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, εγκρίνεται για το 1995 η καταβολή συνολικού ποσού 120 εκατ. δραχμών, επιμεριζόμενο ισόποσα στους υπαλλήλους του ΝΑΤ, ως οικονομικό κίνητρο για την αύξηση της παραγωγικότητας. Μεταξύ των όρων και των προϋποθέσεων που προβλέπονται για την καταβολή του συγκεκριμένου ποσού είναι και οι εξής: Η αύξηση της παραγωγικότητας θα ανέλθει για το 1995 σε ποσοστό 15%, το οποίο αφορά μεταξύ άλλων τους ρυθμούς βεβαίωσης και είσπραξης των νομίμων εσόδων του ΝΑΤ, καθώς και απονομής συντάξεων και λοιπών υπηρεσιών προς τους συνταξιούχους, τους ναυτικούς και τους συναλλασσόμενους. Οπως σημειώνεται στην απόφαση, "σε ειδικές περιπτώσεις και όπου εκ των πραγμάτων η αύξηση της παραγωγικότητας δεν μπορεί να μετρηθεί, θα εκτιμούνται και άλλα κριτήρια, όπως η ποιότητα, η άμεση ενέργεια κλπ.",κριτήρια που ωστόσο αφήνουν αρκετά κενά και ανοιχτά "παράθυρα". Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, ο έλεγχος και η διασφάλιση των αποτελεσμάτων διενεργούνται μέσω του γενικού διευθυντή και των προϊσταμένων κάθε οργανικής μονάδας.
  • Με απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εγκρίνεται η χορήγηση ειδικής μηνιαίας αποζημίωσης, ως κίνητρο παραγωγικότητας, στους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας της ΕΣΥΕ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ως εξής: ΠΕ και ΤΕ 36.000 δρχ. μηνιαίως, ΔΕ 34.000 δρχ. μηνιαίως και ΥΕ 32.000 δρχ. μηνιαίως. Τα παραπάνω ποσά χορηγούνται στο τέλος κάθε δεύτερου μήνα για απασχόληση των υπαλλήλων της ΓΓ της ΕΣΥΕ προς υποβοήθηση έργου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η ειδική αποζημίωση καταβάλλεται σε όλους τους υπαλλήλους της ΓΓ της ΕΣΥΕ, μόνιμους και με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, καθώς και στους αποσπασμένους σ' αυτήν υπαλλήλους από άλλες υπηρεσίες.

Στην απόφαση σημειώνεται ότι η ειδική αποζημίωση δεν καταβάλλεται στην περίπτωση χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, άδειας χωρίς αποδοχές, καθώς και στην περίπτωση θέσης υπαλλήλου σε διαθεσιμότητα ή αργία. Επίσης, δεν καταβάλλεται σε περίπτωση απουσίας του υπαλλήλου με αναρρωτική άδεια πέραν των τριών ημερών το μήνα, οπότε θα περικόπτεται ανάλογα. Τέλος, επισημαίνεται ότι όσοι υπάλληλοι λαμβάνουν επιδόματα πλέον των βασικών, τα οποία αθροιστικά υπερβαίνουν το ποσό του κινήτρου παραγωγικότητας που τους αναλογεί, δε δικαιούνται το κίνητρο αυτό, ενώ σε περίπτωση που αυτά υπολείπονται τότε θα λαμβάνουν τη διαφορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ