Τρίτη 16 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στο κενό τελικά η εντολή στον Ερμπακάν
  • Ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί απέρριψαν σε πρώτη φάση συνεργασία μαζί του
  • Σπασμωδική αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας στην κατακραυγή για το Κουρδικό

ΑΓΚΥΡΑ.-

Τελικά, οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των τουρκικών κομμάτων τηρούν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, την προεκλογική τους δέσμευση να μη συνεργαστούν με τον ηγέτη του ισλαμιστικού Κόμματος της Ευημερίας, Νετσμεντίν Ερμπακάν. Τώρα, ο νικητής των εκλογών του Δεκέμβρη βρίσκεται εν αναμονή του αποτελέσματος στις επικείμενες συναντήσεις του ηγέτη του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, και της αρχηγού του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ.

Υπάρχει περίπτωση να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση, προς όφελος του Ερμπακάν; Αν και οι πιθανότητες του ισλαμιστή ηγέτη μοιάζουν μηδενικές, ο Ερμπακάν δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη. Αν ο Γιλμάζ δεν έρθει σε συμφωνία με την Τσιλέρ, οι εκπλήξεις δε θα πρέπει να αποκλείονται.

Ο Γιλμάζ κρατά πλέον το "κλειδί" των εξελίξεων. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν η τουρκική Κεντροδεξιά θα συνασπιστεί μπρος στην ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης, προσεγγίζοντας και κάποιο από τα υπόλοιπα δύο κόμματα του νέου Κοινοβουλίου, ή θα έχουμε νέες εκλογές...

Οι οικονομικοί δείκτες

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας, αν τουλάχιστον πιστέψει κανείς την αρχηγό του Κόμματος του Ορθού Δρόμου και υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Τανσού Τσιλέρ, έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ στα χρονικά της Τουρκικής Δημοκρατίας: 21 εκατομμύρια δολάρια. Και ακόμα, ο πληθωρισμός, από 150% παρουσίασε πτώση στο 65%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε το 7 - 8%

Η Τσιλέρ, μετά από σύσκεψη του οικονομικού συμβουλίου της Τουρκίας, στην οποία προήδρευσε, διατύπωσε την άποψη ότι η οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά ξεπέρασε την κρίση του πρόσφατου παρελθόντος.

Οπως, για παράδειγμα, ότι το κύμα της τρομοκρατίας και η καθυστέρηση σχηματισμού κυβέρνησης μπορεί να προκαλέσει άτακτη φυγή κεφαλαίων ξένων εταιριών και απροθυμία επενδύσεων στη χώρα.

Λεονταρισμοί και ένδεια επιχειρημάτων...

Σπασμωδικά φαίνεται να αντιδρά η τουρκική πολιτική ηγεσία στο μπαράζ αρνητικής δημοσιότητας για το Κουρδικό, στις απαρχές του 1996. Χτες, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών προειδοποίησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει νομικά μέτρα εναντίον των ξένων μέσων ενημέρωσης, που παρουσιάζουν την κατάσταση των Κούρδων στη Νοτιανατολική Τουρκία "παίζοντας το παιχνίδι των τρομοκρατών".

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας, Νουρετίν Νουρκάν, τόνισε ότι θα ληφθούν νομικά μέτρα σε βάρος των μέσων ενημέρωσης, που μεταδίδουν ή δημοσιεύουν πληροφορίες ικανές να βλάψουν το κύρος της χώρας στο εξωτερικό. "Είναι αντιληπτό, πρόσθεσε, ότι οι ως τώρα κατηγορίες δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από ψυχολογικό αγώνα των τρομοκρατικών οργανώσεων και των υποστηρικτών τους, με σκοπό να δυσφημίσουν την Τουρκία".

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο του στρατού, πάντως, όπως μετέδωσε χτες το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτήρισε τις φωτογραφίες της βρετανικής εφημερίδας "φωτομοντάζ".

Στη διάρκεια των 11 τελευταίων χρόνων, όσο κρατούν οι συγκρούσεις κουρδικών αυτονομιστικών ομάδων και στρατιωτικών δυνάμεων στη Νοτιανατολική Τουρκία, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 18.500 άνθρωποι.

  • Η σύλληψη ενός κουρδογενούς πρώην βουλευτή, του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, της Τανσού Τσιλέρ, μάλλον δε βελτιώνει ιδιαίτερα την εικόνα. Ο Αμπντουλμελίκ Φιράτ, μέλος του τουρκικού Κοινοβουλίου από το 1991 ως το 1995, συνελήφθη χτες στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία ότι βοήθησε Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.

Ο σχεδόν 70χρονος Φιράτ δεν έθεσε υποψηφιότητα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αλλά υποστήριξε το κουρδικό "Χαντέπ". Πολιτικοί φίλα προσκείμενοι προς τον Φιράτ, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα με την καρδιά του, εκτιμούν ότι διώκεται επειδή είχε ασκήσει κριτική στον τρόπο που η Τουρκία αντιμετωπίζει το Κουρδικό, μάλλον, παρά για οτιδήποτε άλλο...

Τα οπλικά συστήματα

"Φωνή βοώντος εν τη ερήμω" του διεθνούς εμπορίου όπλων... Την περασμένη Κυριακή, η Διεθνής Αμνηστία προστέθηκε στους οργανισμούς που απαιτούν από τις χώρες, οι οποίες πωλούν ή μεταβιβάζουν οπλικά συστήματα στην Τουρκία, να σταματήσουν τις πωλήσεις αυτές, έως ότου ο τουρκικός στρατός σταματήσει να τα χρησιμοποιεί εναντίον αμάχων. Πιο συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός αναφέρθηκε στην πώληση ελικοπτέρων τελευταίας στρατιωτικής τεχνολογίας, τα οποία ο στρατός της Τουρκίας χρησιμοποιεί εναντίον άοπλων πολιτών σε επιθέσεις του στρατού κατά περιοχών όπου σταθμεύουν Κούρδοι αντάρτες.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη από τις - αναρίθμητες - καταγγελίες για τις μεθόδους του στρατού, στην προσπάθεια καταστολής των αντικαθεστωτικών και αυτονομιστικών ομάδων. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν πολλές φορές κατηγορήσει την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, ότι στην καλύτερη περίπτωση "κάνει τα στραβά μάτια" και στη χειρότερη ευνοεί τα εγκλήματα των ανθρώπων του στρατού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας. Η επίσημη Τουρκία, πάντως, αρνείται τις αιτιάσεις της Δύσης με κατηγορηματικό τρόπο. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει τις περισσότερες πωλήσεις στρατιωτικών ελικοπτέρων στην Τουρκία, τη δεκαετία που διανύουμε. Εταιρίες από τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ συνεχίζουν να εκτελούν παραγγελίες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων, σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία.

"Οι κυβερνήσεις των χωρών που προμηθεύουν οπλικά συστήματα στην Τουρκία είναι συνυπεύθυνες για τη χρήση των όπλων που παράγουν και πωλούν", υπογραμμίζει η οργάνωση. Τα οικονομικά οφέλη που αποκομίζουν, συνεχίζει, δεν μπορούν να εξαγνίσουν το γεγονός ότι τα οπλικά συστήματα αυτά χρησιμοποιούνται για δολοφονίες, οι οποίες δε δικαιολογούνται από κανένα νομικό πλαίσιο και αποτελούν σκαιά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και η οργάνωση καταλήγει καλώντας τις χώρες, βιομηχανίες των οποίων πωλούν όπλα στην Τουρκία, να διασφαλίσουν ότι η χρήση τους δε θα στρέφεται εναντίον αμάχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ