Τρίτη 16 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Νέος Πρόεδρος ο Ζ. Σαμπάιο

Συγκέντρωσε το 53,43% των ψήφων, υποστηριζόμενος από τους σοσιαλιστές και τους κομμουνιστές, έναντι 46,17% του αντιπάλου του, Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζορζέ Σαμπάιο είναι ο νικητής στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Πορτογαλία, λαμβάνοντας το 53,43% των ψήφων σε αντίθεση με τον συντηρητικό υποψήφιο, πρώην πρωθυπουργό Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα, που συγκέντρωσε το 46,17%. Στις κάλπες προσήλθαν να ψηφίσουν 8,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι τόσο από την ηπειρωτική χώρα όσο και από τα αρχιπελάγη της Μαδέρας και των Αζορών.

Η επιτυχία του Σαμπάιο στις προεδρικές εκλογές δίνει τη δυνατότητα για πρώτη φορά από την Επανάσταση των Γαριφάλων το 1974 στους Σοσιαλιστές να ελέγχουν τόσο την Προεδρία της Δημοκρατίας όσο και την κυβέρνηση. Σε διάστημα τριών ετών το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις: Δημοτικές εκλογές, εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, βουλευτικές και τις προχτεσινές προεδρικές.

Στις δημοτικές εκλογές του Δεκέμβρη του 1993 οι Σοσιαλιστές αναδείχτηκαν πρώτη δύναμη με 36,1%, ενώ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του '94 ήρθαν πάλι πρώτοι με ποσοστό 34,87%, με 10 ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο. Τον περασμένο Οκτώβρη, οι Σοσιαλιστές έλαβαν το 43,76% και 112 έδρες στη Βουλή, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία για 4 μόλις έδρες.

Ο νέος Πρόεδρος θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του στις 9 του Μάρτη, την επόμενη της αναχώρησης του Μάριο Σοάρες από το Παλαί ντε Μπελέμ, την έδρα της Προεδρίας.

Οπως ήταν αναμενόμενο, όλες οι εφημερίδες της χώρας αφιέρωσαν χτες τις πρώτες σελίδες τους στην εκλογή του Σαμπάιο στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Το "Ντάριο ντε Νοτίσιας" έχει τον τίτλο "Η Πορτογαλία προς τα αριστερά" και αναφέρει ότι η εκλογή του Σαμπάιο αποτελεί σαφή και αναμφισβήτητη νίκη επί του αντιπάλου του, Καβάκο Σίλβα και συμβάλλει στη στροφή της Πορτογαλίας προς τα Αριστερά.

Μια άλλη εφημερίδα της Λισαβόνα, η "Πούμπλικο", τονίζει ότι δίνοντας τη νίκη στον Σαμπάιο, οι Πορτογάλοι δημιούργησαν μία άνευ προηγουμένου κατάσταση στην εσωτερική πολιτική: "Μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μια κυβέρνηση και έναν Πρόεδρο της ίδιας πολιτικής απόχρωσης". Υπό τον τίτλο: "Το τέλος του Καβακισμού", η εφημερίδα γράφει στο κύριο άρθρο της: "Για πρώτη φορά σε διάστημα δέκα ετών ο Καβάκο Σίλβα υπέστη μια σημαντική εκλογική ήττα. Οι προηγούμενες ήττες του PSD - κατά τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές - αν και μικρές, συγκλόνισαν τον Καβακισμό και το αλαζονικό του ύφος. Αλλά δε σήμαναν το τέλος του. Αυτή είναι η σημασία της χτεσινής (προχτεσινής) ψήφου των Πορτογάλων: Εκφράζοντας την προτίμησή τους προς τον Σαμπάιο απέναντι στον Καβάκο Σίλβα οι εκλογείς, πέραν της προσωπικής ήττας που του επιφύλαξαν, υπέγραψαν την πράξη θανάτου του Καβακισμού".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομική εφημερίδα "Ντιάριο Εκονόμικο" αναφέρει ότι η εκλογή του Σαμπάιο δεν προκάλεσε ανησυχία στους οικονομικούς κόλπους της Πορτογαλίας. "Οι οικονομικοί κύκλοι της χώρας αντιμετώπισαν με ηρεμία την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν και οι τρεις προσωπικότητες στην πολιτική ηγεσία της χώρας είναι Σοσιαλιστές, οι οικονομικοί παράγοντες με τους οποίους ήρθε σε επαφή το "Ντιάριο Εκονόμικο" έδωσαν σαφή δείγματα εμπιστοσύνης".

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζορζέ Σαμπάιο υποστηρίχτηκε από τους Σοσιαλιστές, το Κομμουνιστικό Κόμματος και την αριστερίστικη "Λαϊκή Δημοκρατική Ενωση". Οι δύο τελευταίοι απέσυραν την τελευταία βδομάδα τους υποψήφιούς τους και κάλεσαν τα μέλη και τους οπαδούς τους να ψηφίσουν τον Σαμπάιο.

Ο Καβάκο Σίλβα, που ηγείτο του κυβερνητικού κεντροδεξιού συνασπισμού του "Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος" μέχρι το περασμένο Οκτώβρη, δεν είχε σε αυτές τις προεδρικές εκλογές την επίσημη υποστήριξη του "Λαϊκού Κόμματος" της Δεξιάς, του τρίτου κόμματος της χώρας. Το κίνημα του Αντόνιο Μοντέιρο προτίμησε να κρατήσει στάση ουδετερότητας, δίνοντας ελευθερία ψήφου στους οπαδούς του κόμματός του, που έχει 15 βουλευτές στο Κοινοβούλιο. Αντίθετα όμως, ο Καβάκο Σίλβα είχε την απόλυτη υποστήριξη του πρώην Προέδρου της χώρας, του στρατηγού Αντόνιο Ραμάλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ