Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φιλοτελική "χρυσή" Ολυμπιάδα"

Στις 25 του Μάρτη, ανήμερα της εθνικής επετείου, στα 1896, στο καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, τελέστηκε η έναρξη των Α Ολυμπιακών Αγώνων που διήρκεσαν μέχρι τις 6 του Απρίλη. Η αναβίωση του ολυμπιακού ιδεώδους συνοδεύτηκε τότε με την έκδοση της - πρώτης στην παγκόσμια ιστορία του φιλοτελισμού - σειράς αθλητικών και ολυμπιακών γραμματοσήμων. Γραμματόσημα που αποτύπωναν το μεγαλείο της αρχαίας ελληνικής αθλητικής κληρονομιάς και το θαυμαστό κάλλος της αρχαιοελληνικής τέχνης, του ελληνικού πολιτισμού γενικότερα. Τα γραμματόσημα αυτά υπήρξαν αφετηρία για την ανάπτυξη της αθλητικής θεματολογίας στο διεθνή φιλοτελισμό. Εκατό χρόνια από τότε, σαν ανάμνηση των Α Ολυμπιακών Αγώνων, και στο ίδιο ακριβώς διάστημα, από τις 25 τουΜάρτη μέχρι τις 6 του Απρίλη,στο Ζάππειο θα παρουσιαστεί η πρώτη "Παγκόσμια Εκθεση Ολυμπιακών - Αθλητικών Γραμματοσήμων και Τεκμηρίων "Αθήνα 1896 - 1996"",την οποία θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόκειται για μια έκθεση, που, πέραν του φιλοτελισμού και του ολυμπισμού, περιέχει στοιχεία Ιστορίας, πολιτισμού, αισθητικής, παιδείας. Θα αποτελείται από δύο τμήματα: Το πρώτο (συναγωνιστικό) θα περιλαμβάνει συλλογές γραμματοσήμων που έχουν εκδοθεί διεθνώς από το 1986 μέχρι σήμερα. Ηδη, έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 60 διακεκριμένοι φιλοτελιστές από 20 χώρες, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί. Στο δεύτερο τμήμα θα εκτεθούν μεγάλης ιστορικής και ερευνητικής σημασίας τεκμήρια περί του Ολυμπισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων (έγγραφα, φωτογραφίες, μετάλλια, εφημερίδες, περιοδικά κλπ.), αναφορά στην προσφορά των πρωτοπόρων των Ολυμπιάδων. Στο τμήμα των τεκμηρίων θα συμμετέχουν επίσημα τα Ολυμπιακά Μουσεία Λωζάνης, Ουγγαρίας κ.ά., καθώς και το Ελληνικό Ταχυδρομικό και Φιλοτελικό Μουσείο.

Οργανωτές της έκθεσης είναι το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, ο Οργανισμός Ελληνικών Ταχυδρομείων, η Ελληνική Εταιρεία Ολυμπιακού - Αθλητικού Φιλοτελισμού, η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και η Ελληνική Φιλοτελική Ομοσπονδία, εκπρόσωποι των οποίων, με πρώτο τον υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Δ. Σαρρή, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισαν την αξία αυτής της έκθεσης, που αποτελεί και μια "απάντηση" στην άρνηση της ΔΟΕ για πραγματοποίηση της φετινής "χρυσής Ολυμπιάδας" στην Αθήνα.

Την έκθεση θα πλαισιώσουν και δύο εκδηλώσεις: Στο Μαραθώνα, στις 29 του Μάρτη (ημέρα τέλεσης πριν 100 χρόνια του Μαραθώνιου Δρόμου), η Ελληνική Εταιρεία Ολυμπιακού - Αθλητικού Φιλοτελισμού θα εντοιχίσει αναμνηστική πλάκα στη μνήμη του αθλοθέτη του Μαραθωνίου Μισέλ Μπρελ, ενώ τα ΕΛΤΑ θα λειτουργήσουν έκτακτο Ταχυδρομικό Γραφείο, σφραγίζοντας την αλληλογραφία με ειδική αναμνηστική σφραγίδα. (Να σημειώσουμε ότι τα ΕΛΤΑ στις 25/3 θα θέσουν σε κυκλοφορία τρία "φεγιέ", στα οποία θα απεικονίζονται τα 12 γραμματόσημα της ολυμπιακής σειράς του 1896). Στην Αρχαία Ολυμπία στις 30 του Μάρτη θα γίνει η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς της Ατλάντας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ