Σάββατο 20 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Η λιτότητα φέρνει τον τζόγο

Με άνοδο 3,73% στις τιμές μετοχών, πτώση στα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς, εντυπωσιακή εισροή ξένων κεφαλαίων ύψους 40 δισ. δρχ. και πώληση εντόκων γραμματίων αξίας 300 δισ. δρχ., αντέδρασε χτες η αγορά στην εκλογή του νέου πρωθυπουργού

"Ψήφο εμπιστοσύνης" στο νέο πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη,και τη σφιχτή πολιτική λιτότητας, που αναμένεται να ακολουθήσει, έδωσαν χτες οι "επενδυτές" που παίζουν στο Χρηματιστήριο και γενικά στην αγοραπωλησία χρήματος. Ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο αυξήθηκε, τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά χρήματος μειώθηκαν, ενώ εκδηλώθηκε αυξημένο ενδιαφέρον για το εθνικό μας νόμισμα από ξένους θεσμικούς "επενδυτές", που έσπευσαν να αλλάξουν μεγάλα ποσά συναλλάγματος με δραχμές. Επίσης, χτες, πρώτη μέρα διάθεσης της νέας σειράς εντόκων γραμματίων του δημοσίου, παρουσιάστηκε εντυπωσιακή κίνηση στα γκισέ των τραπεζών.

Αναλυτικότερα:

  • Στη Σοφοκλέους,ο Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου εκτινάχτηκε στις 988,47 μονάδες, έναντι 952,93 μονάδων που έκλεισε στην προχτεσινή συνεδρίαση, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή άνοδο 3,73%,με συνολικό τζίρο 14,2 δισ. δρχ. Το γενικό κλίμα ενθουσιασμού που επικράτησε ήταν τέτοιο, ώστε να διαμορφωθούν ανοδικά όλοι οι επιμέρους δείκτες, με περισσότερο κερδισμένες τις τράπεζες (+4,32%) και τις εταιρίες επενδύσεων (+4,72%). Ενόψει, πάντως, και της κατάρτισης των λογιστικών καταστάσεων τέλους χρήσης 1995 και των οργιαζόντων ως εκ τούτου φημών που κυκλοφορούν για διάφορα "χαρτιά", ας δοθεί προσοχή από τους επενδυτές να μην παρασυρθούν από το κλίμα ευφορίας και να μην αγοράσουν "φύκια για μεταξωτές κορδέλες".
  • Στη διατραπεζική αγορά το νεοεισελθέν (από τη Δευτέρα 15 Γενάρη) επιτόκιο δανεισμού μεταξύ των τραπεζών ATHIBOR 12 μηνών μειώθηκε από 15,4% σε 15,1%,αντανακλώντας έτσι τη βεβαιότητα των θεσμικών επενδυτών ότι ο νέος πρωθυπουργός θα συνεχίσει την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δραχμοποιήθηκαν από ξένους επενδυτές ποσά γύρω στα 40 δισ. δρχ.,εξέλιξη που συνδυάζεται και με την πτώση των επιτοκίων διεθνώς. Η ρευστότητα (το λιμνάζον χρήμα) του τραπεζικού συστήματος, πάντως, παρέμεινε και χτες στα υψηλά επίπεδα των 800 δισ. δρχ. ημερησίως, προεξοφλώντας έτσι την εκ νέου είσοδο των επιτοκίων σε πτωτική τροχιά.

Χτες, επίσης, πρώτη μέρα της διάθεσης της νέας σειράς εντόκων γραμματίων με το αυξημένο επιτόκιο 14,2%,πουλήθηκαν κρατικοί τίτλοι συνολικής αξίας άνω των 300 δισ. δρχ., απ' τα οποία τα 180 δισ. δρχ. ήταν ήδη ληγμένοι και ανανεώθηκαν. Η εξέλιξη αυτή δε φαίνεται να συνδέεται με την εκλογή νέου πρωθυπουργού, αλλά με το αυξημένο επιτόκιο που διατίθεται η νέα σειρά εντόκων γραμματίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ