Σάββατο 20 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΡΤΟΥ
Σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου η κυβέρνηση για τα προβλήματα

Με μια σειρά από μεσοβέζικες λύσεις και αμφιλεγόμενα ημίμετρα, αντιμετωπίζουν ή "θα" αντιμετωπίσουν οι αρμόδιοι υπουργοί τα προβλήματα των βιοτεχνών αρτοποιών, που γέννησε η απελευθέρωση στο χώρο. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις σε σχετική ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου εμφανίζονται οι αρμόδιοι υπουργοί Εμπορίου Ν. Ακριτίδης και Εργασίας Στ. Τζουμάκας, καθώς και ο υφυπουργός Βιομηχανίας Κ. Βρεττός σε ό,τι αφορά, τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοτέχνες αρτοποιοί, όσο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία από την απελευθέρωση στη λειτουργία της αλυσίδας παραγωγή - διακίνηση ψωμιού. Αυτό προκύπτει από την απάντηση και των τριών υπουργών σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν τον περασμένο Δεκέμβρη στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και Αντ. Σκυλλάκος,με την οποία εξέθεταν τις καταγγελίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων του κλάδου και ζητούσαν από τους αρμόδιους υπουργούς πώς σκέφτονται να τις αντιμετωπίσουν. Συγκεκριμένα:

  • Ο υπουργός Εμπορίου, κατά τη γνωστή τακτική της κυβέρνησης, ουσιαστικά ομολογεί πως τα προβλήματα που καταγγέλλουν οι βιοτέχνες αρτοποιοί ότι αντιμετωπίζουν οφείλονται στην απελευθέρωση του χώρου και της τιμής του ψωμιού, που παρουσιάζει ως αναπόφευκτο κακό, αφού πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της "αναγκαίας" προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή. Απαντώντας στο πώς προτίθεται σαν πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά αναφέρεται σε εγκύκλιο που έχει σταλεί στις νομαρχιακές υπηρεσίες του υπουργείου, με την οποία συστήνεται η συγκρότηση συνεργείων ελεγκτών για τη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση φορολογικών και υγειονομικών διατάξεων. Οσο για την πλατιά χρησιμοποίηση "μαύρης" εργασίας που καταγγέλλουν οι αρτοποιοί, την παρασκευή άρτου σε βάρη μικρότερα από αυτά που ορίζει η νομοθεσία και την πώληση ψωμιού από χώρους που δεν τηρούν τους όρους που προβλέπονται από τα σχετικά ΠΔ, ο υπουργός Εμπορίου παραπέμπει σε "ομάδα εργασίας", που έχει συγκροτηθεί με απόφαση του υπουργείου Βιομηχανίας και η οποία "θα" εξετάσει τα ζητήματα αυτά.
  • Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η απάντηση που υπογράφει ο υφυπουργός Βιομηχανίας Κ. Βρεττός, ο οποίος επίσης παραπέμπει στην ίδια "ομάδα εργασίας". Παράλληλα, εμφανίζεται να εξαντλεί το θέμα των παραβιάσεων των διατάξεων για τη λειτουργία καταστημάτων παραγωγής και πώλησης άρτου στους ελέγχους που γίνονται από τις κατά τόπους αρμόδιες νομαρχιακές υπηρεσίες βιομηχανίας, "εφόσον υποβληθεί σχετική καταγγελία ή κατ' άλλο τρόπο περιέλθει σε γνώση τους η μη τήρηση των σχετικών διατάξεων".
  • Τέλος, ο υπουργός Εργασίας Στ. Τζουμάκας, σε ό,τι αφορά θέματα της αρμοδιότητάς του, επικαλείται το νομοσχέδιο - φάντασμα του υπουργείου του, που αφορά στην εργασία των αλλοδαπών στη χώρα μας. Νομοσχέδιο, το οποίο εξαγγέλλεται από τον εκάστοτε υπουργό εδώ και δύο χρόνια, αλλά ουδέποτε δόθηκε στη δημοσιότητα. Το μόνο, δε, που έχει γίνει γνωστό είναι ότι μεταξύ άλλων προβλέπεται η επιβολή κεφαλικού φόρου 500.000 δρχ. από κάθε αλλοδαπό, του οποίου η εργασία νομιμοποιείται στη χώρα μας. Δεύτερον, σχετικά με την εκπαίδευση των εργαζομένων στο χώρο, ότι "συντάσσεται" σχέδιο νόμου από το υπουργείο Βιομηχανίας με τη συμμετοχή του ΟΑΕΔ, που αφορά στις προϋποθέσεις λειτουργίας των αρτοποιείων και χορήγησης εξουσιοδότησης, ώστε να καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα ο τρόπος χορήγησης επαγγελματικών αδειών στους εργαζόμενους στο σχετικό αντικείμενο και να εξασφαλιστεί η επαγγελματική κατοχύρωση όλων των εργαζομένων στους κλάδους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ