Κυριακή 21 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ανεργία, το μεγάλο "ατού" των εργοδοτών

Μιλά η πρόεδρος του Συνδικάτου κλάδων ένδυσης Αττικής, Χριστίνα ΤΣΕΝΤΟΥΡΟΥ

"Η δημιουργία δυνατού μετώπου αντίστασης και πάλης των εργαζομένων, είναι ουσιαστικά η μοναδική προϋπόθεση για την ανατροπή της δραματικής κατάστασης που υφίστανται οι εργαζόμενοι των κλάδων ένδυσης και όχι μόνο".Αυτό τονίζει η Χ. Τσεντούρου,πρόεδρος του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης Αττικής,με την οποία συζητήσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου και τη δράση του συνδικάτου.

"Ο κλάδος σε όλο το φάσμα - θα πει - και πιο ειδικά στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, δέχεται μια επίθεση που έχει πολλές μορφές και εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Οπως οφειλές δεδουλευμένων για αρκετούς μήνες. Αδειες άνευ αποδοχών. Λιγότερες ώρες και μέρες δουλιάς, με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών. Μεγάλη επιμήκυνση των αργιών των γιορτών. Απολύσεις που συνεχώς αυξάνονται και ιδιαίτερα το διάστημα πριν τις γιορτές ".

Η μεγάλη ανεργία είναι το "ατού" των εργοδοτών που όπως τονίζει, "με εκβιαστικό τρόπο, με την τρομοκρατία, καταπατούν κάθε δικαίωμα. Αλλες φορές αυτό γίνεται με τη δήθεν σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται μια κατ' επίφαση νομιμότητα. Σε άλλες περιπτώσεις απλά ενημερώνουν - συνήθως τηλεφωνικά ή ξεχωριστά τον καθένα - τους εργαζόμενους. Ολες τους οι προσπάθειες τελικά συγκλίνουν στο να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους όποτε θέλουν, όπως θέλουν με βάση τα συμφέροντά τους. Ολα τα προβλήματα και τα πιο μικρά που μπορεί να αντιμετωπίσει μια επιχείρηση, αυτόματα μεταφέρονται στις πλάτες των εργαζομένων. Αποτελεί γενικότερη κατεύθυνση και επιδίωξη των πολυεθνικών και του κεφαλαίου, που εκφράζεται με τις πολύπλευρες κατευθύνσεις και αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και "εξυπηρετείται" από την κυβέρνηση".

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η δράση του συνδικάτου έχει διπλή κατεύθυνση. Οπως θα πει, "τόσο η διοίκηση του συνδικάτου, όσο και των παραρτημάτων, προσπαθούμε να ερχόμαστε σε επαφή με τους χώρους δουλιάς. Είναι πολλές και με θετικά αποτελέσματα οι παρεμβάσεις μας σε περιπτώσεις παραβίασης των εργατικών δικαιωμάτων που διαπιστώνουμε ή μας καταγγέλλουν. Αλλά και με γενικότερες ενέργειες προς τους κυβερνητικούς υπεύθυνους, με τις προτάσεις μας για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των προβλημάτων".

"Κλειδί" όμως, για την Χ. Τσεντούρου είναι το να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους. "Πιστεύουμε - θα πει - ότι το ζήτημα θα κριθεί από την αποφασιστική αντίσταση και αντίδραση των εργαζομένων, για την οποία πρέπει να δουλέψουμε συστηματικά, μεθοδευμένα και επίμονα, έτσι ώστε να δημιουργούνται κάθε μέρα όλο και καλύτερες προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση δυνατού μετώπου αντίστασης και πάλης. Να δημιουργούνται προϋποθέσεις αλλαγής συσχετισμών και σε συνδικαλιστικό και σε πολιτικό επίπεδο".

Ν. ΝΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ