Τρίτη 23 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δριμύτεροι επανήλθαν οι βιομήχανοι

Αντί για αυξήσεις, έριξαν την πρόκληση του 3+3%! Εφτασαν στο σημείο να ζητήσουν απξ τη ΓΣΕΕ ακόμα και απελευθέρωση των απολύσεων! Γ. Μαυρίκος: Μόνο η δράση των εργαζομένων μπορεί να δώσει διέξοδο

Ακόμα πιο αδιάλλακτος εμφανίστηκε ο ΣΕΒ,κατά τη χτεσινή δεύτερη διαπραγματευτική συνάντηση με τη ΓΣΕΕ για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.Συνάντηση, που έγινε στο "φόντο" της ορκωμοσίας της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη,στο πρόσωπο του οποίου ο ΣΕΒ δήλωσε ότι αναγνώρισε τον γνήσιο εκφραστή της πολιτικής λιτότητας και έναν "πολύ καλό συνεργάτη"...

Ετσι, οι βιομήχανοι και οι έμποροι πρότειναν αυξήσεις 3+3% (από 1/1 και από 1/7), κάνοντας πίσω ακόμα και από τις θέσεις που είχαν εκφράσει στην πρώτη συνάντηση για "διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και κάτι παραπάνω". Η χτεσινή τους πρόταση δίνει ουσιαστικά αυξήσεις 4,5%,πολύ κατώτερες και από το ύψος του πληθωρισμού, που προβλέπει το πρόγραμμα "σύγκλισης" για το 1996 (6,1%), παρότι και αυτό το ποσοστό έχει ξεπεραστεί ακόμα και στις προβλέψεις των αρμοδίων. Οι έμποροι συντάχθηκαν με το ΣΕΒ, ενώ ο πρόεδρός τους, Δ. Καψάλης,σημείωσε ότι έγινε μια συνάντηση "ειλικρινής και εποικοδομητική".

Διαφοροποιημένη ήταν η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για αυξήσεις 3,5+3,5%,στα πλαίσια της αντίληψης που εξέφρασε ο πρόεδρός της, Δ. Κορφιάτης,ότι "οι εργαζόμενοι έχουν συμβάλει στις θυσίες της οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας με τις απώλειες εισοδήματος της τελευταίας εξαετίας", ενώ συνέδεσε τη βελτίωση της οικονομικής θέσης των εργαζομένων με την ενίσχυση των επαγγελματοβιοτεχνών.

Οι βιομήχανοι απέρριψαν ακόμα μια φορά το 35ωρο,λέγοντας ότι "το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι μείωση των θέσεων εργασίας και αύξηση της ανεργίας"! Δέχτηκαν μόνο την "από κοινού μελέτη του θέματος" για ένα "επιστημονικά τεκμηριωμένο συμπέρασμα", αν η ΓΣΕΕ επιμένει στο αίτημά της. Πάντως, το θράσος των βιομηχάνων ήταν τέτοιο, που πρότειναν στη ΓΣΕΕ να δεχτεί την κατάργηση του περιοριστικού ορίου απολύσεων!

Δεν απέκλεισαν, επιπλέον, το ενδεχόμενο υπογραφής διετούς συλλογικής σύμβασης, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί να βελτιώσει τις προτάσεις τους, αφού συνδυαστεί με εργασιακή ειρήνη!

Σχετικά με τα θεσμικά, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αρνήθηκαν την κατάργηση της υπερεργασίας, δε δέχτηκαν αλλαγές στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας, δε δέχτηκαν θετικές αλλαγές στο καθεστώς της μερικής απασχόλησης, ήταν ριζικά αντίθετοι στην αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των κερδών.Σχετικά με την επέκταση του Ν. 2112 για τις αποζημιώσεις των εργατών, είπαν ότι μπορεί να συζητηθεί με την προϋπόθεση ότι οι νεοεισερχόμενοι στην εργασία υπάλληλοι και εργάτες θα παίρνουν ίδια αποζημίωση, αλλά περιορισμένη! Συμφωνία υπήρξε στην πρόσθεση μιας ακόμα τριετίας για τους εργάτες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππας,είπε ότι "με ποσοστά σαν αυτά δεν μπορεί να κλείσει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας". Σε ερώτηση αν το αδιέξοδο της δεύτερης συνάντησης θα πρέπει να προκαλέσει την αγωνιστική κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα, λέγοντας ότι θα συζητηθεί το θέμα στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ. Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για τις 2 Φλεβάρη στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ.

Ο Γ. Μαυρίκος

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,δήλωσε σχετικά με τη χτεσινή συνάντηση: "Η προκλητικότητα των βιομηχάνων ξεπέρασε κάθε όριο, αφού προτείνουν "αυξήσεις" 160 δραχμών τη μέρα στο κατώτατο ημερομίσθιο. Από 5.338, δηλαδή, να γίνει, από 1.1.96, 5.498! Κι άλλο τόσο περίπου να ανέβει από τον Ιούλη. Φάνηκε ότι θέλουν τα δικά τους δικά τους και τα δικά μας δικά τους.

Η προκλητικότητα, όμως, του ΣΕΒ μετατράπηκε σε θράσος, με την υποβολή από την πλευρά του, αιτήματος προς τη ΓΣΕΕ για απελευθέρωση, ουσιαστικά, του περιορισμού στις απολύσεις. Στην ίδια κατεύθυνση και μετά "πολλών επαίνων" απέρριψε και το σύνολο των θεσμικών αιτημάτων.

Ετσι, έγινε ακόμα πιο φανερή η ταξική, δογματική και απάνθρωπη τακτική του μεγάλου κεφαλαίου, που, οχυρωμένο πίσω από την πολιτική της κυβέρνησης και την τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, απαιτεί ένταση της λιτότητας και πολλαπλασιασμό των υπερκερδών.

Με επιμέρους διαφοροποιήσεις (3,5+3,5%) κινήθηκαν και οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση οι ευθύνες της ΓΣΕΕ γιγαντώνονται. Οφείλει αμέσως να αντιληφθεί ότι με τους εταιρισμούς, τους συμβιβασμούς, την υποταγή και τα πανηγύρια για την αναρρίχηση του κ. Σημίτη, ο ΣΕΒ τρίβει τα χέρια του. Χρειάζεται αμέσως να συνεδριάσουν όλα τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος από κάτω μέχρι πάνω. Να απορρίψουν τις προκλήσεις της εργοδοσίας. Αλλά αυτό δε φτάνει. Επιβάλλεται να αποφασιστούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενημέρωση των εργαζομένων, προβολή διεκδικητικού πλαισίου.

Μόνο με τη δράση των ίδιων των εργαζόμενων θα δοθεί διέξοδος. Η επόμενη συνάντηση πρέπει να γίνει σε κλίμα συντονισμένης και αγωνιστικής ανάτασης. Μόνο τότε θα έχει αξία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ