Σάββατο 27 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χρωστήρας χρωμάτων

Στην "καρδιά" του χειμώνα, οι αίθουσες τέχνης της Αθήνας προσφέρουν ένα ενδιαφέρον εικαστικό πανόραμα. Από αυτές σημειώνουμε:

  • Εγκαινιάζεται την Πέμπτη στην γκαλερί "Αργώ" (Μέρλιν 8) έκθεση έργων ζωγραφικής του Χρήστου Γαρουφαλή.Πρόκειται για την τέταρτη ατομική έκθεση του ζωγράφου στην Αθήνα. Ο Χρ. Γαρουφαλής παίρνει αντικείμενα της καθημερινότητας της ελληνικής ζωής - όπως είναι μια παλιά ξύλινη πόρτα, ένα κεραμίδι, ένα τσίγκινο τάσι - τα αποσπά τις πιο πολλές φορές από το περιβάλλον τους και τα ζωγραφίζει, όχι για να ανασυστήσει ένα παρελθόν, αλλά για να επισημάνει νέες όψεις του θέματος.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ. Βλάχος,"μετά την πρώτη εντύπωση, αυτήν του πραγματικού, γίνεται αντιληπτό ότι η μορφή υπερβαίνει το περίγραμμα και διαφεύγει προς την ιδέα. Τούτο υπαινίσσονται ο χαμηλός φωτισμός και η γυμνότητα του χώρου. Ο θεατής κατανοεί το θέμα ως ένα πρίσμα θεωρήσεως του κόσμου, του οποίου και αποτελεί συγκεκριμένο δείγμα". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Φλεβάρη.

  • Την ίδια μέρα, εγκαινιάζεται στο Espace Kreonides (Ξάνθου 2 και Αναγνωστοπούλου) έκθεση έργων ζωγραφικής του Μιχάλη Κόκορη.Ο καλλιτέχνης μέσα από την προσωπική του γραφή και το υφολογικό κλίμα, που διαμορφώνει με βάση τις τεχνικές του διαπραγματεύσεις, παρουσιάζει πολιτείες και τοπία "της Μνήμης, της Παραμυθίας, του Φανταστικού και της Ουτοπίας". Ποιητικότητα, νοσταλγία, ονειρική ατμόσφαιρα και προσωπική σφραγίδα, δίνουν το χαρακτήρα αυτών των "πόλεων" της συναναστροφής και των ανθρωπίνων σχέσεων. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Φλεβάρη.

Στην αίθουσα τέχνης "Κρεωνίδης" (Κανάρη 24), εγκαινιάζεται στις 30 Γενάρη έκθεση έργων ζωγραφικής του Βασίλη Καρακατσάνη,με τίτλο: "Πάρτι".Ο ζωγράφος παραθέτει μία σειρά έργων μεικτής τεχνικής, καθώς επίσης και κατασκευές, που αναπαριστούν και αναπαράγουν "θεατρικά", μία πραγματική του επιθυμία για την πρόσκληση συγκεκριμένων ανθρώπων σε ένα πάρτι. Ζωγραφική καθαρά βιωματική, χρησιμοποιώντας ατόφια ενδυματολογικά υλικά (ρούχα, παπούτσια), έρχεται με δύναμη να μας παρασύρει σε αυτό το φανταστικό πάρτι και πέραν των δεδομένων που μόνο ο καλλιτέχνης γνωρίζει, να μπούμε στο παιχνίδι, που ο ίδιος έστησε. Η έκθεση του Β. Καρακατσάνη θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Φλεβάρη.

  • Εκθεση έργων ζωγραφικής του Γιώργου Χαδούλη εγκαινιάζεται την 1η Φλεβάρη στην αίθουσα "Σκουφά" (Σκουφά 4). Οπως σημειώνει ο Αλέκος Φασιανός στον κατάλογο, "ο Χαδούλης ζωγραφίζει και το αισθάνεσαι από τη ροή των χρωμάτων. Ο χρωστήρας τρέχει σε όλα τα σημεία των σωμάτων και των τοπίων. Ο Χαδούλης έχει εμβαθύνει και κατανοήσει σε βάθος τη σημασία της πραγματικότητας. Δεν τον ενδιαφέρει η καλλιγραφία, η παραγέμιση του πίνακος, για να φαντάζει ζωγράφος. Ζωγραφίζει απλά, σαν να γράφει. Εχει δικιά του γραφή. Το καινούριο που έρχεται είναι η γραφή του ζωγράφου. Η πρωτοτυπία στην έκφραση είναι η αποτύπωση των ίδιων πραγμάτων, των αιώνων, με ένα καινούριο τρόπο". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Φλεβάρη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ