Σάββατο 27 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ελ Σιντ" και "χαφιές"

Ας αφήσουμε το μυθικό ήρωα, τον "Ελ Σιντ" του "Αντονι Μαν" που θα προβάλει το STAR, στις 21.15, να μας οδηγήσει μακριά. Μακριά από την καθημερινότητα που τόσο μας κουράζει. Ο Τσάρλτον Ιστον, μοναδικός στον επικό ρόλο του ανθρώπου που θυσιάστηκε για να ενώσει τους Ισπανούς ενάντια στους Αραβες και τους Μαυριτανούς, οδηγεί και μας πέρα από την πλήξη. Μια ταινία με εντυπωσιακές σκηνές πλήθους, με χιλιάδες κομπάρσους, με γρήγορη σκηνοθεσία και δράση. Μια κλασική επική ταινία που φτάνει στο αποκορύφωμα της με την τελευταία σκηνή, που έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου. Θα δούμε τον Ελ Σιντ να κείται νεκρός. Ομως, οι πολεμιστές του για να μη χάσουν το θάρρος τους, στηρίζουν το άψυχο πια σώμα του αρχηγού τους στη ράχη του αλόγου του και το αφήνουν να τους οδηγήσει στη νίκη. Η μουσική είναι του Μίκλος Ρόζα. Είναι στ' αλήθεια τόσο αξιόλογη αυτή η ταινία; Ισως και να μην είναι. Είναι απλώς, μια υπερπαραγωγή του 1961, καλοπαιγμένη, θεαματική, που, όμως, την έχουμε κάπου ανάγκη, για να ξεφύγουμε από τους... ντόπιους Ελ Σιντ. Πλάι στον Τσάρλτον Ιστον, η Σοφία Λόρεν και ο Ραλφ Βαλόνε.

Από την ΕΤ-2, στις 23.30, το αφιέρωμα στα εκατό χρόνια κινηματογράφου συνεχίζεται με δυο ταινίες "φιλμ νουάρ". Ενα είδος σινεμά που τόσο αγαπήθηκε και συνεχίζει να αγαπιέται, ένα είδος, που ενθουσιάζει, που συναρπάζει, που ξεκουράζει. Ενα είδος που έχει πάντα την ίδια συνταγή, μόνο διαφέρει στην ποσότητα και στο μείγμα των υλικών... Υπάρχει πάντα ένας βαριεστημένος ντέτεκτιβ ή ένας καταδιωκόμενος άνδρας, που, κατά... σύμπτωση, πάντα ερωτεύεται θανάσιμα μια ωραία, πάντα ξανθιά, αλλά μοιραία γυναίκα.. Η πρώτη ταινία που θα προβληθεί είναι: "Ο νόμος της μοίρας" σε σκηνοθεσία Νίκολας Ρέι. Πρόκειται για μια κλασική ταινία "φιλμ νουάρ", γυρισμένη το 1948 και αφηγείται τον έρωτα ενός δραπέτη τη στιγμή που τον καταδιώκει όλη η έννομη τάξη. Με τους Φάρλεϊ Γκρέιντζερ και Χάουαρντ Ντε Σίλβα.

Αμέσως μετά, θα παρουσιαστεί η ασπρόμαυρη γαλλική ταινία "Ο χαφιές" του Ζαν Πιερ Μέλβιλ. Μετά την αποφυλάκισή του, ένας άνδρας εκδικείται τους δολοφόνους της γυναίκας του. Τους δολοφονεί εν ψυχρώ αφού τους ληστέψει. Θα κρύψει τα κλοπιμαία και ετοιμάζεται για την επομένη ληστεία, αφού πρώτα συμμαχήσει με άλλους δυο... συναδέλφους του. Ομως, αγνοεί ότι ένας εκ των δύο είναι χαφιές της Αστυνομίας... Παίζουν οι: Ζαν Πολ Μπελμοντό, Σερζ Ρετζιανί. Μισέλ Πικολί.

Από την ΕΤ-1, στις 00.20, "Η Ευρώπη καίγεται" του Μπεν Μπολτ.

Ενας Γερμανός ντέτεκτιβ ερευνά το φόνο μιας Αγγλίδας. Αν και ο ανώτερός του θέλει να ενοχοποιηθούν οι μουσουλμάνοι, ο Φίσερ συνεχίζει τις έρευνες. Οταν αποδεικνύει πως η ρώσικη μαφία - που δρα σήμερα, στα 1995! - είναι μπλεγμένη στην υπόθεση, παίρνει διαταγή να σταματήσει την έρευνα και να απομακρυνθεί. Τότε θα συναντήσει μια πρόσφυγα και θα ανακαλύψει ότι η υπόθεση είναι πολύ χειρότερη απ' ό,τι φαναταζόταν και ο ίδιος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ