Τρίτη 30 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέχρι τις 15 Φλεβάρη οι βεβαιώσεις αποδοχών

Για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων 1996

Μέχρι τις 15 Φλεβάρη θα πρέπει οι επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά Ταμεία να χορηγήσουν στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους βεβαιώσεις από τις οποίες να προκύπτει το ετήσιο εισόδημα, κάθε είδους αποδοχές καθώς και ο φόρος που παρακρατήθηκε.

Αυτό αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων του 1996 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 1995). Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι όσοι αρνούνται να χορηγήσουν βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων ή τις χορηγούν εκπρόθεσμα, καθώς και όσοι χορηγούν αναληθή βεβαίωση, θα τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι 300.000 δραχμές.

Αναφέρεται επίσης ότι το ποσό του προκύπτοντος μηνιαίου φόρου με βάση τον συντελεστή παρακράτησης, θα μειώνεται στις ακόλουθες περιπτώσεις ως ακολούθως:

  • Προκειμένου για σύζυγο κατά 10% αν δεν τον βαρύνουν παιδιά.
  • Στην περίπτωση φορολογούμενου που είναι έγγαμος ή άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος, στον οποίο έχει ανατεθεί η επιμέλεια τέκνων, η μείωση του φόρου είναι η ακόλουθη: Κατά 15% όταν έχει ένα παιδί, 25% όταν έχει δύο, 40% όταν έχει τρία, 50% όταν έχει τέσσερα παιδιά και άνω.
  • Οταν η σύζυγος αποκτά εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, ο μηνιαίος φόρος μειώνεται κατά 10%.
  • Εάν ο σύζυγος δεν αποκτά εισόδημα ή αν η σύζυγος έχει παιδιά από προηγούμενο γάμο, τότε ο παρακρατηθείς φόρος μειώνεται με τα ποσά που αναφέρθηκαν ανωτέρω.

Για να προκύψει έκπτωση φόρου, θα πρέπει να υπάρχουν ανήλικα και άγαμα τέκνα, η τέκνα που δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Στην ίδια περίπτωση συγκαταλέγονται και τα τέκνα που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ