Τρίτη 30 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προάγγελος περικοπών επιχορηγούμενων φορέων

Με χτεσινή εγκύκλιο τα επιχορηγούμενα ιδρύματα ενημερώνονται πως θα χάνουν την κρατική επιχορήγηση, αν δεν πληρώνουν ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ

Την ύψωση γραφειοκρατικών εμποδίων προς τα επιχορηγούμενα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), ώστε να μη τους δοθούν οι προβλεπόμενες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό επιχορηγήσεις, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με σχετική εγκύκλιο - απόφαση του υπουργού, η οποία στάλθηκε χτες στις εφημερίδες. Στην εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι τα επιχορηγούμενα νομικά πρόσωπα που δεν έχουν καταβάλει φόρο εισοδήματος ή δεν έχουν πληρώσει το ΦΠΑ δε θα λαμβάνουν επιχορήγηση.Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η εγκύκλιος στάλθηκε στις εφημερίδες, λίγες ώρες πριν την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, σαν ένα δείγμα γραφής για το πώς εννοούν οι "εκσυγχρονιστές" την περιστολή του "σπάταλου" κράτους.

Στην ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι "από εφέτος απαραίτητο δικαιολογητικό για τη λήψη χρηματικών ενταλμάτων θα αποτελεί και η εξακρίβωση - διαπίστωση απόδοσης στο δημόσιο, από τον επιχορηγούμενο φορέα, ολόκληρου του οφειλόμενου Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, από παρακράτηση τόσο του προηγούμενου οικονομικού έτους, όσο και των φορολογικών περιόδων του νέου έτους και μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του σχετικού ημερολογιακού εντάλματος". Καθίσταται, δηλαδή, προφανές ότι όσοι επιχορηγούμενοι φορείς δεν έχουν καταβάλει ΦΜΥ του 1995 δε θα μπορούν να λάβουν επιχορήγηση.

Το ίδιο ισχύει και για την απόδοση του ΦΠΑ. Για τους δύο αυτούς φόρους θα πρέπει ο πρόεδρος του ΔΣ ή ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση, ενώ επισημαίνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες (Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου) υποχρεούνται να αρνηθούν την έκδοση χρηματικού εντάλματος εάν δεν υποβληθεί σ' αυτές μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά και υπεύθυνη δήλωση.

Με την εγκύκλιο προβλέπεται η σύσταση για περιορισμό των δαπανών συμμετοχής σε Συμβούλια ή Επιτροπές, για την υπερωριακή απασχόληση προσωπικού, για υπηρεσιακές μετακινήσεις προσωπικού, για λειτουργικές δαπάνες, δαπάνες προμηθειών κλπ. Για τους επιχορηγούμενους, επίσης, φορείς γίνονται συστάσεις για περιορισμό των δαπανών που προέρχονται από τις υπεραστικές τηλεφωνικές διαλέξεις κλπ. Τους προτρέπουν, μάλιστα, πριν ζητήσουν την επιχορήγηση (που προβλέπεται να πάρουν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό 1996) να αξιοποιήσουν τη δική τους κινητή και ακίνητη περιουσία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ