Τετάρτη 31 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μπαράζ ληστειών

"Μπαράζ" ληστειών με λεία αρκετά εκατομμύρια δραχμές έγιναν χτες στην Αττική. Στόχοι αυτή τη φορά ήταν ένας ταχυδρομικός διανομέας, η Εφορία Αγ. Παρασκευής, μια τράπεζα στο Περιστέρι κι ένας ιδιωτικός υπάλληλος.

Στο μεταξύ, η υλοποίηση των αστυνομικών μέτρων προστασίας των τραπεζών έχει "μπει στο ψυγείο". Η δύναμη των 1.000 αστυνομικών έχει εκπαιδευτεί, αλλά υπάρχει εμπλοκή στον τρόπο που η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) θα καταβάλει το χρηματικό ποσό που χρειάζεται για την εφαρμογή αυτών των μέτρων.

Η πρώτη ληστεία έγινε στις 9.40 το πρωί στην οδό Ευαγγελιστρίας στο Καματερό. Δυο άγνωστοι δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, με την απειλή πιστολιού, άρπαξαν την τσάντα του ταχυδρόμου Σωτήρη Σπυρέα, που περιείχε πέντε εκατομμύρια δραχμές.

Στις 13.35 δυο άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα άρπαξαν την τσάντα του ιδιωτικού υπαλλήλου Φώτη Φωτόπουλου, η οποία περιείχε 13 εκατομμύρια. Η ληστεία έγινε κοντά σε υποκατάστημα της Ευρωπαϊκής Λαϊκής Τράπεζας, στην οδό Ε. Βενιζέλου στη Ν. Ερυθραία.

Στις 13.40 το μεσημέρι δυο άγνωστοι περίμεναν υπάλληλο ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας κοντά στο ασανσέρ της ΔΟΥ Αγ. Παρασκευής (λεωφόρος Μεσογείων 406). Μόλις ο υπάλληλος της "Γκρουπ - 4" Φώτης Αγγελόπουλος πλησίασε τον ανελκυστήρα, οι οπλοφόροι που φορούσαν κράνη, τον χτύπησαν και του άρπαξαν το σάκο της χρηματαποστολής, ο οποίος περιείχε 7.400.000 δραχμές.

Στις 15.30 τρεις άγνωστοι μπήκαν στο υποκατάστημα της "Ιντερμπάνκ", στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου 29, στο Περιστέρι. Οι κακοποιοί ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους, άρπαξαν τα λεφτά (πέντε εκατομμύρια) και έφυγαν με κλεμμένο ΙΧ (ΥΥΕ - 5589), το οποίο βρέθηκε λίγο αργότερα εγκαταλειμμένο στην οδό 25ης Μαρτίου στο Περιστέρι. Φεύγοντας ένας από τους ληστές πυροβόλησε μια φορά για εκφοβισμό, με αποτέλεσμα η βολίδα να τραυματίσει ελαφριά στο γόνατο τον τραπεζοϋπάλληλο Νίκο Μυτάκη.

Είναι η όγδοη ληστεία που κάνει το τρίδυμο αυτό, το οποίο η Ασφάλεια προσπαθεί να συλλάβει εδώ κι ένα χρόνο περίπου. Σύμφωνα με αξιωματικό της Ασφάλειας, θεωρείται η πιο σκληρή σπείρα από τις τρεις που δρουν αυτή τη στιγμή στην Αττική και έχουν στο στόχαστρό τους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.Η ΟΤΟΕ

Η ΟΤΟΕ απαιτεί την άμεση υλοποίηση των μέτρων περιφρούρησης των τραπεζών για να μη θρηνήσουμε θύματα. Κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν εφαρμοστεί, αλλά η ΕΕΤ αντιδρά στην υλοποίηση άλλων, όπως τα αλεξίσφαιρα τζάμια στα ταμεία και στις περιστρεφόμενες πόρτες αυτόματου αποκλεισμού. Αυτό γίνεται γιατί η ΕΕΤ πιστεύει ότι θα αποτελέσουν εμπόδιο στις συναλλαγές.

Στο τέλος του ερχόμενου μήνα αρχίζει η εκπαίδευση 2.500 τραπεζοϋπαλλήλων σε θέματα τραπεζικής ασφάλειας και θα συγκροτηθεί ομάδα από επιστήμονες για τη διερεύνηση των επιπτώσεων από τις ληστείες στον ψυχισμό των υπαλλήλων.

Επίσης, όταν εφαρμοστεί όλο το "πακέτο" των μέτρων ειδική επιτροπή, που θα συγκροτηθεί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, την ΟΤΟΕ και την ΕΕΤ, θα κρίνει την αποτελεσματικότητά τους. Οπως είναι... φυσικό, αυτή η επιτροπή δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα. Στο μεταξύ, οι ληστές συνεχίζουν τη δράση τους ανενόχλητοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ