Παρασκευή 2 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ
Αγωνιστικοί γιορτασμοί

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά, πραγματοποιώντας μαζικές πορείες στις πρωτεύουσες και στις μεγάλες πόλεις ασιατικών χωρών. Σε πολλές περιπτώσεις, οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις εκάστοτε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στάθηκαν αναπόφευκτες.

Στη Σεούλ οι εργάτες και οι φοιτητές πρωτοστάτησαν στις πρωτομαγιάτικες πορείες, που έγιναν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Νότιας Κορέας. Τα συνθήματα των διαδηλωτών δεν εστιάστηκαν μόνον στην προάσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, αλλά πήραν και αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

"Συλλάβετε τον Κιμ Χγιούν - Τσουλ φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο γιο του Προέδρου της χώρας, που κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε από ισχυρά επιχειρηματικά συγκροτήματα ώστε να υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση στη λήψη δημόσιων έργων.

Μόνο στη Σεούλ, το πλήθος των διαδηλωτών ξεπερνούσε τις 10.000, εκ των οποίων εκατοντάδες - στην πλειοψηφία τους φοιτητές - συνεπλάκησαν με τους αστυνομικούς. Οι βόμβες "μολότοφ" από την πλευρά των διαδηλωτών δεν έλειψαν, όπως δεν έλειψε και η "βροχή" των δακρυγόνων που έριξαν οι αστυνομικοί.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων δεν αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί παρά μόνον η σύλληψη 30 φοιτητών - διαδηλωτών.

Στην Κίνα πλήθη εκατοντάδων χιλιάδων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία "Τιαν α μεν" του Πεκίνου αποδίδοντας φόρο τιμής στους εργάτες. Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" δεν έγιναν οι πολυπληθείς πορείες ή παρελάσεις των περασμένων χρόνων.

Κόκκινες σημαίες και πανό κυμάτιζαν στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα, από νωρίς χτες το πρωί, οπότε άρχισαν να συγκεντρώνονται πλήθη δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων. Οι συγκεντρωθέντες, που ξεπερνούσαν τις 13.000, πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τα συνθήματα των διαδηλωτών επικεντρώθηκαν στη διεκδίκηση επαρκών αυξήσεων (της τάξης του 54%) στα μεροκάματα και καταφέρθηκαν κατά της αντεργατικής πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει ο Πρόεδρος, Φιντέλ Ράμος.

Ακόμη μαζικότερες ήταν συγκεντρώσεις εργατών στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόνγκ!Πάνω από 50.000 εργάτες, στην πλειοψηφία τους μέλη του Εθνικού Εργατικού Κογκρέσου,συγκεντρώθηκαν έξω από το μεγάλο ναό του "Σμαραγδένιου Βούδα".

Συνθήματα όπως "Οι μισθοί μας συρρικνώνονται, και οι τιμές ανεβαίνουν", "Δεν αντέχουμε άλλο το μεροδούλι - μεροφάι" κυριάρχησαν, καθώς το πλήθος των συγκεντρωθέντων απαίτησε μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 12%

Ο πρωθυπουργός, Σαβαλίτ Γιονγκτσαϊγιούντχ, απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, υποσχέθηκε ότι θα πάρει μέτρα για να ανακουφίσει τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις εργαζομένων. Ωστόσο, ο Ταϊλανδέζος πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες των υποσχέσεών του...

Μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν και στην Πιονγκ - Γιανγκ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, μεταφέροντας μήνυμα της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους, μετέδωσε: "Οι εργάτες όλων των χωρών έχουν ξεκινήσει πολυποίκιλα ένα μαζικό αγώνα για να σπάσουν το φράγμα του κεφαλαίου με μία κόκκινη σημαία σταθερά στα χέρια τους, προχωρώντας δυνατά προς την επίτευξη του σοσιαλισμού... Εάν κρατήσουν αυτή τη σημαία, οι εργάτες και οι άλλοι εργαζόμενοι θα νικήσουν, εάν την εγκαταλείψουν θα πεθάνουν"!

Στην Ιαπωνία,το πλήθος των εργαζομένων που συγκεντρώθηκε σε πάνω από χίλια σημεία του Τόκιο για να τιμήσει την Εργατική Πρωτομαγιά, ξεπέρασε τα 2.000.000.

Επίκεντρο των εργατικών εκδηλώσεων στο Τόκιο ήταν το πάρκο "Γιογιόγκι", όπου εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και μέλη συνδικάτων έκαναν συγκέντρωση και μετά συναυλία ροκ που διοργάνωσε το μεγαλύτερο συνδικαλιστικό όργανο, η "Συνομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ