Παρασκευή 2 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
"Μεταρρυθμίσεις" λιτότητας στο προσκήνιο

ΠΑΡΙΣΙ.-

Με μεγάλες συγκεντρώσεις στις περισσότερες πόλεις της χώρας, οι Γάλλοι εργαζόμενοι έδωσαν το "παρών" στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Αν και ο χτεσινός εορτασμός χαρακτηρίστηκε από τα γαλλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ως ο μαζικότερος και ενωτικότερος των τελευταίων 15 χρόνων, δεν έλειψαν οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα εργατικά συνδικάτα με αποτέλεσμα οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων συνδικάτων να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις διαφορετικών πόλεων. Βασικό σημείο τριβής των CGT, FO και CFDT είναι το μέγεθος των υποχωρήσεων (από καθόλου έως αρκετά) που επιχειρείται να επιβληθούν στους εργαζόμενους αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις λιτότητας που προσπαθεί να εφαρμόσει η συντηρητική κυβέρνηση του Αλέν Ζιπέ.

Τα αιτήματα που κυριάρχησαν στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς ήταν η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αύξηση των μισθών, η μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση των μισθών και η υπεράσπιση του δημοσίου τομέα. Επικεφαλής της πορείας που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα, που ξεκίνησε από την Πλατεία Δημοκρατίας και κατέληξε στην Πλατεία του Εθνους, τέθηκε ο ηγέτης του συνδικάτου της CGT, Λουίς Βιανέ. Ο Μαρκ Μπλοντέλ, του συνδικάτου "Φορς Ουβριέρ", πήρε μέρος στη συγκέντρωση που έγινε στο Μπορντό ενώ η Νικόλ Νοτά, του συνδικάτου της CFDT, πήρε μέρος στη συγκέντρωση της Ναντ.

Μεγάλο μέρος των συγκεντρωμένων στη γαλλική πρωτεύουσα μετά την ολοκλήρωση της πορείας πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της αυτοκινητοβιομηχανίας "Ρενό" με στόχο το επικείμενο κλείσιμο του παραρτήματος της εταιρίας στο Βέλγιο και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ