Κυριακή 4 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Παρασκηνιακές προεκλογικές διαβουλεύσεις

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Γαλλία επιβεβαίωσε τους ψιθύρους που ήθελαν την κυβέρνηση του Αλέν Ζιπέ να αναζητεί με αγωνία στέρεο έδαφος για να εφαρμόσει την πολιτική της, καθώς οι απεργιακοί κλυδωνισμοί αυξάνονταν ανησυχητικά. Δεν ενθουσίασαν, όμως, τους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς κύκλους, καθώς η δημοτικότητα, τόσο του Προέδρου Σιράκ, όσο και του πρωθυπουργού Ζιπέ βρίσκεται στο ναδίρ, ενώ, αντίθετα, στο απόγειό της βρίσκεται η επιφυλακτικότητα των Γάλλων, σχετικά με την κοινή νομισματική πολιτική της ΕΕ. Παρ' όλα αυτά, όλοι οι μονομάχοι δείχνουν αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρις εσχάτων για την κατάκτηση της προτίμησης των Γάλλων ψηφοφόρων και η εναγώνια αυτή προσπάθεια αντικατοπτρίζεται στη δημιουργία δύο εκλογικών συμμαχιών, που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του νεογκολικού RPR και του φιλελεύθερου UDF παρουσίασε την επομένη, κιόλας, μέρα της ανακοίνωσης των εκλογών το πρόγραμμά του. Ο Αλέν Ζιπέ υπερθεμάτισε υπέρ της αναγκαιότητας πλήρους εφαρμογής των κριτηρίων της Συνθήκης του Μάαστριχτ και υποσχέθηκε μια "Γαλλία μοντέρνα, εκσυγχρονισμένη και ανταγωνιστική".Δεν έκρυψε, δε, καθόλου τις προθέσεις του να εφαρμόσει με ταχύτερους ρυθμούς το πρόγραμμα λιτότητας που ακολούθησε μέχρι σήμερα.

Ταυτόχρονα, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιονέλ Ζοσπέν και ο γραμματέας του ΕΣ του ΚΚΓ Ρομπέρ Υ συμφώνησαν σε μια "εκλογική στρατηγική". Ετσι, και οι δύο μιλούν για άμεση δημιουργία 700.000 θέσεων εργασίας για τη νεολαία, μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας σε 35 από 39 χωρίς μείωση των μισθών, για πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων, για τερματισμό της πολιτικής δημοσιονομικής λιτότητας.

Η κοινή αυτή "στρατηγική", όμως, δεν αμβλύνει τις διαφωνίες των δύο κομμάτων, ιδιαίτερα σχετικά με την κοινή νομισματική πολιτική, καθώς το μεν ΚΚΓ τάσσεται κατά του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, ενώ οι Σοσιαλιστές, που εξασφάλισαν τη συνεργασία των Πρασίνων σε πολλές περιφέρειες, "συμφωνούν με όρους", και συγκεκριμένα έναν: Τη μη τήρηση του όρου της μείωσης του δημοσίου ελλείμματος στο 3%, αλλά ...πιθανώς στο 4%. Προφανώς, η διαφορά αυτή μένει να επιλυθεί ή να γεφυρωθεί μετά από μια ενδεχόμενη εκλογική επικράτηση...

Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ