Τετάρτη 7 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μετεκλογική... κινητικότητα

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Με αστραπιαία ταχύτητα η κυβέρνηση των "Νέων Εργατικών" προχωρά στην υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών της, όσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, ανακοίνωσε χτες ότι προτίθεται να αφήσει το δικαίωμα του καθορισμού του ύψους των επιτοκίων στην Τράπεζα της Αγγλίας, χωρίς να χρειάζεται την έγκριση της κυβέρνησης. Μια ανακοίνωση που η ταχύτητά της ξάφνιασε ακόμα και τους χρηματιστηριακούς κύκλους της πρωτεύουσας. Οπως ο ίδιος εξήγησε, θα υπάρχει πρόσωπο της κυβέρνησης στο κέντρο λήψης αποφάσεων της Κεντρικής Τράπεζας και ο σχεδιασμός αυτός θα φέρει τη Βρετανία πιο κοντά στο γκρουπ των ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και στη νομισματική πολιτική που ακολουθούν. Η απόφαση θα μπει σε εφαρμογή αφού καθοριστούν οι στόχοι του προϋπολογισμού. Διευκρίνισε δε ότι ο στόχος του 2,5% για τον πληθωρισμό φέτος δεν είναι εφικτός.

Στο μεταξύ, ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, άρχισε από σήμερα τις επισκέψεις γνωριμίας, με πρώτη στάση τη Βόννη. Ο Κουκ θα συναντηθεί σήμερα με τον Κλάους Κίνκελ, με ατζέντα τα ευρωπαϊκά θέματα. Οι εκκρεμότητες της Διακυβερνητικής προβλέπεται ότι θα κυριαρχήσουν στη σημερινή συνάντηση. Οι Γερμανοί διπλωμάτες πάντως εμφανίζονται συγκρατημένοι και προειδοποιούν ότι από τις συναντήσεις αυτές δεν πρέπει να αναμένονται αποτελέσματα. Οπως εξηγούν, οι "μεγάλες προσδοκίες" έχουν δημιουργηθεί και καλλιεργηθεί από μερίδα των ΜΜΕ για μία "ευρωπαϊκή στροφή" της Βρετανίας και ότι η μελλοντική στάση θα δείξει.

Στη συνέχεια, ο Κουκ θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Λιονέλ Ζοσπέν, ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας και τον υπουργό Εξωτερικών Εβρέ ντε Σαρέτ. Με το Γάλλο ομόλογό του η συζήτηση θα στραφεί και πάλι στα θέματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Πιο συγκεκριμένα, η συζήτηση αναμένεται να στραφεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών, τη βρετανική προεδρία τον επόμενο χρόνο, την οικοδόμηση ταυτότητας της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης και τη μεταρρύθμιση του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ