Τετάρτη 7 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προτάσεις, συναντήσεις και "κινήσεις καλής θέλησης"

Προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών με "υποχωρήσεις" μέσα από τη χτεσινή συνάντηση του Ισραηλινού Προέδρου και του Παλαιστίνιου ηγέτη

Με στόχο την επίτευξη σταδιακής αποκατάστασης των ισραηλινο-παλαιστινιακών σχέσεων και χωρίς προσδοκίες για σημαντικότερα αποτελέσματα συναντήθηκαν, χτες το απόγευμα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και ο Ισραηλινός Πρόεδρος Εζέρ Βάισμαν.

"Ελπίζω ότι θα σπάσουμε τον πάγο στις μεταξύ μας επαφές", δήλωσε λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ, ο Ισραηλινός Πρόεδρος. Ο ίδιος ο Εζέρ Βάισμαν απέφυγε να αποκαλύψει τις προθέσεις του, όμως το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι,κατά τη συνάντηση Βάισμαν - Νετανιάχου αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξουσιοδότησε τον Ισραηλινό Πρόεδρο να καταθέσει ορισμένες προτάσεις στον Παλαιστίνιο ηγέτη με πρώτη και κύρια την επανάληψη της ισραηλινο-παλαιστινιακής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Σύμφωνα, πάντα, με την ισραηλινή ραδιοφωνία,ο Εζέρ Βάισμαν θα διαβεβαιώσει τον Γιάσερ Αραφάτ ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεσμεύεται να αρχίσει άμεσα η κατασκευή του αεροδρομίου και του λιμανιού στη Γάζα, να ανεγερθούν νέες παλαιστινιακές κατοικίες στην Ιερουσαλήμ και να κατασκευαστούν ασφαλή οδικά περάσματα ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη.Επιπλέον, ο Εζέρ Βάισμαν φέρεται εξουσιοδοτημένος να ασκήσει πίεση στον Παλαιστίνιο ηγέτη να γίνει αποδεκτή η πρόταση για επιτάχυνση των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη τελικής οριστικής συμφωνίας, με τη δέσμευση ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα έχουν ολοκληρώσει την αποχώρησή τους από τη Δυτική Οχθη μέχρι το τέλος των συνομιλιών αυτών.

Επιφυλακτικοί οι Παλαιστίνιοι, αποφασισμένος φθάνει ο Ρος

Η Παλαιστινιακή Αρχή εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική για τα αποτελέσματα της συνάντησης Αραφάτ - Βάισμαν, η οποία είναι μάλλον "μια γέφυρα αποκατάστασης της επικοινωνίας παρά μια κανονική συνάντηση", όπως τόνισε ο Ναμπίλ Αμπούρντενεχ, εκπρόσωπος του Παλαιστινίου ηγέτη. Επιπλέον, ο Μαρουάν Καναφανί,στενός συνεργάτης του Αραφάτ, επανέλαβε ότι "κλειδί στην αποτελμάτωση της ειρηνευτικής διαδικασίας είναι η απόφαση άμεσου τερματισμού των διαδικασιών εποικισμού και ιδιαίτερα της ανέγερσης του Χαρ Χόμα", κάτι που αποκλείει κατηγορηματικά η ισραηλινή κυβέρνηση.

Παράλληλα, ως δείγμα "καλής θέλησης" εκ μέρους του Ισραήλ προς τους Παλαιστινίους προβλήθηκε από την ισραηλινή, αλλά και την αμερικανική διπλωματία η έκδοση του Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ηγέτη του πολιτικού σκέλους της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Χαμάς", στην Ιορδανία. Ο Μαρζούκ, που έφθασε στο Αμμάν αργά το βράδυ της Δευτέρας, κρατήθηκε στις αμερικανικές φυλακές επί 21 μήνες με κατηγορίες σχετικές με το νόμο περί μεταναστών, παρότι ήταν μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ τα τελευταία 15 χρόνια. Τελικά, πριν από μερικές βδομάδες, το Ισραήλ απέσυρε το αίτημά του για έκδοση του Μαρζούκ στο Τελ Αβίβ ώστε να του απαγγελθούν κατηγορίες για τη δολοφονία 11 Ισραηλινών πολιτών και ο Μαρζούκ, αφήνοντας για πάντα την πράσινη κάρτα του στην Ουάσιγκτον, έφθασε στην Ιορδανία.

Ο ίδιος ο ηγέτης της "Χαμάς", σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε "πολιτική" τη σύλληψή του και τόνισε ότι θα συνεχίσει να "μάχεται για τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού". Αν και άσκησε κριτική στην "ειρηνευτική διαδικασία", ο Μαρζούκ, εμφανιζόμενος μετριοπαθέστερος από ποτέ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα αιτήματα των Παλαιστινίων να δικαιωθούν μέσω μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Την απελευθέρωση του Μαρζούκ, καθώς και τις συμβιβαστικές προτάσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναμένεται να επαναφέρει ενώπιον του Παλαιστινίου ηγέτη και ο Ντένις Ρος, που φθάνει σήμερα. Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής δηλώνει αποφασισμένος να κλείσει με πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα την περιοδεία του και λέγεται ότι θα προειδοποιήσει την ισραηλινή κυβέρνηση για πιθανή αλλαγή της στάσης της αμερικανικής διπλωματίας σε περίπτωση επίδειξης αδιαλλαξίας.

Ενταση στο Νότιο Λίβανο

Δύο νεκροί πολίτες και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός έκρηξης βόμβας, που σημειώθηκε, χτες το πρωί, σε αυτοκινητόδρομο κοντά στην πόλη Ναμπατίγιε του Νοτίου Λιβάνου. Οι λιβανικές αρχές κατηγόρησαν τον ισραηλινό στρατό ως υπεύθυνο. Λίγες ώρες αργότερα, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομές στην κοιλάδα Μπεκάα, όπου στρατοπεδεύει ο συριακός στρατός που έχει αποσταλεί στο Λίβανο, ενώ θεωρείται ότι υπάρχουν και πολλά κρησφύγετα της σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολλάχ". Η λιβανική κυβέρνηση κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα αναστάτωσης, λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου, το Σαββατοκύριακο, για την οποία έχουν τεθεί σε επιφυλακή 20.000 στρατιώτες και αστυνομικοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ