Παρασκευή 9 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Τραβούν" τους καταναλωτές οι λαϊκές αγορές

Ερευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας δείχνει ότι ο κόσμος για τα οπωροκηπευτικά προτιμά ακόμα τις λαϊκές αγορές σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ

Το καταναλωτικό κοινό θεωρεί απαραίτητη τη λειτουργία λαϊκών αγορών, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία του προτιμάει να ψωνίζει αγροτικά προϊόντα από τις λαϊκές παρά από τα σούπερ μάρκετ και λόγω καλύτερης ποιότητας και γιατί εκεί οι τιμές είναι χαμηλότερες. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από την έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε μεταξύ 16 και 19 Απρίλη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών,σε καταναλωτές λαϊκών αγορών Αθήνας και Πειραιά, σούπερ μάρκετ Αττικής καθώς και σε εργαζόμενους στις λαϊκές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία, οι 1.578 από τους 3.611 ερωτηθέντες σε λαϊκές αγορές καταναλωτές, δηλαδή το 43% περίπου, ξοδεύει 8.000 - 12.000 δρχ. περίπου τη βδομάδα στη λαϊκή. Από αυτούς, 1.944 (ποσοστό 53%) βρίσκει τις τιμές των προϊόντων μέτριες και 1.021 (28,3%) χαμηλές, ενώ 603 τις έκριναν υψηλές. Πάντως, το 99% περίπου των ερωτηθέντων του ίδιου δείγματος απάντησε ότι θεωρεί απαραίτητη τη λειτουργία των λαϊκών αγορών και το 55% περίπου ότι οι τιμές στις λαϊκές είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με αυτές των σούπερ μάρκετ. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 93,41% των καταναλωτών που ρωτήθηκαν έξω από σούπερ μάρκετ κρίνει απαραίτητη τη λειτουργία λαϊκών αγορών και το 85% δήλωσε ότι προτιμάει να κάνει τις αγορές του από λαϊκές. Καθολική, δε, είναι η προτίμηση των καταναλωτών στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Σχετικά με το ωράριο, από την έρευνα φαίνεται ότι το σημερινό ωράριο λειτουργίας των λαϊκών αγορών 7.00 π.μ. - 2.00 μ.μ. εξυπηρετεί το 78,2% των ερωτηθέντων στις αγορές και το 58,29% των καταναλωτών που ρωτήθηκαν σε σούπερ μάρκετ, ενώ σύμφωνοι με το συγκεκριμένο ωράριο είναι το 86,45% των πωλητών λαϊκών αγορών. Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών δεν παίρνουν σαφή θέση υπέρ αλλά ούτε και κατά της αλλαγής ωραρίου λειτουργίας των λαϊκών, εμφανίστηκαν, δε, θετικοί απέναντι σε δοκιμαστική λειτουργία τους κατά τις απογευματινές ώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ