Παρασκευή 9 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ - ΠΟΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Αναθέτουν έλεγχο και διαχείριση σε Ανώνυμες Εταιρίες

Το πρώτο βήμα για την ανάθεση της διαχείρισης της περιουσίας του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε ιδιώτες γίνεται με το Προεδρικό Διάταγμα, που προβλέπει τη σύσταση ΑΕ για τις κρατικές προμήθειες

Τις διαδικασίες για την ανάθεση της διαχείρισης των πόρων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μέσω της σύστασης ανωνύμων εταιριών, άρχισε να δρομολογεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Το πρώτο βήμα γίνεται με την κατάρτιση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος - σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος για την περιστολή των δημοσίων δαπανών - που θα επιτρέπει στα υπουργεία τη δημιουργία ανωνύμων εταιριών, με σκοπό τη διαχείριση σε πρώτη φάση των κρατικών προμηθειών.

Οπως δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,ετοιμάστηκε και στάλθηκε ήδη στα υπουργεία υπόδειγμα σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος με θέμα "Σύσταση Ανωνύμου Εταιρίας για τη διενέργεια προμηθειών κεφαλαιουχικού εξοπλισμού του δημοσίου και τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων λειτουργίας της".

Στο σχετικό έγγραφο, που συνοδεύει το παραπάνω υπόδειγμα, αναφέρεται ότι:

  • Βάσει του νόμου για τις κρατικές δαπάνες, παρέχεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους φορείς του δημοσίου να συνιστούν οργανισμούς με τη μορφή Ανωνύμου Εταιρίας για τη διενέργεια των προμηθειών τους σε κεφαλαιουχικό και λοιπό λειτουργικό εξοπλισμό.
  • Οι οργανισμοί αυτοί θα μπορούν να πραγματοποιούν τις προμήθειες κεφαλαιουχικού εξοπλισμού για λογαριασμό των αντίστοιχων υπουργείων, η αξία του οποίου στη συνέχεια θα εγγράφεται ως αύξηση των στοιχείων ενεργητικού της ΑΕ.

Μία από τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η συγκεκριμένη διαδικασία, όπως διευκρινίζεται και στο έγγραφο, έχει να κάνει με την αποφυγή της επιβάρυνσης του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού από δαπάνες προμήθειας εξοπλισμού και εν γένει υλικού που διατηρεί την αξία του.

Η ίδια διαδικασία, σύστασης ανωνύμων εταιριών, θα ακολουθηθεί και για τον έλεγχο των επιχορηγήσεων και γενικότερα των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων και των υπόλοιπων μεγάλων φορέων του δημοσίου.Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, οι ανώνυμες εταιρίες, που θα κληθούν να διαχειριστούν ποσά ύψους πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, δε συνιστούν μόνο λογιστικό τέχνασμα για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος (όπως αναφέρεται παραπάνω), αλλά θα έχουν ευρύτερες αρμοδιότητες. Στη δικαιοδοσία τους, για παράδειγμα, θα είναι και η δυνατότητα για μακροχρόνιες εκμισθώσεις μηχανημάτων και υποδομών που κατέχουν σήμερα φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Επιχειρώντας να θολώσει τα νερά σχετικά με τη μεταβίβαση της διαχείρισης των κονδυλίων του δημοσίου από τη δημόσια διοίκηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο, που επιχειρείται με την ίδρυση Ανώνυμων Εταιριών, η κυβέρνηση υποστηρίζει με το έγγραφο που συνοδεύει το σχέδιο ΠΔ, ότι έτσι... διευκολύνεται η καταγραφή και παρακολούθηση της χρήσης και των δαπανών λειτουργίας του εξοπλισμού, πράγμα που δίνει την ευκαιρία στη βελτίωση της αξιοποίησής του και την εξοικονόμηση κόστους.Τον ίδιο ισχυρισμό πρόβαλλε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, σε δηλώσεις που έκανε χτες μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο το παραπάνω θέμα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο, που διέπει τις κρατικές προμήθειες, είναι ήδη υπεραρκετό και θα αποτελέσει το θεσμικό πλαίσιο - βάση που θα χρησιμοποιηθεί. Ανέφερε επίσης ότι το σύνολο των προτάσεων και σκέψεων που διατυπώθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο θα παραπεμφθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ