Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
"Απέτυχε" ο Βρανίτσκι

Αποχωρώντας από τη χώρα, ο μεσολαβητής της διεθνούς κοινότητας κατηγόρησε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για το "αδιέξοδο" όσον αφορά τις εκλογές

ΤΙΡΑΝΑ.- Ο εντεταλμένος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα πρέπει να αναφώνησε κάτι σαν "veni, vidi, vicit" ("ήλθον, είδον και απήλθον") χτες το απόγευμα, αποχωρώντας από την αλβανική πρωτεύουσα: Η αποστολή του, να βοηθήσει στην επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων... εστέφθη με παταγώδη αποτυχία.

Ο Φραντς Βρανίτσκι ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς τους συνομιλητές του, όταν μίλησε στο "Ασοσιέιτεντ Πρες". "Είναι οι Αλβανοί πολιτικοί, όχι η αποστολή του ΟΑΣΕ, που απέτυχαν". Η πιθανότητα να διεξαχθούν οι εκλογές με συμμετοχή όλων των κομμάτων την 29η Ιουνίου φαίνεται ασθενέστατη πλέον και ο Βρανίτσκι "προειδοποίησε" ότι οι Αλβανοί πολιτικοί "θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί να αναθεωρήσει τη βοήθεια (που παρέχει στην Αλβανία), από ανθρωπιστικής πλευράς, από χρηματοδοτικής πλευράς, στην οικονομία, και όσον αφορά την επίβλεψη των εκλογών".

Η προσπάθεια του Βρανίτσκι να επιλύσει το "κεντρικό" ζήτημα, στο οποίο αντιπαρατέθηκαν το Δημοκρατικό Κόμμα του Προέδρου Μπερίσα και τα υπόλοιπα κόμματα, με προεξάρχοντες τους Σοσιαλιστές και τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης "εθνικής συμφιλίωσης", Μπασκίμ Φίνο, ήταν ουσιαστικά "άπελπις", αφού το Δημοκρατικό Κόμμα είχε επικυρώσει, αξιοποιώντας τη συντριπτική του πλειοψηφία στη Βουλή, την Τρίτη τον εκλογικό νόμο και το εκλογικό σύστημα που ήθελε, αγνοώντας τα υπόλοιπα κόμματα. Χτες, το Δημοκρατικό Κόμμα πέρασε αιφνιδιαστικά ένα νέο εκλογικό νόμο (τα υπόλοιπα κόμματα απείχαν), ο οποίος όμως και πάλι αφήνει ανικανοποίητη την αντιπολίτευση. Και η διαπραγμάτευση έλαβε τέλος.

Υπ' αυτούς τους όρους, με πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, που "διασφαλίζει" τη νίκη των Δημοκρατικών, τα κόμματα έχουν καταστήσει σαφές ότι δε θα συμμετάσχουν στις εκλογές, τις οποίες ο Πρόεδρος έχει αναγγείλει.

Πριν αποχωρήσει από την Αλβανία, ο μεσολαβητής του ΟΑΣΕ κάλεσε τον Μπερίσα να ξεκινήσει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Φίνο, για να βρουν "τρόπους και μέσα να αντιμετωπίσουν την παρούσα κατάσταση".

Οι επιτροπές των εξεγερμένων

Δεν έλαβαν τελική απόφαση οι "επιτροπές λαϊκής σωτηρίας" όσον αφορά το πρακτέο, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στα Τίρανα. Στη συνάντηση εκπροσώπων τους, στην Αυλώνα, συζητήθηκαν προτάσεις για τη συνέχιση της δράσης τους. Μία από αυτές ήταν να συνεχιστεί η ένοπλη πάλη του λαού κατά του καθεστώτος, αλλά και το μποϊκοτάρισμα των εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη συνάντηση πρότεινε να επαναληφθεί η συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, των επιτροπών απ' όλη τη χώρα και προσωπικοτήτων για τη λήψη κοινής απόφασης. Οι επιτροπές αποφάσισαν να μείνουν στην Αυλώνα και να καθορίσουν τη στάση τους ανάλογα με τις εξελίξεις στα Τίρανα.

Στο μεταξύ ο κρατικός ραδιοσταθμός των Τιράνων μετέδωσε χτες ότι ηγέτες κομμάτων που αντιτίθενται στον Μπερίσα, πρόκειται να μεταβούν στην Αυλώνα για να συναντηθούν με τις επιτροπές των εξεγερμένων.

Αύξηση της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ασοσιέιτεντ Πρες", ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει κατά 150 άνδρες τη δύναμη η οποία μετέχει στην πολυεθνική αποστολή στην Αλβανία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος δε διευκρίνισε πότε θα αναχωρήσει η "ενισχυτική" δύναμη των 150 ανδρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ