Τρίτη 3 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
10Ο ΦΙΝΑ - ΚΑΠ
Παγκόσμια καταξίωση

Η Εθνική πόλο στη δεύτερη θέση του κόσμου. Λύγισε από το άγχος στον τελικό με τους Αμερικανούς

Βραδιές δόξας και καταξίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο γνώρισε για άλλη μια φορά φέτος η ελληνική υδατοσφαίριση.

Η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών φιγουράρει από την Κυριακή στο δεύτερο σκαλοπάτι του κόσμου, αφού στον τελικό του 10ου Παγκόσμιου Κυπέλλου (ΦΙΝΑ ΚΑΠ) κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, χάνοντας από τις ΗΠΑ με 8-5.

H δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση Εθνικής μας ομάδας σε ομαδικό άθλημα.

Ενα χρόνο μετά την επιτυχία της Ατλάντα, όπου η Εθνική μας είχε καταλάβει την έκτη θέση, δυο μήνες μετά την επιτυχία της Βουλιαγμένης - που κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων - η ελληνική υδατοσφαίριση ξανάγραψε ιστορία.

Η Εθνική κατάφερε να εδραιωθεί στον παγκόσμιο χώρο και πλέον να συγκαταλέγεται στις μεγάλες δυνάμεις της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης.

Το μήνυμα της επιτυχίας

Αυτό το μήνυμα κατάλαβε και ο κόσμος που κατέκλυσε το κλειστό κολυμβητήριο του ΕΑΚΑ (περίπου 10.000 άτομα) δημιουργώντας φανταστική ατμόσφαιρα. Το μήνυμα αυτό πρέπει να το λάβουν και οι υπεύθυνοι του χώρου, αλλά και η Πολιτεία προκειμένου να πάρει το άθλημα τη θέση που του αξίζει. Αλλωστε, η λάμψη και τα φλας μιας επιτυχίας, έστω και τόσο μεγάλης, κάποτε σβήνουν. Και τότε είναι που χρειάζεται η ουσιαστική βοήθεια, ώστε να αναβαθμιστεί το άθλημα. Μια αναβάθμιση που δεν πρόκειται να γίνει μόνο με λόγια, αλλά με πράξεις. Οι πισίνες στη χώρα μας είναι ελάχιστες και κάτω από τις απαιτήσεις μιας χώρας που μπορεί να πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο στερέωμα. Την ίδια ώρα που η Εθνική ανέβαινε στη δεύτερη θέση του κόσμου, με δύο Βολιώτες παίκτες στη σύνθεσή της, η πρωτεύουσα της Μαγνησίας στερείται, στην ουσία, κολυμβητηρίου. Την ίδια ώρα η Πάτρα αναγκάζεται να παίζει σε κολυμβητήριο με μπαλόνι!

Το άγχος του τελικού

Λίγο πριν την παρουσία της στον τελικό, η Εθνική μας είχε κάνει το μεγάλο βήμα για την αναρρίχηση στην κορυφή. Η μεγάλη και άνετη νίκη στον ημιτελικό του Σαββάτου επί της πανίσχυρης Ουγγαρίας είχε ανοίξει το δρόμο για την καταξίωση άσχετα με το ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα του τελικού.

Στον τελικό θα 'λεγε κανείς ότι η παρουσία του κόσμου αποδείχτηκε μπούμερανγκ για τους παίκτες του Κούλη Ιωσηφίδη.

Οι Ελληνες παίκτες ξεκίνησαν αγχωμένοι τον αγώνα, με αποτέλεσμα στο τέλος του δεύτερου εφταλέπτου να χάνουν ήδη με 5-0. Από τη μια το άγχος και από την άλλη η εκπληκτική άμυνα ζώνης των Αμερικανών παγίδευσαν τους Ελληνες παίκτες. Ομως για άλλη μια φορά η Εθνική μας απέδειξε ότι έχει ψυχή. Στο τρίτο εφτάλεπο ανέκαμψε και κατάφερε να μειώσει τη διαφορά στα 2 γκολ (6 - 4). Ακόμα μια φορά ο παίκτης παραπάνω αποδείχτηκε δώρο - άδωρο για την Εθνική μας αφού είχε μόνο μια επιτυχημένη στις έξι προσπάθειες. Μπροστάρης στην επιτυχία των ΗΠΑ ήταν και πάλι ο γνωστός μας Κρις Χούμπερτ, που αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης των αγώνων. Τα εφτάλεπτα: 0-3, 0-1, 4-2, 1-2. Για την Εθνική μας τα γκολ πέτυχαν: Καλακώνας 2, Καϊάφας 1, Ψύχος 1, Λοράντος 1. Για τους Αμερικανούς σκόραραν οι: Χούμπερτ 3, Σουμάχερ 2, Εντινγκ 2, Λάστερ 1.

Εκπληκτική εμφάνιση με Ουγγαρία

Την καλύτερη εμφάνιση όλου του τουρνουά πραγματοποίησε στον ημιτελικό του Σαββάτου η Εθνική μας, που σαν καλοστημένη ορχήστρα "μάγεψε" σε ρυθμούς ραψωδίας τους Μαγιάρους και τους νίκησε με 8-4. Το εθνικό μας συγκρότημα παίζοντας εκπληκτική άμυνα, με επικεφαλής τον φανταστικό Βολτυράκη, αιφνιδίασε τους Ούγγρους, αφού κατάφερε να προηγηθεί με 7-0. Τα εφτάλεπτα: 2-0, 3-0, 2-1, 1-3. Για την Εθνική μας σκόραραν οι Μαυρωτάς 3, Λοράντος 3, Παπαναστασίου 1, Αφρουδάκης 1. Για τους Ούγγρους σκόραραν: Μπένετεκ 2, Τοτ 1, Κάσας 1.

  • Την τρίτη θέση κατέλαβε η Ουγγαρία, που στο μικρό τελικό νίκησε τη Ρωσία με 10-7. Την πέμπτη θέση και το εισιτήριο για το παγκόσμιο του Περθ πήρε η Ιταλία που νίκησε την Ισπανία με 9-5, ενώ η Γιουγκοσλαβία ήταν έκτη, αφού στον τελευταίο αγώνα νίκησε την Κροατία με 6-5.

ΜΠ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ