Τρίτη 10 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Απέρριψε το πολυνομοσχέδιο

Ομόφωνα απέρριψε η γενική συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων το κείμενο του Πολυνομοσχεδίου του ΥΠΠΟ και ειδικότερα ό,τι αφορά στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Ο Σύλλογος αντιτίθεται στη δυνατότητα που παρέχει το νομοσχέδιο για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των εθνικών θησαυρών κυρίως με την Ανώνυμη Εταιρεία για την Προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και στην αυτονόμηση των Μουσείων με τη λογική του μάνατζμεντ.Ηδη σε προηγούμενη ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ τόνιζε ότι "η Μουσειακή Πολιτική εμφανίζεται στο νομοσχέδιο αποσπασματικά, διαχωρισμένη από το αρχαιολογικό έργο. Δε σχεδιάζεται η πολιτιστική πολιτική στο σύνολό της, αλλά προωθείται με βιαστικό και αδόκιμο τρόπο η δυνατότητα απόσπασης των Μουσείων από τους αρχαιολογικούς χώρους στους οποίους ανήκουν και από τους οποίους "τρέφονται". Με Προεδρικά Διατάγματα θα καθορίζεται ακόμη και η νομική μορφή τους".

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχαιολόγοι στη χτεσινή γενική τους συνέλευση αποφάσισαν την κλιμάκωση των αντιδράσεων,ακόμα και με κινητοποιήσεις, ενώ το ΔΣ θα αρχίσει να προετοιμάζει για το Σεπτέμβρη τη διοργάνωση συνεδρίου.Στόχος του συνεδρίου θα είναι η συζήτηση και κατάθεση προτάσεων για την αποτελεσματική οργάνωση και στελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, μέσω ενός νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟ, αλλά και η προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με την κατάθεση του αρχαιολογικού νόμου,ο οποίος για άλλη μια φορά έχει παγώσει στα υπουργικά συρτάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ