Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού...

Παραχώρηση του μνημείου και πάλι στο Μέγαρο Μουσικής, άνευ όρων

"Τι μανία είναι αυτή για χρήση των θεάτρων; Πρώτα είναι το όραμα της διάσωσης και μετά όλα τα υπόλοιπα. Αλλά στην Ελλάδα τα υπουργεία δε διοικούνται από τους διευθυντές. Ετσι αναγκαζόμαστε, υπό πολιτικές πιέσεις, να ξαναχτίζουμε τα θέατρα για να δίνονται σε χρήση. Αυτό είναι ολέθριο. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε έξω αναθέσεις και να αλλάζουμε τις προτεραιότητές μας. Υπό αυτές τις πιέσεις κάποια θέατρα (π.χ. Δωδώνη, Θορικός, Θάσος, κ. ά. ), ενώ δεν ήταν στις προτεραιότητές μας, εντάχθηκαν στα προγράμματα του Β ΚΠΣ, αλλά δεν είμαστε εδώ για να ξαναχτίζουμε τα θέατρα".Οι παραπάνω παρατηρήσεις έγιναν από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αρχαίων Μνημείων, Ιορδάνη Δημακόπουλο,στην προχτεσινή συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την παραχώρηση του μικρού αρχαίου θεάτρου Αρχαίας Επιδαύρου στον ΟΜΜΑ για το "Μουσικό Ιούλιο".

Αρνητικά στην παραχώρηση ψήφισαν οι Ι. Δημακόπουλος, Νίκος Μίνως (προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων), Χαράλαμπος Μπούρας, (αρχιτέκτων - καθηγητής στο ΕΜΠ), Μαίρη Παναγιωτίδου (καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ολγα Αλεξανδρή (πρώην διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου).

Η αρνητική ψήφος υπερασπίστηκε σοβαρές αρχές συμπεριφοράς στα αρχαία μνημεία: Το θέατρο δεν έχει ανασκαφεί, δεν έχει επαρκώς στερεωθεί, δεν έχει δημοσιευτεί και επιπλέον υπάρχουν κίνδυνοι και για το μνημείο και για τους θεατές.Η ανασκαφή θα δώσει σημαντικές πληροφορίες για τις προγενέστερες και μεταγενέστερες φάσεις του μνημείου. Ηδη αποκαλύφθηκε η ρωμαϊκή σκηνή (2ος αι. μ. Χ., σώζεται και μέρος της πρόσοψης). Η ομάδα εργασίας για το μνημείο έως τώρα έχει παρουσιάσει ελάχιστο έργο, αν και επιμόνως από τον Ιούλιο του '96 ο Ι. Δημακόπουλος ζητούσε την απασχόληση ενός ειδικευμένου αρχιτέκτονα.

Σχετικά ο Χ. Μπούρας τόνισε: "Η επιτροπή όφειλε να δραστηριοποιηθεί, γιατί το θέατρο ούτως ή άλλως θα δινόταν, για λόγους που όλοι ξέρετε... ".Και στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ οι... "λόγοι που όλοι ξέρουμε", επικράτησαν και ως προς τη θετική απόφαση παραχώρησης, αλλά και για τους όρους χρήσης και για το πρόγραμμα. Μαραθώνια ήταν η συζήτηση για το αν προσιδιάζει στο χαρακτήρα του μνημείου η τοποθέτηση μεγάλων ηχητικών εγκαταστάσεων, για τις συναυλίες των Αλκίνοου Ιωαννίδη, Σαββίνας Γιαννάτου, Γιώργου Νταλάρα.Συζήτηση που δε χρειαζόταν παραπάνω από ένα λεπτό, εάν το Συμβούλιο είχε τη βούληση να χρησιμοποιήσει έστω τα αυτονόητα και δεδομένα:Τα αρχαία θέατρα φημίζονται τουλάχιστον για την ηχητική τους.Το γενικό και για όλους χρέος ήπιας χρήσης των αρχαίων θεάτρων.

"Τέτοιου είδους εκδηλώσεις απαιτούν άλλους χώρους και όχι αρχαία θέατρα, γιατί αυτό σημαίνει επεμβάσεις όπως αύξηση θέσεων ή ηλεκτρικές εγκαταστάσεις", είπε ο Ν. Μίνως. Ομως, άλλη θα ήταν η απόφαση, αν το ΚΑΣ είχε το σθένος να αναλάβει τις δικές του ευθύνες απέναντι στα μνημεία, αφήνοντας το πολιτικό κόστος της παραχώρησης εκεί που ανήκει, στην κυβέρνηση και την ηγεσία του ΥΠΠΟ.

Ετσι το ΚΑΣ, αφού εκτόνωσε το θυμό του για την κατάντια των αρχαίων θεάτρων (θυμήθηκε το Ηρώδειο, τη Δωδώνη, τους Φιλίππους, το Αργος, τη Μεγαλόπολη), αποφάσισε να παραχωρήσει το μικρό θέατρο για τις εκδηλώσεις του ΟΜΜΑ, με όρο την τοποθέτηση των "ελάχιστων δυνατών εγκαταστάσεων, αλλά μόνο για φέτος... επειδή συζητήθηκε αργά το θέμα".Κανείς δεν έθιξε το θέμα ότι το ΜΜ προανήγγειλε το πρόγραμμα πριν έρθει για έγκριση η ζητούμενη παραχώρηση.Και βέβαια έπεσαν στο κενό παρατηρήσεις μελών του Συμβουλίου ότι "με τη λογική του "μόνο για φέτος" εξετράπη η κατάσταση στο Ηρώδειο και αλλού".

Σημειώνεται ότι φέτος το θέατρο παραχωρείται με 700 θέσεις,έναντι 500 πέρσι, και με τους ίδιους όρους που διέπουν τις παραχωρήσεις στον ΕΟΤ: 1 εκατομ. για κάθε παράσταση, 500 χιλ. για κάθε πρόβα.

Αυτή τη στιγμή το θέατρο είναι ενταγμένο στο Β ΚΠΣ. Αλήθεια τι έγινε με τις χορηγίες που υπόσχονταν ως άλλοθι για την παραχώρηση;

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ