Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Η προσήλωση στη λιτότητα είναι δεδομένη!

Σε μια περίοδο ευρείας λαϊκής αμφισβήτησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στέλνει μήνυμα προς τους εκπροσώπους του κεφαλαίου για την άκαμπτη προσήλωσή της στην πολιτική λιτότητας

Μήνυμα επανεπιβεβαίωσης και αναβάπτισης της συνέπειας της κυβέρνησης στην πολιτική λιτότητας, έστειλε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου προς τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη του οικονομικού επιτελείου.

Στις δηλώσεις του ο Γ. Παπαντωνίου έκανε λόγο για "επιβεβαίωση των θετικών τάσεων των βασικών μεγεθών της οικονομίας", με μια πολύ προσεκτική διατύπωση, συνέδεσε τη λήψη νέων φοροεισπρακτικών μέτρων από την "αυστηρή - ή όχι - εφαρμογή της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής", ενώ, τέλος, επανέλαβε - με το γνωστό τετριμμένο τρόπο - ότι... τώρα η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες είσπραξης από ιδιώτες και επιχειρηματίες των οφειλών που έχουν προς το δημόσιο. Η τελευταία αναφορά αποτελεί και μια έμμεση ομολογία της αποτυχίας της ρύθμισης είσπραξης των χρεών που είχε ξεκινήσει το 1996. Στη χτεσινή σύσκεψη, η οποία ξεκίνησε στις 11π.μ. και τελείωσε λίγο πριν από τις 2 μ.μ., εκτός από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, συμμετείχαν η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χ. Πάχτας και Γ. Δρυς, ο διοικητής και οι υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος, Ν. Γκαργκάνας και Τ. Θωμόπουλος και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτσης.

Σε μια περίοδο διογκώνεται μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών και κινημάτων η αμφισβήτηση του μονόδρομου του Μάαστριχτ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διά στόματος υπουργού Εθνικής Οικονομίας επιβεβαίωσε τον τίτλο του πιο καλού, πιο άκαμπτου και συνεπή μαθητή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και των κριτηρίων λιτότητας. Κατά τον Γ. Παπαντωνίου στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκαν οι θετικές τάσεις που έχουν αρχίσει να διαγράφονται σε όλα τα μεγέθη της οικονομίας, η πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού, η καθοδική πορεία του πληθωρισμού, η ανάκαμψη της οικονομίας, για την οποία έκανε την εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 3,5%.

Για την περίπτωση προσφυγής της κυβέρνησης σε νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, απάντησε ότι "δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη μέτρων πολιτικής. Απλώς αυστηρή εφαρμογή της ασκούμενης πολιτικής και αν αυτό εξασφαλιστεί η εξέλιξη του '97 θα είναι θετική για όλους". Οι Ελληνες εργαζόμενοι, επομένως, θα πρέπει να συμβιβαστούν μεταξύ "αυστηρής πολιτικής" και λήψης νέων φοροεισπρακτικών μέτρων. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την εκτέλεση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο "προωθείται κανονικά", ενώ χαρακτήρισε "μεγάλη επιτυχία" τη δεύτερη φάση ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ.

Ανέφερε, τέλος, ότι η κυβέρνηση "εντόπισε τους μεγάλους οφειλέτες"! από τους οποίους ζήτησε να σπεύσουν να πληρώσουν τις οφειλές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ