Τετάρτη 18 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Παραδοσιακές σχέσεις αδελφοσύνης

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Σημαντικό γεγονός των τελευταίων ημερών υπήρξε η πρώτη σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας, η οποία συνήλθε στις 12 και 13 Ιούνη στη λευκορωσική πόλη Μπρεστ. Η σύνοδος υιοθέτησε έκκληση προς τους αρχηγούς κρατών, τα κοινοβούλια και τους λαούς, στην οποία αναφέρεται ότι η δημιουργία της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας αποτέλεσε σημαντικότατο γεγονός στη ζωή των αδελφών λαών των δυο χωρών και είχε μεγάλη απήχηση στην ΚΑΚ και στη διεθνή κοινότητα. "Η παλλαϊκή συζήτηση πάνω στον Καταστατικό Χάρτη της Ενωσης απέδειξε ότι η πορεία προς την ενοποίηση έχει την πλήρη υποστήριξη του πληθυσμού των δυο κρατών... Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι παραδοσιακές σχέσεις αδελφοσύνης, φιλίας και ολόπλευρης συνεργασίας των δυο χωρών στον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, στρατιωτικό, επιστημονικό και πολιτιστικό τομέα θα πάρουν νέα ώθηση. Ο νέος διεθνής σχηματισμός, δεν είναι μόνο επιταγή των καιρών, αλλά και χρέος μας απέναντι στις γενιές του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος... Η Ενωση είναι μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στην Ευρασιατική ήπειρο. Ενσαρκώνει στη ζωή την αντικειμενική αναγκαιότητα για την ενοποίηση των χωρών - πρώην Δημοκρατιών της ΕΣΣΔ, ανοίγει νέες δυνατότητες για το βάθεμα των ενοποιητικών διαδικασιών, προσδίδοντάς τους ήδη ανεπίστρεπτο χαρακτήρα", τονίζεται στο ντοκουμέντο.

Με πρόταση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, προέδρου της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, Γκενάντι Σελεζνιόφ, η μελωδία του κρατικού ύμνου της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας θα είναι η μελωδία του ύμνου της Σοβιετικής Ενωσης. Σε ό,τι αφορά το κείμενο του ύμνου, ας το γράψουν οι Λευκορώσοι και Ρώσοι ποιητές, είπε ο Σελεζνιόφ. Στην απόφαση για τον ύμνο, που υπέγραψε ο Σελεζνιόφ, αναφέρεται ότι θα διεξαχθεί στη Ρωσία και τη Λευκορωσία διαγωνισμός για το καλύτερο κείμενο του ύμνου.

Η σύνοδος έκλεισε υπό τους ήχους της μελωδίας του ύμνου της Σοβιετικής Ενωσης, που μεταδόθηκε επανειλημμένα από τα τηλεοπτικά κανάλια.

Το γεγονός, που συνέβη στο Μπρεστ, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Παρ' όλες τις ανεπάρκειες του Καταστατικού Χάρτη της Ενωσης που υπέγραψαν οι Πρόεδροι Μπορίς Γιέλτσιν και Αλεξάντρ Λουκασένκο, η πράξη αυτή, καθώς και η πρώτη σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης έγιναν δεκτές με ελπίδα στο μετασοβιετικό χώρο. Θεωρείται ότι μπήκε η βάση της συνένωσης της καταστραμμένης χώρας. Αυτό χαροποιεί τους κομμουνιστές, τους πατριώτες κι όλους εκείνους, που όλα αυτά τα χρόνια αγωνίζονταν και αγωνίζονται για την ανασύσταση του ενιαίου ομοσπονδιακού κράτους.

Τέλος, η σύνοδος αποφάσισε την ίδρυση και έκδοση του περιοδικού "Σογιούζ" ("Ενωση").


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ