Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντιασφαλιστικός μονόλογος!

Η κυβέρνηση θα αναλάβει "με τόλμη" το πολιτικό κόστος των σχεδιαζόμενων ανατροπών, προειδοποίησε χτες, στην έναρξη του σχετικού "κοινωνικού διαλόγου", ο υπουργός Εργασίας, προδιαγράφοντας το τέλος της κοινωνικής ασφάλισης. "Αδειασμα" στους... εταίρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με την απόρριψη ακόμα και διαδικαστικών αιτημάτων

Οι σαφέστατες προειδοποιήσεις ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα δεν πρέπει να συνδέονται με "συντεχνιακά (!) αιτήματα",η κινδυνολογία,η υπογράμμιση της πρόθεσης της κυβέρνησης να "αναλάβει με τόλμη το πολιτικό κόστος", η επισήμανση ότι "οι κοινωνικοί φορείς πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ακολουθήσουν",ήταν μερικά σημεία από την τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου,στη χτεσινή φιέστα έναρξης του "κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό. Φιέστα, που χαρακτηρίστηκε από τον κυβερνητικό μονόλογο,την απόρριψη και αυτών ακόμα των διαδικαστικών προτάσεων της ΓΣΕΕ και την αποχή των μεγάλων συνταξιουχικών οργανώσεων, που είχαν κληθεί.

Ο υπουργός Εργασίας έδωσε, σαφέστατα, το σαρωτικό αντιασφαλιστικό στίγμα των επερχόμενων αλλαγών. Ανάμεσα στα άλλα διατύπωσε τις πιο κάτω κατευθύνσεις - "ερωτήματα", θέτοντας υπό αίρεση και αμφισβήτηση τα πάντα: "Αν μπορεί να διατηρηθεί το σημερινό επίπεδο παροχών όταν μειώνονται συνεχώς οι ασφαλισμένοι". "Αν θα αναλάβουν οι νέοι το βάρος της συντήρησης των ηλικιωμένων ή θα βρεθεί άλλος τρόπος". "Αν θα αποφασιστεί η ελάχιστη προστασία ή το ελάχιστο εισόδημα για τους φτωχούς και άνεργους", καταλήγοντας στο αόριστο και ισοπεδωτικό συμπέρασμα ότι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος είναι "ευθύνη όλων".

Ο Μ. Παπαϊωάννου είπε επίσης ότι ο "κοινωνικός διάλογος" δεν είναι "παζάρι",ότι "δεν μπορεί να εξελιχθεί σε επιμέρους διαπραγματεύσεις των συντεχνιακών αιτημάτων". Επίσης, ότι δεν μπορεί να υποβαθμίσει την έννοια της "νομιμοποίησης" της κυβέρνησης και ότι "δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εκβιασμών"... Ταυτόχρονα έκανε σαφές ότι οι τελικές επιλογές ανήκουν στην κυβέρνηση, αφού αυτές "τίθενται στην ψήφο και επιδοκιμασία του λαού στην αρχή και στο τέλος της θητείας της"...

Διαδικαστικά

Για τα διαδικαστικά, ο υπουργός επανέλαβε ότι Επιτροπή ειδικών που θα ορίσουν οι φορείς και η κυβέρνηση - μέχρι τέλος Ιούνη - θα παρουσιάσει τα δεδομένα και θα προτείνει λύσεις. Τα πορίσματα θα συζητηθούν κατά ομάδες που θα συγκροτούνται από την "Ολομέλεια" του "κοινωνικού διαλόγου". Επικεφαλής της Επιτροπής θα είναι ο καθηγητής Πλάτων Τήνιος,οικονομολόγος. Η Ολομέλεια θα καταγράφει όλες τις απόψεις, ενώ η Επιτροπή θα μπορεί να υποστηριχτεί και από άλλους εμπειρογνώμονες. Στη συνέχεια η ΟΚΕ - η οποία στηρίζει και τεχνικά τη διαδικασία - θα γνωμοδοτήσει και η κυβέρνηση θα αποφασίσει. Η πρώτη ενότητα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου, η δεύτερη μέσα στο 1998. Φορείς που δεν εκπροσωπούνται στην Ολομέλεια θα καλούνται στις συνεδριάσεις της αν χρειαστεί και θα έχουν - ανάλογα το θέμα - συμμετοχή στην Επιτροπή τεχνοκρατών.

Ούτε για τα προσχήματα...

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος,έκανε τρεις παρατηρήσεις. Ζήτησε από την κυβέρνηση να αναστείλει την ισχύ των αντιασφαλιστικών νόμων 1902/90 και 2084/92 για ένα χρόνο ή τη συζήτηση της αλλαγής τους μέσα στο 1997, ώστε να μην ισχύσουν όσα προβλέπουν από 1.1.98.Πρότεινε η συζήτηση να μη γίνει από τεχνοκράτες που θα καταθέσουν τα πορίσματά τους στην κρίση των εκπροσώπων των φορέων, αλλά να προηγηθεί η πολιτική συζήτηση και κατάληξη, η οποία θα τεκμηριωθεί από τους τεχνοκράτες. Επισήμανε ακόμα ότι οι πλέον αρμόδιοι να συζητήσουν για το θέμα είναι η κυβέρνηση, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκου,ο οποίος ζήτησε να γίνει ενιαία η συζήτηση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και όχι σε δυο ενότητες, ενώ σημείωσε ότι θα θέσει το θέμα της κύριας σύνταξης των δημόσιων υπάλληλων που είναι χαμηλή και την 35ετία στο "διάλογο".

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος ξεκαθάρισε ότι το ασφαλιστικό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα αυτή τη στιγμή για τους βιομηχάνους και ότι υπάρχει έτοιμη ομάδα εμπειρογνωμόνων. Ο Δ. Καψάλης της ΕΣΕΕ συμφώνησε επίσης για την τριμερή σύνθεση της Ολομέλειας του "κοινωνικού διαλόγου", το ίδιο και οΓ. Κανελλόπουλος της ΓΣΕΒΕΕ.

Η κυβέρνηση απέρριψε ακόμα και αυτές τις προτάσεις της ΓΣΕΕ. Ο Μ. Παπαϊωάννου είπε χαρακτηριστικά ότι "η αλλαγή της νομοθεσίας δεν μπορεί να έρθει σαν προϋπόθεση του διαλόγου, αλλά σαν αποτέλεσμα του διαλόγου". Για τους τεχνοκράτες είπε ότι "δεν μπορεί να προηγηθεί η πολιτική απόφαση και να ακολουθήσει η τεκμηρίωση", ενώ για τη σύνθεση της Ολομέλειας ήταν ανυποχώρητος, εκφράζοντας την έκπληξή του για τις ενστάσεις που παρατηρήθηκαν!

Οι "εργασίες" έκλεισαν με τον υπουργό Εργασίας να λέει ότι μέχρι τις 10 Ιούλη μπορεί να γίνει μια ακόμα συνάντηση της Ολομέλειας για τις αρχές και τον τρόπο διεξαγωγής του "διαλόγου" και τον αναπλ. πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλη να απορεί φωνάζοντας "τι, τελειώσαμε;"!Συνεπικουρούμενος από τον αναπλ. γραμματέα της ΓΣΕΕ Α. Καλύβη,ο συνδικαλιστής ζήτησε από τον υπουργό να καταληχτεί η διαδικασία, με δεδομένες τις αντίθετες προτάσεις, αλλά ο υπουργός παρέπεμψε στην επόμενη συνάντηση και οι αντιδράσεις κόπασαν...

  • Αργότερα, ο Χ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι υπήρξαν διαφωνίες, όχι τέτοιες όμως, που να οδηγήσουν σε αποχώρηση και ότι η στάση της ΓΣΕΕ θα επανεξεταστεί και από την τύχη των προτάσεών της...

Σε δήλωσή του, ο Α. Καλύβης χαρακτηρίζει τη χτεσινή διαδικασία "παρωδία διαλόγου" και σημειώνει ότι η κυβέρνηση "δε θέλει ουσιαστικό διάλογο για το ασφαλιστικό". Σημειώνει μάλιστα, ότι αν δε γίνουν δεκτές οι προτάσεις της ΓΣΕΕ, δε θα έχει νόημα η περαιτέρω συμμετοχή της και ότι ανάλογες θα είναι οι επιδράσεις στο σύνολο της διαδικασίας του διαλόγου. Ανάλογη αιχμή έκανε και ο Γ. Μανώλης μετά τη συνεδρίαση, ότι δηλαδή από αυτό το "διάλογο" κρίνεται και η συμμετοχή στον άλλο, για την "Ανταγωνιστικότητα - Ανάπτυξη - Απασχόληση". Ωστόσο και οι δυο παρατάξεις, παρά τις συνεχείς ανάλογες ...διαπιστώσεις τους, επιμένουν μέχρι τώρα να νομιμοποιούν την παρωδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ