Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στα χέρια του Ντεμιρέλ η κρίση

ΑΓΚΥΡΑ.- Οι δύο επίδοξοι νέοι πρωθυπουργοί της Τουρκίας - ο ένας "κατήγορος" του ισλαμικού κόμματος της Ευημερίας κι η άλλη σύμμαχός του -πίεσαν χτες έντονα τον Πρόεδρο της χώρας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ για να λάβουν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Ντεμιρέλ συνάντησε τους πολιτικούς αρχηγούς σε ένα σύντομο γύρο διαβουλεύσεων χτες. Αναμένεται να ανακοινώσει την ανάθεση της εντολής "πριν το τέλος της βδομάδας", σύμφωνα με τον ανταποκριτή του "Ασοσιέιτεντ Πρες".

Ο - υπηρεσιακός, πλέον - πρωθυπουργός Νετσμεντίν Ερμπακάν παραιτήθηκε, ελπίζοντας στην ανασύσταση της κυβέρνησης συνασπισμού με την αρχηγό του συμμάχου του Κόμματος Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλέρ στην πρωθυπουργία, η οποία έχει δεσμευτεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Η Τσιλέρ χτες υπεραμύνθηκε της πρότασης και πίεσε τον Ντεμιρέλ να της αναθέσει την εντολή.

Ομως το μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή είναι αυτό του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας, του Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος επίσης πίεσε χτες τον Ντεμιρέλ να του αναθέσει την εντολή. "Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση για να υποστηρίξει το (κοσμικό) σύστημα", είπε.

Ο Ντεμιρέλ όμως έμεινε σιωπηλός, προκαλώντας διάφορα αντικρουόμενα σενάρια στον Τύπο, τα... καφενεία και τους διαδρόμους της Βουλής. Ο "Πατέρας", όπως αποκαλούν τον 73χρονο Ντεμιρέλ πολλοί, κινεί πλέον τα νήματα...

Κατά τις εκτιμήσεις του "Ρόιτερ", πάντως, οι στρατηγοί θα συνεχίσουν την καμπάνια τους εναντίον του "ισλαμικού κινδύνου". Ανώτερος αξιωματούχος έλεγε χτες ότι "η αποστολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για την προστασία της ενότητας της Τουρκίας κατά της απειλής του φονταμενταλισμού εξακολουθεί να ισχύει (...), δεν πρέπει να σχετίζεται με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ