Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
Εκλέχτηκε ο νέος αρχηγός των Τόρις

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η παρέμβαση της Μάργκαρετ Θάτσερ υπέρ του Χέιγκ αποδείχτηκε καθοριστική και ο 36χρονος πρώην υπουργός Ουαλίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, είναι από χτες το απόγευμα ο νέος ηγέτης των Τόρις, διαδεχόμενος τον Τζον Μέιτζορ, που παραιτήθηκε μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη το Συντηρητικό Κόμμα στις εκλογές της 1ης Μάη.

Στην τρίτη, που αποδείχτηκε και τελική, ψηφοφορία έλαβαν μέρος οι 164 βουλευτές του κόμματος και ο Χέιγκ συγκέντρωσε 90 ψήφους έναντι 72 του μοναδικού αντιπάλου του Κένεθ Κλαρκ, πρώην υπουργού Θησαυροφυλακίου.

Μετά τη δεύτερη ψηφοφορία, όπου αποσύρθηκε ο τρίτος διεκδικητής Τζον Ρέντγουντ και δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τον Κλαρκ, παρά τις διαφορές που τους χωρίζουν για τα θέματα της ΕΕ, διαφάνηκε ότι η πλάστιγγα έγερνε υπερβολικά υπέρ του Κλαρκ, που τυγχάνει να είναι και η προτίμηση της βάσης των Τόρις.

Η παρέμβαση όμως της πρώην πρωθυπουργού το βράδυ της Τετάρτης, που με οργίλο ύφος επιτέθηκε στον φιλοευρωπαϊστή Κλαρκ εκφράζοντας την αμέριστη υποστήριξή της στο Χέιγκ, ήταν καθοριστική, δηλώνοντας: "Ο Χέιγκ πρεσβεύει αυτά που πιστεύω και εγώ, και πάνω από όλα οραματίζεται μια Βρετανία ως ένα ελεύθερο και κυρίαρχο κράτος, το οποίο ελέγχει την ίδια του τη μοίρα". Αυτό το γεγονός και μόνο ήταν αρκετό για τον Χέιγκ να "πάρει" το χρίσμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ