Σάββατο 21 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιδοτούμενη ... περιβαλλοντική καταστροφή!

Αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Θεωνά, για τη μονάδα επεξεργασίας χρυσού στο Στρυμονικό Κόλπο

Η ίδια η Επιτροπή χρηματοδοτεί τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας χρυσού στον Στρυμονικό Κόλπο, παρά τα σοβαρότατα προβλήματα που θα δημιουργήσει στο περιβάλλον και την οικονομία της περιοχής. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η Επιτροπή σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά. Στην ερώτησή του ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "οι κάτοικοι δώδεκα κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου αγωνίζονται για να αποτρέψουν τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας χρυσού, την TVX GOLD, που θα δημιουργήσει τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον της περιοχής ιδιαίτερα της θαλάσσιας, δεδομένης της επικινδυνότητας των χημικών στοιχείων της κατεργασίας. Η εργοστασιακή αυτή μονάδα θα έχει επίσης αρνητικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της περιοχής, γιατί θα πληγούν ανεπανόρθωτα δυναμικές οικονομικές δραστηριότητες στους τομείς του τουρισμού, της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας και θα εμποδιστούν οι ανασκαφές και η αξιοποίηση του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της περιοχής". Ο Γ. Θεωνάς κάλεσε την επιτροπή να δηλώσει "τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να αποτραπεί η εγκατάσταση μονάδας χρυσού εναρμονιζόμενη κατ' αυτόν τον τρόπο με το αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, εφαρμόζοντας έτσι τις κοινοτικές οδηγίες περί προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος".

Στην απάντησή της η Επιτροπή αναφέρει ότι το σχέδιο για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας χρυσού στη Χαλκιδική χρηματοδοτείται από την ίδια στο πλαίσιο του ελληνικού Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 1994-1999 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη βιομηχανία. Καλύπτεται μάλιστα πίσω από την κύρωση της σχετικής σύμβασης από την ελληνική Βουλή για να αποποιηθεί κάθε ευθύνης για το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε κανένα ουσιαστικό έλεγχο των συνεπειών του εν λόγω έργου, ενώ αρκέστηκε στις "διαβεβαιώσεις" που έλαβε "από τις ελληνικές αρχές σχετικά με τα ζητήματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος", καθώς και στους όρους της σύμβασης.

Από την απάντηση προκύπτουν άμεσα οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης που όχι μόνο υπέγραψε τη σχετική σύμβαση χωρίς να ελέγξει και να διασφαλίσει την περιοχή και τους κατοίκους της, αλλά φρόντισε να της δώσει και αυξημένη τυπική ισχύ μέσω της νομοθετικής κύρωσής της. Προκύπτουν επίσης σοβαρές ευθύνες της Επιτροπής που δεν προχώρησε στους απαραίτητους ελέγχους πριν προβεί στη χρηματοδοτική στήριξη του έργου. Αποκαλύπτεται ταυτόχρονα ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζει στην πράξη τις μεγαλοστομίες περί προστασίας του περιβάλλοντος και τις διατάξεις περί μελέτης των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων των μεγάλων έργων. Πρόκειται τελικά για καθαρά τυπικές διαδικασίες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιδιώκουν τη δημιουργία αυταπατών σχετικά με τον πραγματικό ρόλο της ΕΕ σε θέματα περιβάλλοντος και την ουσιαστική κάλυψη ενεργειών που προσβάλλουν βάναυσα το περιβάλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ