Τρίτη 24 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απώλεια για τη μουσική

Φτωχότερος έμεινε ο μουσικός μας κόσμος: Την Κυριακή έφυγε από τη ζωή ο πολυβραβευμένος 82χρονος πιανίστας Γιώργος Θέμελης,χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Πριν λίγες μέρες είχε εισαχθεί στη Γενική Κλινική Αθηνών όπου διαπιστώθηκε η νόσος και υποβλήθηκε σε εγχείρηση.

Αν και τυφλός, εκ γενετής, ο Γ. Θέμελης ήταν εξαίρετος, διεθνώς αναγνωρισμένος, δεξιοτέχνης του πιάνου. Η αναπηρία του δε στάθηκε εμπόδιο στο να ακολουθήσει από παιδί αυτό που πολύ αγάπησε: τη μουσική. Από τριών ετών ό,τι άκουγε το μετέφερε στο πιάνο, ενώ τις πρώτες νότες τις έμαθε με τη μέθοδο Μπράιγ. Σπούδασε στο Ωδείο Παρισίων, το οποίο μάλιστα εξαιτίας του προχώρησε στην αλλαγή του κανονισμού του, ώστε να γίνονται δεκτοί και τυφλοί. Το 1936 τιμήθηκε με το βραβείο του ίδιου ωδείου και από τότε ξεκίνησε η καριέρα του με εμφανίσεις στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Είχε βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών. Το τελευταίο του ρεσιτάλ το έδωσε το 1995 στο Ηρώδειο.

  • Σε ηλικία 109 χρόνων έφυγε από τη ζωή ο βετεράνος του ρεμπέτικου Γιώργος Κατσαρός (Θεολογίτης). Ο Ελληνας μουσικός, που ζούσε στην Αμερική πάνω από 80 χρόνια, πέθανε στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλώριδα, όπου κατοικούσε μόνιμα από το 1957. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γεννήθηκε στην Αμοργό το 1893. Ενα χαρτί όμως του ληξιαρχείου, που ο ίδιος προσκόμισε στην επίσκεψή του πριν δύο χρόνια στην Ελλάδα, βεβαίωνε ότι γεννήθηκε το 1888. Ο Γ. Κατσαρός,προσκεκλημένος του συνεδρίου για τον Απόδημο Ελληνισμό πριν δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη (12/1995), κατέπληξε το κοινό με δύο συναυλίες του στην "Αίγλη" της συμπρωτεύουσας και εκείνη που έδωσε στην Αθήνα.

Από μικρό παιδί ο Γ. Κατσαρός καταπιάνεται με την κιθάρα. Είκοσι χρόνων ταξιδεύει για την Αμερική. Κάνει διάφορες δουλιές, όμως ταυτόχρονα τελειοποιείται στην κιθάρα και γνωρίζεται με τους μουσικούς της εποχής: Αμαλία Βάκα, Μαρίκα Παπαγκίκα κ. ά. Το 1919 υπογράφει το πρώτο του δισκογραφικό συμβόλαιο και πολλά τραγούδια του γίνονται επιτυχίες σε όλες τις παροικίες του Ελληνισμού, εντός και εκτός ΗΠΑ. Στις δεκαετίες 1920 και 1930 κάνει μεγάλα ταξίδια σε όλο τον κόσμο και έρχεται στην Ελλάδα το 1927 για λίγους μόνο μήνες. Εμφανίζεται, επίσης, σε θεατρικές παραστάσεις και τραγουδάει σε επιθεωρησιακά νούμερα. Η δισκογραφική του παρουσία ολοκληρώθηκε το 1950.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ