Τετάρτη 1 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Αναμφισβήτητα το τελευταίο διάστημα, οι πρόσφατες κινητοποιήσεις και το μοναδικό κόμμα που πρωτοστάτησε και τις στήριξε ουσιαστικά, το ΚΚΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας.

Ξαφνικά σε κανάλια, ραδιόφωνα, αλλά και εφημερίδες που παλαιότερα είχαν πρωτοστατήσει στην αποσιώπηση αγώνων, τώρα κυριάρχησαν οι κινητοποιήσεις.

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ακόμα και τα πλέον αντι-ΚΚΕ, ξαφνικά... θυμήθηκαν το ΚΚΕ.

Δημοσιογράφοι, ορισμένοι από τους οποίους είχαν... ξεχάσει ότι υπήρχε ΚΚΕ, ξαφνικά το... ανακάλυψαν.

Ακόμα και στα καθημερινά "πρες ρουμ" οι αγρότες και το ΚΚΕ ήταν μόνιμα στα χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ανεξάρτητα από τη στάση που κράτησαν οι παραπάνω, αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι τα φαινόμενα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αντανάκλαση - έστω και μερική - της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας. Μιας πραγματικότητας, στην οποία δεσπόζουσα θέση έχουν οι αγρότες και το ΚΚΕ.

***

Με άλλα λόγια έχουμε τη διαμόρφωση μιας πραγματικότητας διαφορετικής απ' ό,τι πριν. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης είναι η αφύπνιση των συνειδήσεων όχι μόνο χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων. Είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι οι αγροτικές, κυρίως, κινητοποιήσεις επέδρασαν και προκάλεσαν διεργασίες σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Η πορεία του αγώνα των αγροτών, η αποφασιστική στήριξη σ' αυτούς από το ΚΚΕ, ήταν και είναι ακόμα, στη σκέψη, στον προβληματισμό χιλιάδων ανθρώπων στα χωριά, στις πόλεις, στους χώρους δουλιάς.

Αυτή η πραγματικότητα που διαμορφώνεται δεν είναι απλά και μόνο μια δικαίωση της πολιτικής του ΚΚΕ. Το κυριότερο είναι ότι αυτές οι εξελίξεις δε θα είχαν συμβεί, χωρίς την αταλάντευτη πολιτική γραμμή του ΚΚΕ. Μιας πολιτικής γραμμής που δε διστάζει να πάει επανειλημμένα κόντρα στο ρεύμα, γιατί αταλάντευτα, υπερασπίζει στην πράξη τα συμφέροντα του λαού και της χώρας. Μιας πολιτικής που έβαζε και βάζει σπέρματα αντίστασης και αγώνα, που αφυπνίζει συνειδήσεις, χτυπώντας αδιάκοπα τη μοιρολατρία, τον ατομικισμό. Μιας πολιτικής που τελευταία αναγκάζει τους μηχανισμούς της άρχουσας τάξης να αναδιπλωθούν, αναπροσαρμόζοντας την τακτική τους απέναντι στο ΚΚΕ:

Τότε λοιδορούσαν, χλεύαζαν τους κομμουνιστές. Τώρα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν ακόμα - και για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση - τη γνωστή "επικοινωνιακή" τακτική να απαντάει η εκάστοτε κυβέρνηση μόνο στην αξιωματική αντιπολίτευση για τα τεκταινόμενα.

Τότε μιλούσαν για απομόνωση. Τώρα αναγκάζονται να επιστρατεύουν μέχρι και τη χυδαιότητα, την κατασυκοφάντηση, τους χαρακτηρισμούς του υποκινητή, για να αντιμετωπίσουν το ΚΚΕ.

Βεβαίως, το γεγονός ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο, σε όλους όσοι νόμιζαν ότι η πολιτική που υπηρετεί την ολιγαρχία θα εφαρμόζεται ανεμπόδιστα.

***

Οι ειδήμονες του συστήματος ανησυχούν με τις εξελίξεις, για το γενικότερο "ταρακούνημα", που σηματοδοτούν αυτές οι κινητοποιήσεις:

Ανησυχούν, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι διεργασίες που συντελούνται στις συνειδήσεις ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων μπορεί να μετεξελιχθούν - κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις - σε αγωνιστικό χείμαρρο κατά της αντιλαϊκής πολιτικής.

Φοβούνται, γιατί βλέπουν ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών, των ναυτεργατών, ξετινάζοντας συμβούλια και διαβούλια που αποβλέπουν τελικά στην εκτόνωση της αμφισβήτησης και διαιώνιση της συγκεκριμένης αντιλαϊκής πολιτικής, τραβούν "το χαλί κάτω από τα πόδια" των πολιτικών εφεδρειών του πολιτικού συστήματος. Και πρώτα απ' όλα αποδυναμώνουν πολιτικά τον ΣΥΝ που στον πυρήνα της πολιτικής του και της προτασεολογίας του έχει τη σύσταση διαφόρων επιτροπάτων, συμβουλίων και διαβουλίων.

Τρέμουν, γιατί αντιλαμβάνονται ότι η δυναμική των κινητοποιήσεων, η αφύπνιση που συντελείται στις συνειδήσεις ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, ανοίγουν το δρόμο για πολιτικά αποκρυσταλλώματα, που δεν μπορούν παρά να είναι η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής και της συσπείρωσης στο μοναδικό Κόμμα, το ΚΚΕ, που στηρίζει τις κινητοποιήσεις και πρωτοστατεί στον πραγματικό μονόδρομο που είναι ο αγώνας.

Αυτοί ακριβώς οι έντονοι φόβοι κυβέρνησης, ΣΕΒ, αλλά και διαφόρων πολιτικών και άλλων παρατρεχάμενών τους, είναι που έχουν προκαλέσει την εντονότατη δραστηριοποίηση των μηχανισμών χειραγώγησης των συνειδήσεων που παρατηρείται τελευταία. Οι δύο πρόσφατες και "στημένες" δημοσκοπήσεις αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα δράσης ενός από τους παραπάνω μηχανισμούς που είναι τα "γκάλοπ". Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, εμφανίζουν τους ουραγούς των πρόσφατων κινητοποιήσεων, όπως τον ΣΥΝ, να ενισχύονται στην "πρόθεση ψήφου". Παρουσιάζουν το ΔΗΚΚΙ, σε άνοδο, αν και η παρουσία του στις κινητοποιήσεις δεν ήταν ιδιαίτερα αισθητή.

Ενώ τον πρωταγωνιστή - κατά γενική ομολογία - των εξελίξεων, το ΚΚΕ, σε στασιμότητα ή και σε πτώση!!

***

Η δράση συνολικά αυτών των μηχανισμών χειραγώγησης, που στρέφεται κατά των αγώνων των εργαζομένων και του ΚΚΕ, θα ενταθεί ακόμα περισσότερο με τη χρησιμοποίηση και άλλων μορφών. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο. Ομως άλλο τόσο σίγουρο είναι ότι το "ποτάμι δε γυρίζει πίσω". Τίποτα δεν είναι όπως χτες. Οι τελευταίες κινητοποιήσεις είναι αντικειμενικά μια "επένδυση" στο μυαλό και στην καρδιά εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Είναι γερό βήμα για ένα ρωμαλέο λαϊκό μέτωπο, της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των ΕΒΕ. Ενα "πρόπλασμα", που ήδη υπάρχει και θα αναπτυχθεί. Οσοι δυσπιστούν... κοντός ψαλμός αλληλούια:

Το 1997 θα είναι η χρονιά των νέων μπλόκων. Μπλόκων στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που υπαγορεύει η άρχουσα τάξη και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μάκης ΚΟΨΙΔΗΣ

Το γεγονός ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο, σε όλους όσοι νόμιζαν ότι η πολιτική που υπηρετεί την ολιγαρχία θα εφαρμόζεται ανεμπόδιστα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ