Τετάρτη 1 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΕΡΓΗΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΥ
Δεν παραδίνομαι!

- Πώς είναι αυτές οι γιορτινές μέρες για έναν άνεργο;

- Τραγικές και το μέλλον ακόμα πιο ζοφερό. Και την Πρωτοχρονιά, όπως και τα Χριστούγεννα θα την περάσω μόνη μου στο σπίτι, γιατί δεν υπάρχουν τα οικονομικά περιθώρια. Για να το πούμε πιο ωμά, δεν υπάρχουν για τα τελείως απαραίτητα, όχι τώρα με τις γιορτές που οπωσδήποτε έχεις κάποιες επιπλέον ανάγκες. Το μόνο καλό, είναι ότι έχω δικό μου σπίτι. Αλλά να, σκέφτομαι να κόψω κανά ντουβάρι, για να πληρώσω το φως.

- Πόσο καιρό είσαι άνεργη;

- Δυο χρόνια τώρα. Ενδιάμεσα βέβαια δούλεψα δυο φορές, την πρώτη 3,5 μήνες και τη δεύτερη φορά 53 μέρες και πάλι με απέλυσαν. Ξέρεις γιατί;Επειδή έφευγα μόλις τέλειωνα το ωράριο, όπως μου είπαν. Τους ρώτησα: "Δηλαδή έπρεπε να δουλέψω υπερωρίες"; Και μου απάντησαν: "Δεν πληρώνουμε εμείς υπερωρίες"! Συνολικά ήμουν στο Ταμείο Ανεργίας για ένα χρόνο. Και τι επίδομα έπαιρνα; 65.000 δραχμές. Ζήσε εσύ με αυτές. Από το Μάρτη του '96 δεν παίρνω ούτε το επίδομα. Ζω με τις αποζημιώσεις από τις απολύσεις, τα χρήματα όμως λιγοστεύουν και οδεύω προς το '97, χωρίς καθόλου εισόδημα, ούτε βοήθεια από πουθενά.

- Γιατί όλα αυτά, τι φταίει;

- Συνολικά η πολιτική των κυβερνήσεων, που ντε και καλά στο όνομα μιας σύγκλισης με αμφίβολα αποτελέσματα, μας εξαθλιώνουν. Η ανεργία θα αυξηθεί. Προβλέπουν ότι θα χαθούν άλλες 300.000 θέσεις εργασίας μέχρι το '99. Ο Τζουμάκας δεν είναι που είπε ότι τα επόμενα χρόνια θα μειωθεί ο αγροτικός πληθυσμός; Ολοι αυτοί αναγκαστικά θα γίνουν εργάτες και θα ψάχνουν για δουλιά. Πού όμως; Αφού τα εργοστάσια κλείνουν, οι δημόσιες επιχειρήσεις ξεπουλιούνται και μειώνουν το προσωπικό τους. Αναρωτιέμαι ποιο θα είναι το όφελος απ' αυτή την πολιτική που ακολουθείται. Οι ίδιοι οι κυβερνώντες μας λένε ότι το '99, που θα ολοκληρωθεί αυτή η ΟΝΕ, δε θα έχουμε τις προϋποθέσεις για να μπούμε. Τότε γιατί μας βάζουν να πληρώνουμε τόσο ακριβά; Είναι επιλογή τους και προχωρούν χωρίς να υπολογίζουν τα θύματα που δημιουργούν.

- Τι σκέφτεσαι να κάνεις;

- Είμαι άσχημα και οικονομικά και ψυχολογικά, αλλά έχω σκεφτεί και έχω πάρει τις αποφάσεις μου. Πρέπει να ξέρεις ότι εμποροϋπάλληλοι με προϋπηρεσία είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο να βρουν δουλιά. Ενώ λοιπόν θέλουν την πείρα μου, δε θέλουν να πληρώσουν με βάση αυτή. Μόνο αν δεχτείς το βασικό μισθό και δουλεύεις 12ωρα και όπως θέλουν. Παράδοση άνευ όρων, δηλαδή. Το έχω σκεφτεί και δεν είμαι διατεθειμένη να διαπραγματευτώ τα δικαιώματά μου και να δουλεύω υπερωρίες χωρίς να πληρώνομαι, όπως ήθελε ο τελευταίος μου εργοδότης. Ξέρω το πόσο δύσκολο είναι και αυτή μου τη θέση, τη συνοδεύω με αίτημα στον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο για εθελοντική εργασία στην Κούβα. Γενικότερα πιστεύω χρειάζεται άλλος σχεδιασμός, άλλη πολιτική, προς το συμφέρον των εργαζομένων και όχι των μεγάλων. Αυτή την πολιτική μπορεί να την επιβάλει ο λαός από τα κάτω. Το δρόμο μας τον δείχνουν οι αγρότες, που βάλανε στην μπάντα τις ξεπουλημένες ηγεσίες και κάναν ένα σκληρό αγώνα 25 μέρες. Παράκαμψη, λοιπόν, των συμβιβασμένων πλειοψηφιών των συνδικάτων και πλήρη απειθαρχία.

Ντ. Ν


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ