Τετάρτη 8 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δυο χρόνια η διαφωνία στο χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από το σύνολο της Δυτικής Οχθης είναι το σημείο στο οποίο έχουν μπλοκαριστεί οι ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία απομάκρυνσης των Ισραηλινών στρατιωτών από τη Χεβρώνα. Αν και ο Αμερικανός μεσολαβητής Ντένις Ρος δήλωνε, χτες, αισιόδοξος, ανώτεροι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι χαρακτήριζαν τις διαφορές των δύο πλευρών ιδιαίτερα μεγάλες. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις Δαμασκού - Τελ Αβίβ σχετικά με τους υπεύθυνους της βομβιστικής επίθεσης στο κέντρο της συριακής πρωτεύουσας, την περασμένη Παρασκευή.

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει ο Ντένις Ρος, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές και να επιτευχθεί μια συμφωνία για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα. Χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα έληξε και η έκτακτη μυστική συνάντηση, που είχαν το Σάββατο το βράδυ οι Αραφάτ και Νετανιάχου στο φυλάκιο του Ερετζ. Παρά τις τέσσερις ώρες που πέρασαν συνομιλώντας, οι δύο άνδρες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κάτι συγκεκριμένο, καθώς οι Παλαιστίνιοι επιμένουν στην επικείμενη συμφωνία για τη Χεβρώνα να συμπεριληφθεί και το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από την υπόλοιπη Δυτική Οχθη.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο έχουν κολλήσει και οι, μεταξύ τους, συνομιλίες, αφού οι μεν Παλαιστίνιοι επιμένουν να τηρηθεί η συμφωνία του Οσλο που προβλέπει αποχώρηση των Ισραηλινών από το 70% της Δυτικής Οχθης μέχρι το Σεπτέμβρη του 1997, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζητά το χρονοδιάγραμμα αυτό να παραταθεί μέχρι το Σεπτέμβρη του 1999! Αν η ισραηλινή πλευρά επιμείνει στη θέση της, "δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει συμφωνία ούτε καν για τη Χεβρώνα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μανουάρ Καναφανί, στενός συνεργάτης του Παλαιστινίου ηγέτη, καθώς οι "ισραηλινές αξιώσεις παραβιάζουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες".

Προειδοποιεί η Δαμασκός

Με απειλές, αντεγκλήσεις και προειδοποιήσεις διαιωνίζεται η ένταση ανάμεσα στη Συρία και στο Ισραήλ μετά τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Δαμασκού, που στοίχισε τη ζωή σε 11 άτομα και τραυμάτισε άλλα 44. Οι συριακές κυβερνητικές εφημερίδες συνεχίζουν να φωτογραφίζουν ως ένοχο της επίθεσης τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και προειδοποιούν την ισραηλινή κυβέρνηση ότι αν επιθυμεί να ανεβάσει το θερμόμετρο στην περιοχή, το Ισραήλ δεν πρόκειται να γλιτώσει από τον κυκλώνα της βίας που η τακτική αυτή προετοιμάζει και τρέφει. Από την πλευρά του, το Τελ Αβίβ αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση και χαρακτηρίζει τα πάντα προκατασκευασμένη ένταση.

Φόβος για επιθέσεις από ακροδεξιούς

Τεταμένη ατμόσφαιρα, όμως, επικρατεί και στο εσωτερικό του Ισραήλ καθώς, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες εκφράζουν φόβους για νέα χτυπήματα των ακροδεξιών Ισραηλινών εναντίον κυβερνητικών στελεχών. Ενας κατάλογος βασικών "στόχων" των ακροδεξιών, που είδε το φως της δημοσιότητας, περιλαμβάνει πολλούς Ισραηλινούς υπουργούς, πολιτικούς, αλλά και τον ίδιο τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, έχει δυσαρεστήσει βαθύτατα την ακροδεξιά με τις "παραχωρήσεις του στους Παλαιστινίους". Ως πλέον πιθανός στόχος, πάντως, θεωρείται ο νυν υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι εξαιτίας της γνωστής μετριοπάθειάς του. Για κάθε ενδεχόμενο, λοιπόν, η φρούρηση του Μοντερχάι έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες μέρες, ενώ ο ίδιος υποχρεώθηκε να φορά και αλεξίσφαιρο γιλέκο σε κάθε δημόσια εμφάνισή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ