Τετάρτη 8 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οι... "αστυνομικοί της Αφρικής";

ΜΠΑΝΓΚΟΥΪ. -

Οι εξελίξεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, παρά το ότι τυπικά δεν απεκδύονται του μανδύα της διεθνούς νομιμότητας, φέρουν έντονους τους απόηχους της αποικιοκρατίας - τότε που η Γαλλία ήταν αυτοκρατορία, και οι αποικίες της στη Μαύρη Ηπειρο της πρόσθεταν αίγλη.

Ο γαλλικός στρατός, πάντως, στην παρούσα φάση, υπερασπίζεται την επιτροπή τεσσάρων Αφρικανών ηγετών και "εργάζεται για την ειρήνη και τη δημοκρατία" στη χώρα, μετά τη στάση στις τάξεις του στρατού.

Τα στρατεύματα της Γαλλίας μετρούν - ήδη - απώλειες, και έχουν εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις αμφιβόλου σκοπιμότητας και αποτελέσματος: Δύο Γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν την Παρασκευή, όταν ξέσπασαν ταραχές μεταξύ στρατιωτών και πολιτών, οι οποίοι υποστηρίζουν τους στασιαστές. Στα ίδια επεισόδια σκοτώθηκε ένας άμαχος.

Το Σάββατο οι δυνάμεις των Γάλλων κινήθηκαν με την υποστήριξη ελικοπτέρων εναντίον των ανταρτών, στην οποία δέκα αντάρτες σκοτώθηκαν και τριάντα συνελήφθησαν. Αυτά κατά τη γαλλική εκδοχή, διότι εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε ότι οι περισσότεροι νεκροί ήσαν άμαχοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Χτες το πρωί η επιχείρηση των Γάλλων "έβαινε προς ολοκλήρωσιν", και επισήμως χαρακτηριζόταν "επιτυχής". Οι αντάρτες περιορίστηκαν σε ορισμένους θυλάκους εκτός της πόλης.

Οι στασιαστές του στρατού κατέχουν ορισμένες συνοικίες της πόλης Μπανγκούι από την 15η του Νοέμβρη, ενώ η κρίση δε δείχνει να αποκλιμακώνεται σε ορατό χρονικό ορίζοντα. Και, βέβαια, το γαλλικό υπουργείο Αμύνης δε δείχνει να έχει καμία πρόθεση απομάκρυνσης των 2.000 ανδρών του από τη χώρα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ