Πέμπτη 9 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
"Εκλεισε" με ρυθμό 8,5%

Μεγάλη η απόκλιση από τους αρχικούς στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση. Εντονα ερωτηματικά δημιουργεί η απότομη ...πτώση του δείκτη τους δύο τελευταίους μήνες

Στο 8,5%, σε μέσα επίπεδα, έκλεισε τελικά ο επίσημος πληθωρισμός το 1996, καθιστώντας "όνειρο θερινής νυκτός" τους στόχους που είχε θέσει αρχικά η κυβέρνηση, στο όνομα της εκπλήρωσης των όρων του προγράμματος "σύγκλισης". Οροι, βάσει των οποίων η κυβέρνηση υπέβαλλε για μια ακόμη χρονιά τον ελληνικό λαό σε θυσίες χωρίς κανένα αντίκρισμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν επίσημα χτες στη δημοσιότητα, το Δεκέμβρη του 1996 ο επίσημος τιμάριθμος αυξήθηκε πέρσι (αρχή - τέλος) 7,5%,ενώ σε μέσα επίπεδα ο ρυθμός ανόδου ήταν 8,5%.Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στις αρχές του 1996 είχε θέσει στόχο για πληθωρισμό 6,5% σε μέσα επίπεδα...

Πλήθος ερωτηματικών πάντως προκαλούν οι ιδιαίτερα γρήγοροι ρυθμοί πτώσης του πληθωρισμού μόλις τους δύο τελευταίους μήνες. Αρμόδιοι παράγοντες οικονομικού υπουργείου - όπως είχε γράψει πρόσφατα ο "Ρ" - δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσουν με σαφήνεια τη συγκεκριμένη εξέλιξη, αφήνοντας έντονα υπονοούμενα για ενδεχόμενο "μαγειρέματος" του πληθωρισμού κατά τους μήνες αυτούς. Οι ίδιοι παράγοντες χαρακτηρίζοντας "απρόσμενη" την πτώση του πληθωρισμού από τον περασμένο Νοέμβρη, εξέφραζαν επιφυλάξεις για την εγκυρότητα των στοιχείων της ΕΣΥΕ, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο η τιμοληψία στο παραπάνω διάστημα να έγινε "κατά παραγγελία", δηλαδή στα δελτία της ΕΣΥΕ να καταγράφηκε μικρότερη άνοδος των τιμών σε σχέση με την πραγματική.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ ο επίσημος τιμάριθμος παρουσίασε αύξηση 0,9% τον περασμένο Δεκέμβρη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Νοέμβρη, έναντι αύξησης 1% πέρυσι στο ίδιο διάστημα. Η εξέλιξη αυτή είχε ως συνέπεια ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού να περιοριστεί στο 7,5% (αρχή- τέλος) από 7,7% που έτρεχε τον περασμένο Νοέμβρη και σε 8,5% σε μέσα επίπεδα. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι ανατιμήσεις σε αρκετές κατηγορίες βασικών ειδών και υπηρεσιών ξεπέρασαν κατά πολύ το γενικό δείκτη, που σε δωδεκάμηνη βάση παρουσίασε αύξηση 7,5%.Συγκεκριμένα, στο ίδιο δωδεκάμηνο η "ένδυση - υπόδηση" ακρίβυνε 8,8%,τα "οινοπνευματώδη ποτά - καπνός" κατά 9,4%,η "υγεία - ατομική καθαριότητα" κατά 7,6%,η "εκπαίδευση - μόρφωση - αναψυχή" κατά 9,9%,οι "μεταφορές - επικοινωνίες" κατά 8,5% και τα "άλλα αγαθά και υπηρεσίες" κατά 9,5%.

Πάντως ακόμη κι αν τα παραπάνω ενδεχόμενα για "μαγείρεμα" του τιμαρίθμου έχουν βάση, η αποτυχία και η αναποτελεσματικότητα της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής είναι δεδομένη, γιατί ενώ η κυβέρνηση είχε θέσει σαν στόχο να περιορίσει το ρυθμό πληθωρισμού (αρχή - τέλος) στο 5% και 6,5% σε μέσα επίπεδα, ο πληθωρισμός έκλεισε τελικά με μεγάλη απόκλιση. Εξέλιξη που ενισχύει όσους υποστηρίζουν ότι και ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση - βάσει των όρων του προγράμματος "σύγκλισης" - για πληθωρισμό 4,5% (αρχή - τέλος) και 6,5% (σε μέσα επίπεδα) το 1997, θα παραμείνει ανέφικτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ