Τρίτη 14 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συζητούν για τη "νομιμοποίηση"

Διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών, εξετάζοντας ένα σχέδιο που κουβαλά πολλές παλιές "αμαρτίες"

Η νομιμοποίηση των αλλοδαπών στη χώρα μας είναι το θέμα που θα συζητήσουν σήμερα σε διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών οι συναρμόδιοι υπουργοί, με βάση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προτείνει η αρμόδια επιτροπή η οποία συνεδρίασε χτες, σχετικά με την καταγραφή των αλλοδαπών εργαζομένων και τη χορήγηση σε αυτούς της "Κάρτας Προσωρινής Αδειας Παραμονής Αλλοδαπών".

Το μόλις έξι μηνών χρονικό διάστημα ισχύος της κάρτας, η σύνδεση της νομιμοποίησης με την απασχόληση, οι υποτυπώδεις ποινές (αυτές που ισχύουν και τώρα) για τους εργοδότες που απασχολούν αλλοδαπούς σε καθεστώς "μαύρης εργασίας", είναι μερικά από τα σημεία που υπονομεύουν αν δεν αναιρούν τις δεσμεύσεις περί νομιμοποίησης των αλλοδαπών.

Στα παραπάνω να προστεθεί η διάταξη που προβλέπει ότι η ισχύς της κάρτας μπορεί να ανασταλεί αν "συντρέχουν λόγοι γενικότερου δημόσιου συμφέροντος" και όχι μόνο ασφάλειας και δημόσιας τάξης.

Ετσι, το άρθρο 4 του προτεινόμενου Προεδρικού Διατάγματος, που ορίζει ότι ο αλλοδαπός κάτοχος κάρτας "απολαμβάνει τα ίδια εργασιακά δικαιώματα και έχει τις ίδιες υποχρεώσεις με τον Ελληνα εργαζόμενο, από πλευράς αμοιβής, όρων και συνθηκών εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών του δικαιωμάτων και των λοιπών οικονομικών υποχρεώσεων και εισφορών, που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία",μπορεί να αναιρεθεί από ένα πλήθος λόγων που μπορούν να ανάγονται στην προστασία του "δημόσιου συμφέροντος".

Οι ποινές για τους εργοδότες που παραβιάζουν το νόμο ορίζονται από το νόμο 1975, δηλαδή μικρά χρηματικά πρόστιμα και λίγοι μήνες φυλάκισης. Μάλιστα, αν γίνει δήλωση από τον εργοδότη για απασχόληση αλλοδαπού, παραγράφονται οι αξιώσεις που γεννήθηκαν υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων για το διάστημα πριν τη δήλωση!

Στη χτεσινή συνεδρίαση της επιτροπής έγιναν ορισμένες συμπληρώσεις, όπως ότι ο αλλοδαπός που παραβαίνει τα προβλεπόμενα στο Προεδρικό Διάταγμα θα πληρώνει τα δικαστικά και της απέλασης τα έξοδα, δε θα του χορηγείται κάρτα αν έχει ανίατη αρρώστια, δε θα διασφαλίζεται το απόρρητο των στοιχείων του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ