Τρίτη 14 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Με πείσμα στην απεργία

Καθολική ήταν χτες η συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργιακή κινητοποίηση. Κλιμάκωση του αγώνα θα αποφασίσει σήμερα η ΕΕ της ΠΝΟ, αν δεν πάρει θετικές απαντήσεις στα αιτήματα

Δεμένα στα λιμάνια έμειναν τα πλοία χτες, πρώτη μέρα της νέας 48ωρης πανναυτεργατικής απεργίας, που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.Ο νέος απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών αποτελεί τη συνέχεια της πρόσφατης πολυήμερης απεργίας, που έδωσαν με πρωτοφανή αποφασιστικότητα και μαζικότητα. Η καθολική συμμετοχή κατά την πρώτη μέρα και της νέας απεργίας, δείχνει ότι οι ναυτεργάτες είναι καθ' όλα έτοιμοι να συνεχίσουν, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, τον αγώνα τους, για να προστατέψουν το μεροκάματό τους, αλλά και την ελληνική ναυτιλία, που οδηγείται στον αφανισμό από την κυβερνητική πολιτική. Σήμερα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας και όπως δήλωσε στον "Ρ" ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Γ. Χαλάς,"αν η κυβέρνηση δεν απαντήσει θετικά απέναντι στα αιτήματα των ναυτεργατών, ο αγώνας θα κλιμακωθεί".

Στον Πειραιά

Παρά τη βροχή, συνδικαλιστές και ναυτεργάτες από τις 6 τα ξημερώματα που άρχισε η απεργία, "όργωναν" το λιμάνι του Πειραιά, για να περιφρουρήσουν την απεργία τους. Σε όποια πλοία περιόδευσαν οι αντιπροσωπείες, η απάντηση που πήραν από τα πληρώματα ήταν ΝΑΙ στην απεργία. Από τα ξημερώματα δίπλα στους απεργούς βρίσκονταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Α. Ζαζόπουλος,ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ι. Πουντίδης.

Ο Γ. Μαυρίκος κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο λιμάνι δήλωσε: "Η καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών στην 48ωρη απεργία δείχνει ότι οι ναυτεργάτες, ανεξάρτητα από ιδεολογικές ή παραταξιακές προτιμήσεις, συμφωνούν σε ένα πράγμα, ότι τα αιτήματα του αγώνα είναι πέρα για πέρα δίκαια. Οι τρεις αιχμές των αιτημάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας στον κλάδο, για το ασφαλιστικό και για τη βαριά φορολογία που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, φαίνεται ότι δένουν όλους τους ναυτεργάτες σε αυτόν τον κοινό αγώνα. Πιστεύω ότι με την ένταση αυτού του αγώνα, με την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση που πρέπει να εκφράσουμε όλοι οι εργαζόμενοι, όλο το συνδικαλιστικό κίνημα στους ναυτεργάτες, μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα".

Ο Στρ. Κόρακας, μετά την περιοδεία του, δήλωσε: "Βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα που δίνουν οι ναυτεργάτες, αλλά και για να τους δηλώσουμε και να τους διαβεβαιώσουμε ότι ο μόνος δρόμος που έχει απομείνει για αυτούς είναι ο δρόμος του ενωμένου αγώνα. Η στάση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας την περασμένη Παρασκευή απέναντι στην επίκαιρη ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή, απέδειξε ότι η κυβέρνηση αυτή δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα από τη γλώσσα του ενωμένου αγώνα. Πέρα από το φορολογικό δίκαιο αίτημα των ναυτεργατών, υπάρχουν και τα άλλα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, όπως το θέμα της απασχόλησης και της ανεργίας που μαστίζει τον κλάδο. Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Είμαστε βέβαιοι ότι η επιμονή σε αυτό τον αγώνα θα φέρει σίγουρα αποτελέσματα, θέλει δε θέλει η κυβέρνηση, όσο δογματικά κι αν είναι προσηλωμένη στα συμφέροντα των εφοπλιστών".

Στα άλλα λιμάνια

Από τα χαράματα ήταν "στο πόδι" οι ναυτεργάτες και στα άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας, τα οποία παρουσίαζαν την ίδια έρημη εικόνα με αυτή του Πειραιά. Η αποφασιστική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία έριξε στο "κενό" τους γνωστούς εκβιαστικούς μηχανισμούς που έθεσαν σε εφαρμογή οι εφοπλιστές, με πρωτοπόρο αυτή τη φορά τον εφοπλιστή Στρίντζη.Συγκεκριμένα, ο εφοπλιστής έδωσε εντολή στα "πρωτοπαλίκαρά" του να γράψουν σε λίστα όσους απεργήσουν από το πλήρωμα του επιβατικού πλοίου "ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΙ 2" που βρίσκεται στη Ραφήνα. Οι ναυτεργάτες, όμως, έδωσαν την κατάλληλη απάντηση, δηλώνοντας συμμετοχή στην απεργία. Ανάλογες τρομοκρατικές προσπάθειες εκδηλώθηκαν στα πλοία "Επτάνησος" και "Κεφαλονιά" του ίδιου εφοπλιστή.

Στη Ραφήνα από όπου αποπλέουν επιβατικά πλοία προς τα νησιά του Αιγαίου δεν "κουνήθηκε φύλλο". Νεκρό ήταν το λιμάνι της Πάτρας,αλλά και τηςΗγουμενίτσας από τα οποία αποπλέουν τα επιβατικά πλοία προς Ιταλία. Το ίδιο και τα λιμάνια του Βόλου και της Κέρκυρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλούν τους ναυτεργάτες σε οργάνωση και αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις (2018-07-26 00:00:00.0)
Ολοήμερη πανεξόρμηση στα ακτοπλοϊκά (2009-07-30 00:00:00.0)
Εξόρμηση για την ακτοπλοΐα (2009-07-29 00:00:00.0)
Στρατοκρατούμενο το λιμάνι (2002-05-30 00:00:00.0)
Καθολική η συμμετοχή στην απεργία (1996-12-17 00:00:00.0)
Καθολική η συμμετοχή στην απεργία (1996-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ