Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρατηρήσεις των ΕΒΕ στο φορολογικό νομοσχέδιο

Τη διατήρηση της ανισοκατανομής των φορολογικών βαρών και της άδικης φορολόγησης των αδύνατων οικονομικά στρωμάτων, που χαρακτηρίζει το φορολογικό νομοσχέδιο, καταγγέλλει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών -Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Με υπόμνημά της προς τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι τόσο η δυσμενής σχέση άμεσων / έμμεσων φόρων, όσο και η σύνθεση των άμεσων φόρων παραμένουν ουσιαστικά άθικτες. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ, με το πρόσχημα της αποκατάστασης της φορολογικής δικαιοσύνης επιβάλλεται η εισπρακτική λογική, όπως στις περιπτώσεις της επέκτασης των "αντικειμενικών" κριτηρίων σε Γ κατηγορίας βιβλία, που τηρούνται προαιρετικά, η κατάργηση της σύνταξης των πολυτέκνων μητέρων, ενώ παραλείπεται η ικανοποίηση ενός βασικού αιτήματος των ΕΒΕ για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Σχετικά με τα "αντικειμενικά" κριτήρια η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι θεσπίστηκαν ως μέσο επιβολής φόρου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από την πραγματική οικονομική τους κατάσταση, και προσθέτει πως η διατήρηση του συντελεστή 35% (με τον οποίο φορολογούνται οι προσωπικές εταιρίες και οι συνεταιρισμοί) επιβαρύνει υπέρμετρα τις επιχειρήσεις αυτές και αποτελεί σήμερα το ισχυρότερο αντικίνητρο στη συνένωση των ΜΜΕ. Γι' αυτούς τους λόγους η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει ότι επιμένει στο αίτημά της για κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων και του 35%.

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο, η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι:

  • Με το άρθρο 7 και με πρόσχημα τη "βελτίωση" και "εκλογίκευση" των "αντικειμενικών" κριτηρίων επιχειρείται να νομιμοποιηθεί μία αύξηση του φόρου που επιβάλλεται στις ΜΜΕ. Στην ουσία, σκοπός του κράτους είναι να εισπράξει φόρους και όχι να επιβάλει φορολογική δικαιοσύνη.
  • Με την παράγραφο 6 καταργούνται τα "αντικειμενικά" κριτήρια μόνο για τις επιχειρήσεις σε νησιά μέχρι 500 κατοίκους και όχι - όπως είχε ζητήσει η Συνομοσπονδία - για όλα τα μικρά νησιά της άγονης γραμμής και τις επιχειρήσεις μη παραλιακών δήμων και κοινοτήτων που έχουν χαρακτηριστεί τουριστικοί τόποι.
  • Με την παράγραφο 8, με την οποία καθιερώνεται το μαχητό των "αντικειμενικών" κριτηρίων για περιπτώσεις νοσηλείας, φυλάκισης και θητείας, ζητά τη γενική καθιέρωση του μαχητού όλων των "αντικειμενικών" κριτηρίων. Σε ό,τι αφορά την αύξηση του συντελεστή για τον υπολογισμό της μισθωτικής αξίας επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων από 6 σε 6,75%, με παράλληλη διατήρηση των αντικειμενικών αξιών που ίσχυαν την 1.1.1996 και διατήρηση των συντελεστών εμπορικότητας του 1996, η Συνομοσπονδία παρατηρεί ότι, ενώ φαίνεται αρχικά να λειτουργεί υπέρ των ΜΜΕ, στην πραγματικότητα λειτουργεί σε βάρος τους, αφού στον τελικό συνδυασμό και με την εμπορική αμοιβή δίνουν ένα αποτέλεσμα αύξησης των φόρων των ΜΜΕ από 20% μέχρι 45%.

Τέλος, η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι η υποβολή των βελτιωτικών της προτάσεων δε σημαίνει σε καμία περίπτωση αποδοχή των "αντικειμενικών" κριτηρίων, απλά είναι μία προσπάθεια μείωσης των πιο εξόφθαλμων αδικιών μέχρι την κατάργησή τους, στην οποία εμμένει ανυποχώρητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ