Τρίτη 21 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΡΟΤΟΝΤΑ
Ημερίδα υπεράσπισης του μνημείου

Από τέσσερις Σχολές του ΑΠΘ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Η "Ροτόντα" αντέχει μία μόνο και κύρια χρήση: τη μουσειακή. Μόνο αυτή εναρμονίζεται με το μνημειακό της χαρακτήρα, την ιστορική της ταυτότητα και την παράδοση.Για κάθε άλλη χρήση θα πρέπει να προηγείται άδεια της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας,η οποία θα εκτιμά τις επιπτώσεις της αιτούμενης χρήσης, στη συντήρηση και προστασία του μνημείου. Κάθε απόπειρα ανατροπής του ισχύοντος καθεστώτος με τη μετατροπή του μνημείου σε ναό και μάλιστα προσκυνηματικό,όπως επιδιώκει η Μητρόπολη και αποδεικνύεται από την Εκθεση του Κανονισμού της Ιεράς Συνόδου το 1995, είναι ανεπίτρεπτη και θα αποτελούσε πολιτισμική οπισθοδρόμηση,αφού θα οδηγούσε σε υποβάθμιση της πολιτιστικής αξίας του μνημείου, που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως κτήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και προστατεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις. Η ενδεχόμενη απόδοση του μνημείου σε τακτική δημόσια λατρεία θα μας εκθέσει και διεθνώς ανεπανόρθωτα και θα αποδυναμώσει την ιστορική αξίωσή μας να μη μετατραπεί η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

Αυτά μεταξύ άλλων αναφέρονται στο πόρισμα της διεπιστημονικής ημερίδας για τις χρήσεις της Ροτόντας,που πραγματοποιήθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, με πρωτοβουλία τεσσάρων Σχολών του Πανεπιστημίου. Το πόρισμα, το οποίο αποτελεί σύνοψη των απόψεων που διατυπώθηκαν στην ημερίδα από τους εισηγητές και από τους συμμετέχοντες σ' αυτή, θα υποβληθεί μαζί με τα πρακτικά στο ΥΠΠΟ και στο ΚΑΣ. Το κείμενο σχολιάζει και την τελευταία απόφαση του ΚΑΣ για τη Ροτόντα ως εξής:

"Σύμφωνα με την αρχαιολογική νομοθεσία και τη διοικητική πρακτική που ακολουθήθηκε τα 80 τελευταία χρόνια, η Ροτόντα προστατεύεται ως αρχαίο κτίσμα, ως ιστορικό διεθνικό μνημείο και κτήμα όλων των Ελλήνων με μουσειακή χρήση. Υπάγεται στη δικαιοδοσία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η οποία καθορίζει και άλλες μεμονωμένες χρήσεις του μνημείου (λατρευτικές ή πολιτιστικές), κατά περίπτωση, και ύστερα από προηγούμενη άδεια. Η τελευταία απόφαση του ΚΑΣ, που έχει - ευτυχώς - προσωρινό χαρακτήρα, φαίνεται να προσανατολίζεται προς την επιβολή ενός νέου καθεστώτος χρήσεων, που απομακρύνεται από τα καθιερωμένα,εφόσον προτείνει, ακροβατώντας, δύο κατηγορίες χρήσεων, τις λατρευτικές και τις κοσμικές, αγνοώντας τη μουσειακή ιδιόχρησή του και αγνοώντας το γεγονός ότι εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη ο Κανονισμός της Εκκλησίας, που ονομάζει το μνημείο "προσκυνηματικό ναό"".

Να σημειωθεί ότι στην κατάμεστη Αίθουσα της Παλαιάς Φιλοσοφικής, όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα, ορισμένοι φανατικοί της Εκκλησίας επιχείρησαν να προκαλέσουν επεισόδια (!). Γρήγορα, όμως, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χώρο της εκδήλωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ