Τρίτη 28 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΥΤΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Στην "πρέσα" και φέτος οι μισθοί

Από μέρα σε μέρα η εγκύκλιος για την εισοδηματική πολιτική στις ΔΕΚΟ

Στην "πρέσα" θα μπουν και φέτος οι μισθοί των εργαζόμενων στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ), αφού αυτό επιβάλλει η τακτική της κυβέρνησης, η οποία καταστρατηγεί ουσιαστικά για ακόμη μια χρονιά την αρχή των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, που - τύποις μόνο - ισχύει στο συγκεκριμένο τομέα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στην εγκύκλιο με τις οδηγίες για την εισοδηματική πολιτική των ΔΕΚΟ το 1997, που έχει ήδη έτοιμη, συστήνει στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ να μην προχωρήσουν σε αναπροσαρμογές του συνολικού κονδυλίου για δαπάνες μισθοδοσίας πέραν του 7% (ή και λιγότερο).Στο ίδιο πνεύμα η εγκύκλιος υπενθυμίζει στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ ότι πρέπει να κινηθούν αυστηρά στις κατευθύνσεις της εξαγγελθείσας οικονομικής πολιτικής που ορίστηκε με τον προϋπολογισμό του 1997, στο πλαίσιο των όρων του προγράμματος "σύγκλισης", που καλείται και φέτος να ικανοποιήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταβολή των κονδυλίων μισθοδοσίας σε ποσοστά της τάξης του 7%, στο βαθμό που δεν ανατραπεί από τη συντονισμένη αντίδραση των εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οδηγεί σε νέες σημαντικές απώλειες στο εισόδημά τους. Κι αυτό γιατί αν προσαυξήσει κανείς τις αντίστοιχες περσινές δαπάνες μόνο με το ποσοστό της ωρίμανσης, που υποχρεωτικά πρέπει να χορηγηθεί σε όσους εργαζόμενους θα το δικαιούνται (περίπου 1 - 1,5%) και το διορθωτικό ποσό που σύμφωνα με το νόμο πρέπει να δοθεί λόγω της διαφοράς που σημείωσε τελικά ο πληθωρισμός το 1996 σε σχέση με τις αρχικές κυβερνητικές προβλέψεις (ποσοστό 3%), προκύπτει ..."αύξηση" του συνολικού κονδυλίου μικρότερη από 3%! Κι αυτό τη στιγμή που ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές προβλέψεις, το 1997 θα αυξηθεί σε μέσα επίπεδα κατά 6,5%.

Ανάλογες αυστηρές συστάσεις απευθύνονται στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ και σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για την κάλυψη των υπόλοιπων λειτουργικών τους εξόδων, οι οποίες ουσιαστικά, και στο πλαίσιο όσων προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 1997, θα πρέπει να παραμείνουν "παγωμένες" στα επίπεδα του 1996.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση φέτος επιχειρεί να επιβάλει τις περικοπές των μισθών με ..."εκσυγχρονιστικό" τρόπο, που βασίζεται και στον περίφημο νόμο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ". Ετσι, η πιστή τήρηση της εισοδηματικής πολιτικής και άρα η επιβολή της λιτότητας για τους μισθωτούς θα αποτελεί στο εξής βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση του έργου της εκάστοτε διοίκησης.Η κυβερνητική πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού στο χώρο του ευρύτερου δημόσιου τομέα ισχύει δήθεν το καθεστώς των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για την εισοδηματική πολιτική που εφαρμόζεται κάθε χρόνο. Ο ασφυκτικός έλεγχος που προτίθεται να ασκεί από δω και στο εξής η κυβέρνηση στις ΔΕΚΟ, στο όνομα της ανάγκης εκπλήρωσης των όρων του προγράμματος "σύγκλισης", φαίνεται και από το γεγονός ότι φέτος οι διοικήσεις τους είναι υποχρεωμένες να στέλνουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας απολογιστικές εκθέσεις για το έργο τους σε μηνιαία βάση.

Στην εγκύκλιο, που αναμένεται να αποστείλει εντός των ημερών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας προς τις ΔΕΚΟ, γίνεται αναφορά και στην τιμολογιακή πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει φέτος η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τα τιμολόγια του ΟΤΕ, η αύξηση των οποίων ανά εξάμηνο προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμολογίων των υπόλοιπων ΔΕΚΟ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1997, οι οποίες θα κινηθούν στα επίπεδα του προβλεπόμενου για ολόκληρο το έτος πληθωρισμού.Η πρόθεση αυτή, για μη επιβολή αυξήσεων στο πρώτο εξάμηνο, δεν αποκλείεται πάντως να ανατραπεί στην περίπτωση που επιτρέψει κάτι τέτοιο η πορεία που θα σημειώσει τους επόμενους μήνες ο πληθωρισμός.

Ηδη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας πραγματοποιούνται τον τελευταίο καιρό συσκέψεις με εκπροσώπους διαφόρων ΔΕΚΟ και θέμα την κατάρτιση των προϋπολογισμών τους και ειδικότερα το θέμα της εισοδηματικής πολιτικής. Σ' αυτά τα πλαίσια σήμερα πρόκειται να γίνει συνάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Α. Φωτιάδη, με τη διοίκηση της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ