Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Ενταση από τις δυνάμεις ασφαλείας

ΛΙΜΑ.-

Με στρατιωτικά εμβατήρια και προκλητικές χειρονομίες επιχείρησαν χτες οι άνδρες των περουβιανών δυνάμεων ασφαλείας να προκαλέσουν τη ρίψη πυρών από την πλευρά των ανταρτών της οργάνωσης "Τουπάκ Αμάρου", που βρίσκονται τον τελευταίο ενάμιση μήνα οχυρωμένοι στο κτίριο της κατοικίας του Ιάπωνα πρεσβευτή στη Λίμα μαζί με 72 ομήρους.

Ετσι, για αρκετή ώρα χτες το πρωί επικράτησε ένταση γύρω από την κατοικία του Ιάπωνα πρεσβευτή. Ομως, το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν πήρε άλλες διαστάσεις πέρα από τις ανταλλαγές πυρών και τις μανούβρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Νωρίτερα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ριουτάρο Χασιμότο, είχε κάνει έκκληση στον Περουβιανό Πρόεδρο, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, ζητώντας να "μην σκληρύνει περαιτέρω τη στάση του" και να αναρωτηθεί εάν και πώς οι εκπαιδευτικές ασκήσεις των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας επηρεάζουν την ψυχική κατάσταση των 72 ομήρων! "Ζητάμε από την περουβιανή κυβέρνηση να δείξει την απαιτούμενη προσοχή ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε απροσδόκητη κατάσταση", σημείωσε ανήσυχος ο Ιάπωνας πρωθυπουργός χωρίς, ωστόσο, να πάρει συγκεκριμένη απάντηση από τον Αλμπέρτο Φουτζιμόρι.

Ολα αυτά συμβαίνουν εν μέσω "παγωμένων" συνομιλιών μεταξύ ανταρτών και περουβιανής κυβέρνησης και ενώ δύο μέρες πριν οι αντάρτες είχαν απελευθερώσει τον Περουβιανό στρατηγό Χοσέ Ρίβας Ροντρίγκες μετά την εκδήλωση κρίσιμου καρδιακού επεισοδίου.

  • Από το 1980 έως σήμερα, περισσότεροι από 40 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στο Περού, ανακοίνωσε χτες ο Πρόεδρος της Ενωσης Δημοσιογράφων της χώρας, Λουί Αλιάγα. Σύμφωνα με τον Αλιάγα, σήμερα τουλάχιστον έξι δημοσιογράφοι εκτίουν ποινές κάθειρξης επειδή - σύμφωνα με τις αρχές - είχαν σχέσεις με ανταρτικές οργανώσεις. Αλλο μέλος της Ενωσης Δημοσιογράφων Περού εξέφρασε την ανησυχία του για τις καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων σε βάρος δημοσιογράφων με αδιαφανείς διαδικασίες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ