Κυριακή 2 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλήθειες και ψέματα για τους μισθούς των καθηγητών

Από τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε και παραθέτει σήμερα ο "Ρ", προκύπτει ότι με τις ισχνές ονομαστικές αυξήσεις των αποδοχών (8,9% μέχρι 15,3%) που υπόσχεται η κυβέρνηση, οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να πληρώσουν αύξηση του φόρου εισοδήματος από 23% μέχρι και 64%

Οι αυξήσεις των αποδοχών που υπόσχεται να δώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης με το νέο μισθολόγιο - αν και όταν εφαρμοστεί - δεν είναι τόσο μεγάλες, όπως τις εμφανίζει με τις ανακοινώσεις της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Οι πραγματικές αυξήσεις θα είναι πολύ μικρότερες από αυτές που εμφανίζει η κυβέρνηση, γιατί ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις αυξήσεις, θα το πάρει πίσω η εφορία, τόσο με τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, όσο και με την κατάργηση πολλών από τις φοροαπαλλαγές που δρομολογήθηκε η κατάργησή τους.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τους πίνακες που παραθέτει σήμερα ο "Ρ", σε μια προσπάθεια να αποκαλύψει τα κάλπικα επιχειρήματα της κυβέρνησης, που προσπαθεί να εμφανιστεί σαν... απλόχερη με τις αυξήσεις τις οποίες υπόσχεται να δώσει στους εκπαιδευτικούς, ενώ στην ουσία πρόκειται για αυξήσεις - κοροϊδία. Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών που έκανε ο "Ρ", προκύπτει ότι οι μισθολογικές αυξήσεις των καθηγητών, σε δραχμές και ποσοστά, θα είναι πολύ μικρότερες από αυτές που προπαγανδίζει η κυβέρνηση.Ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προπαγανδίζει ποσοστά αύξησης των ετήσιων αποδοχών από 8,9% μέχρι και 15,8%,η αλήθεια είναι διαφορετική. Κι αυτό, για τους εξής λόγους:

Πρώτον, η κυβέρνηση ξεχνά ότι οι εκπαιδευτικοί - όπως και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι - δικαιούνται τη διορθωτική αύξηση στις αποδοχές τους, προκειμένου να καλύψουν μέρος των απωλειών από τη διαφορά εισοδηματικής πολιτικής 1996 και πληθωρισμού. Και με την επίσημη εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, η διαφορά αυτή για το 1996 είναι 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.Αρα, αν αφαιρέσουμε από τα ποσοστά αυξήσεων (μέγιστη αύξηση 15,8% και ελάχιστη αύξηση 8,9%) που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, τότε η ονομαστική αύξηση των εκπαιδευτικών με το νέο μισθολόγιο για φέτος περιορίζεται στο 12,3% και 6,4% αντίστοιχα.

Δεύτερον, ένα μεγάλο μέρος της αγοραστικής δύναμης αυτών των μισθολογικών αυξήσεων, που υπόσχεται να δώσει η κυβέρνηση στους εκπαιδευτικούς με το νέο μισθολόγιο, θα το πάρει πίσω με το άλλο χέρι μέσω της εφορίας.Μέρος της φορολογικής ληστείας, που σχεδιάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στα εισοδήματα των εκπαιδευτικών, φαίνεται και από τους πίνακες που επεξεργάστηκε και παραθέτει σήμερα ο "Ρ", παίρνοντας υπόψη του το γεγονός ότι και φέτος δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα.Από τους πίνακες αυτούς προκύπτει ότι ενώ οι ονομαστικές αυξήσεις, που υπόσχεται να δώσει φέτος η κυβέρνηση στους εκπαιδευτικούς με το νέο μισθολόγιο, κυμαίνονται μεταξύ 8,9% και 15,8%, το ποσοστό αύξησης του φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι εκπαιδευτικοί στην εφορία αρχίζει από 23% και φτάνει στο ...64%!

Τρίτον, η φορολογική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς - όταν καταρτίζαμε τους πίνακες - δεν πήραμε υπόψη τις επιπτώσεις που θα έχει η κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.

Αν, λοιπόν, συνυπολογίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η φορολογική πολιτική (μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, κατάργηση των φοροαπαλλαγών, κάλπικος τιμάριθμος κλπ.), είναι "ηλίου φαεινότερον" ότι οι ονομαστικές αυξήσεις των αποδοχών των εκπαιδευτικών θα είναι πολύ κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό (η κυβέρνηση υπολογίζει να αυξηθεί φέτος γύρω στο 6,5%).

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει με σαφήνεια ότι οι "γενναίες" μισθολογικές αυξήσεις των εκπαιδευτικών με το νέο μισθολόγιο - που προπαγανδίζει ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης - είναι κάλπικες.

Να σημειώσουμε ότι για την κατάρτιση των πινάκων, που απεικονίζουν την εξέλιξη των μισθών των εκπαιδευτικών, πήραμε σαν δεδομένα τα εξής: α) τις ακαθάριστες ετήσιες αποδοχές για το 1996 και το 1997, όπως τις εμφανίζει η κυβέρνηση με τους πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης. β) το φόρο εισοδήματος που προκύπτει για το εισόδημα του 1996 και του 1997 ενός άγαμου εκπαιδευτικού,με βάση την ισχύουσα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος (παραμένει η ίδια από το έτος 1993) και χωρίς να πάρουμε υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν και μια καλή απάντηση σε όλους εκείνους που απορούν για τη μαζικότητα των απεργιακών κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών, καθώς και την αποτυχία να πετύχουν το στόχο τους όσοι προσπαθούν να δυσφημίσουν τους αγώνες των εκπαιδευτικών. Ενας αγώνας καθ' όλα δίκαιος, που έχει να κάνει τόσο με το να τερματιστεί η υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου, όσο και με την ανάγκη αύξησης των κρατικών δαπανών για την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ