Κυριακή 2 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΒ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ακυρωθούν τα σχέδια για ΝΑΤΟικό λιμάνι

Την κατηγορηματική της αντίθεση στην κατασκευή ΝΑΤΟικού λιμανιού στο Λιτόχωρο για την κάλυψη των αναγκών των ΝΑΤΟικών στρατηγείων της Λάρισας, εκφράζει η ΚΟΒ Λιτόχωρου του ΚΚΕ και καλεί το λαό της περιοχής και τους μαζικούς φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ακύρωση αυτών των σχεδίων.

"Τις τελευταίες μέρες, τονίζεται σε ανακοίνωση της ΚΟΒ Λιτόχωρου, έχουν πυκνώσει οι δημοσιεύσεις στην Τύπο της Θεσσαλίας για τη δημιουργία στρατιωτικού λιμανιού του ΝΑΤΟ στο Λιτόχωρο. Βέβαια, είχε προηγηθεί εδώ και πολλούς μήνες σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΒΗΜΑ σχετικά με επίσκεψη αξιωματούχου του ΝΑΤΟ στην περιοχή για επιτόπια έρευνα δυνατότητας δημιουργίας στρατιωτικού λιμανιού. Καμία απάντηση δεν υπήρξε από τους αρμόδιους (υπουργείο Εθνικής Αμυνας, Νομαρχία).

Σήμερα το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα ως "τελειωμένο", ότι δηλαδή έχει παρθεί απόφαση από το ΝΑΤΟ και συμφωνεί το ΥΕΘΑ, ενόψει της ανάπτυξης των δύο στρατηγείων στη Λάρισα (αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων), να κατασκευαστεί καθαρά ΝΑΤΟικό λιμάνι στο Λιτόχωρο".

Η ΚΟΒ Λιτόχωρου θέτει το θέμα των ευθυνών διαφόρων τοπικών παραγόντων: "Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Η ιδέα όμως για το λιμάνι, αν όχι η απόφαση, είναι σίγουρα γνωστή στο Δήμο Λιτόχωρου, ο οποίος βλέπει το ζήτημα "επιφανειακά" και μάλιστα γίνεται προσπάθεια να χρυσωθεί το χάπι συνδυάζοντας το λιμάνι με "ανάπτυξη της περιοχής"". Και υπογραμμίζει: "Πιστεύουμε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αφορά όχι μόνο στο Λιτόχωρο, τη νότια Πιερία, όχι μόνο ολόκληρο το νομό αλλά ολόκληρη την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Είναι θέμα που αφορά στην εθνική μας ανεξαρτησία. Είναι γνωστός ο ρόλος των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας. Είναι γνωστά τα γεγονότα στα Βαλκάνια, είναι γνωστές οι επιδιώξεις τους στο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου για την επιβολή της "νέας τάξης πραγμάτων"".

Η Κομματική Οργάνωση Λιτόχωρου του ΚΚΕ τονίζει ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην κατασκευή αυτού του λιμανιού για τους εξής λόγους:

- Υπονομεύεται ακόμη περισσότερο η εθνική ανεξαρτησία της χώρας.

- Εμπλέκεται παραπέρα η χώρα στους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή και αυξάνει ο κίνδυνος σε περίπτωση σύγκρουσης.

- Καταστρέφεται το περιβάλλον, υποβαθμίζεται η ευρύτερη περιοχή, χτυπιέται η τουριστική ανάπτυξη. Ποιος τουρίστας άραγε θα θέλει να κάνει τις διακοπές του δίπλα σε ένα ΝΑΤΟικό λιμάνι, αν βέβαια θα μπορεί να πλησιάσει σ' αυτό.

- Η όποια "αύξηση της κίνησης της περιοχής" θα είναι τύπου Τρούμπας (μπαρ, πορνεία, ναρκωτικά) και σε τελική ανάλυση η εθνική ανεξαρτησία δεν μπορεί να ανταλλάσσεται με οποιοδήποτε τίμημα, δεν είναι εμπορεύσιμο προϊόν.

Η ΚΟΒ Λιτόχωρου καταλήγει με κάλεσμα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλους τους μαζικούς φορείς ν' αντιδράσουν για να μην προχωρήσουν αυτά τα σχέδια. Και καλεί όλους τους κομμουνιστές, τους ΚΝίτες, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος, όλους τους δημοκράτες, να κινητοποιηθούν, να εκφράσουν την αντίθεσή τους, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ακύρωση αυτών των σχεδίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ