Τρίτη 4 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΡΡΕΣ
Καταδίκασαν 25 αγρότες!

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ

Βαριές καταδίκες επιβλήθηκαν χτες σε 25 αγρότες των Σερρών, για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις του Απρίλη του 1994 και το μπαράζ διώξεων αναμένεται να συνεχιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα, με μόνη επιδίωξη τον εκφοβισμό και την καλλιέργεια κλίματος τρομοκράτησης. Φαίνεται λοιπόν πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θέλουν διάλογο... με τους αγωνιζόμενους αγρότες, στις φυλακές.

Η "βιομηχανία" διώξεων των αγροτών παρήγαγε χτες καταδικαστικές αποφάσεις με 4 μήνες φυλάκιση για 25 καπνοπαραγωγούς από τη Ν. Ζίχνη Σερρών, οι οποίοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ άλλοι 450 περίπου αγρότες του νομού περιμένουν να δικαστούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Πολύ γρήγορα επίσης προχωρούν οι δικαστικές διώξεις και για τις τελευταίες δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών. Ετσι, στις 6 Μάρτη θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου άλλοι 38 αγρότες, ενώ αναβλήθηκε για τις 21 Νοέμβρη του 1997 η προγραμματισμένη δίκη, που ήταν να γίνει στις 28 Φλεβάρη, με 60 κατηγορούμενους αγρότες.

Η προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης των αγροτών, όμως, δεν περνάει. Οι αγρότες, που το 1994 βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας καλύτερη τιμή για τον καπνό και προστασία από την ασυδοσία των εμπόρων, το Νοέμβρη του 1996 ξαναβγήκαν στους δρόμους και διεκδίκησαν την προστασία των καλλιεργειών και του εισοδήματός τους, τη μείωση του κόστους παραγωγής και τιμές που να καλύπτουν το κόστος. Οι αγρότες που έμαθαν να αγωνίζονται ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της οποιασδήποτε κυβέρνησης, δεν είναι διατεθειμένοι να υποκύψουν στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του κ. Σημίτη. Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών βρίσκονται, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή οι συνδικαλιστικοί και άλλοι φορείς παραγωγικών τάξεων του κατεξοχήν αγροτικού νομού των Σερρών και θα παραμείνουν, αφού το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς μπορεί να σημάνει και τη δική τους καταδίκη.

Ολισθαίνει η κυβέρνηση

Τη φάμπρικα ποινικοποίησης των αγώνων των αγροτών κατήγγειλε για άλλη μια φορά η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ, μετά τις ποινές που απαγγέλθηκαν χτες σε βάρος των 25 αγροτών.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ επισημαίνει: "Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να περάσει την αντιαγροτική και ολοένα και πιο αντιλαϊκή της πολιτική, που εκπορεύεται από την ΕΕ, καταφεύγει συνεχώς σε πιο αντιδημοκρατικές μεθόδους και πρακτικές, ολισθαίνει σε έναν ολοένα και πιο αντιδημοκρατικό κατήφορο.

Η επίθεση ενάντια στα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις του λαού, συνοδεύονται αναπόφευκτα και από την επίθεση ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές του ελευθερίες.

Η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ θα συνεχίσει με την ίδια πάντα συνέπεια και αφοσίωση να υπερασπίζεται τους αγρότες στα δίκαια αιτήματά τους. Η αποτελεσματική όμως υπεράσπιση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των αγροτών και των άλλων εργαζομένων, απαιτεί την υπεράσπιση και των δημοκρατικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών του λαού, της ίδιας της δημοκρατίας στη χώρα".

Καταλήγοντας η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ καλεί το λαό του νομού, τους συνδικαλιστικούς και άλλους φορείς να καταδικάσουν τις τρομοκρατικές και αντιδημοκρατικές ενέργειες της κυβέρνησης ενάντια στους αγρότες και τους άλλους εργαζόμενους, εκφράζοντας πολύπλευρα τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ