Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΟΛΑΡΙΟ: Το φράγμα των 270 δρχ. ξεπέρασε η τιμή πώλησης του "πράσινου νομίσματος", που σήμερα πωλείται από την Εθνική Τράπεζα έναντι 270,312 δρχ. Η συνέχιση της ανοδικής πορείας του δολαρίου ΗΠΑ σχετίζεται κυρίως με τις πρόσφατες δηλώσεις Αμερικανών αρμοδίων για βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της αμερικανικής οικονομίας. Σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες δηλώσεις Γερμανών επιτελών για σταθεροποίηση των επιτοκίων του γερμανικού μάρκου, οι τοποθετήσεις των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων στο δολάριο καθίστανται περισσότερο ελκυστικές, ενισχύοντας έτσι την ισοτιμία του.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ: Ενημερωτική συνάντηση των βιοτεχνικών επιχειρήσεων και των συλλογικών φορέων τους, πάνω στην κοινή προσπάθεια συγκέντρωσης εφοδίων (κύρια φαρμακευτικού υλικού, τροφίμων που δε χρειάζονται συντήρηση και σχολικών ειδών), τα οποία θα προωθηθούν στη Βουλγαρία, στα πλαίσια οργανωμένης ανθρωπιστικής βοήθειας, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, καθώς και λοιπών κλαδικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων των επαγγελματοβιοτεχνών.

ΕΜΠΟΡΟΙ: Την υποχρεωτική αναγραφή του ονόματος και της μορφής της εταιρίας κατά τη χορήγηση μπλοκ επιταγών από τις τράπεζες, ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος του Πειραιά για την αποφυγή αντιδικίας μεταξύ συναλλασσομένων. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος με αφορμή διαμαρτυρίες εμπόρων για άρνηση πολλών τραπεζών να πληρώσουν ή να σφραγίσουν ως ακάλυπτες επιταγές εταιριών, με τη δικαιολογία ότι είναι "ατάκτως εκδοθείσα", ζητά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ: Υποτίμηση έναντι των περισσότερων ξένων νομισμάτων σημείωσε η δραχμή τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα οι σωρευτικές ανατιμήσεις του εθνικού νομίσματος έναντι των ίδιων νομισμάτων μέχρι το Δεκέμβρη του 1996 να τείνουν τώρα να μηδενιστούν. Περισσότερο αισθητές για την εθνική οικονομία είναι οι ισχυροποιήσεις του αμερικανικού δολαρίου και της αγγλικής λίρας, που από τις αρχές του έτους έχουν ανατιμηθεί σωρευτικά κατά 7% και 4,5% αντίστοιχα σε σχέση με τη δραχμή. Το Φλεβάρη και σε σύγκριση με τις ισοτιμίες του Γενάρη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), το δολάριο ΗΠΑ ανατιμήθηκε κατά 4,3% έναντι της δραχμής, το δολάριο Καναδά 4% και το δολάριο Αυστραλίας 3,1%, ενώ από τα νομίσματα της ΕΕ ξεχωρίζει η (νέα) ανατίμηση της λίρας Αγγλίας κατά 2,2%, της λίρας Ιρλανδίας κατά 1,5% και της κορόνας Νορβηγίας κατά 1,4%. Η ισοτιμία των υπόλοιπων νομισμάτων διατηρήθηκε περίπου σταθερή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ