Σάββατο 15 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μη πειστική διάψευση

Τούρκος ισχυρίστηκε πως ήταν ο πιλότος του τουρκικού F - 16, που έπεσε τον περασμένο Οκτώβρη νότια της Χίου, ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, απαντώντας χτες στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Διέψευσε, χωρίς βεβαίως να γίνεται πειστικός, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος - απαντώντας χτες στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ - τα δημοσιεύματα του Τύπου βάσει των οποίων ο πιλότος του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους F - 16 που έπεσε νότια της Χίου στις 8/10/96, δεν ήταν Τούρκος. Ο υπουργός ισχυρίστηκε πως επρόκειτο για Τούρκο πιλότο και ότι αυτό προκύπτει από τα εξής στοιχεία:

- Ανακρίθηκε στην τουρκική γλώσσα από υπάλληλο της αρμόδιας ελληνικής κρατικής υπηρεσίας.

- Από ορισμένα έγγραφα που έφερε μαζί του (ταυτότητα, δίπλωμα κλπ.) αποδεικνύεται πως είναι Τούρκος αξιωματικός.

- Στο νοσοκομείο που νοσηλεύτηκε συνομίλησε από κινητό τηλέφωνο στα τουρκικά με τη γυναίκα του.

- Μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο της Σμύρνης συνοδευόμενος από αξιωματικό της ελληνικής αεροπορίας και παραδόθηκε επίσημα στις τουρκικές αρχές.

Τα πράγματα δεν είναι έτσι

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕΣτρ. Κόρακας, σημείωσε ότι εφόσον ο υπουργός διαβεβαιώνει τα παραπάνω, λαμβάνονται υπόψη, αλλά αδιάψευστοι μάρτυρες και στοιχεία συνηγορούν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι αλλά ακριβώς αντίθετα. Ο κομμουνιστής βουλευτής κατέθεσε προς απόδειξη των όσων είπε τα εξής στοιχεία:

- Ο πιλότος ρωτήθηκε επανειλημμένα στην τουρκική γλώσσα από τον δημοσιογράφο Γ. Τζούμα κι αυτός επέμενε να μιλάει στα αγγλικά με αμερικάνικη προφορά.

- Με τη γυναίκα όντως, μίλησε μέσω κινητού τηλεφώνου και παρουσία μαρτύρων. Ομως η γλώσσα που χρησιμοποίησε γι' αυτή τη συνομιλία δεν ήταν η τουρκική αλλά η αγγλική.

- Δεν ανακρίθηκε από τις ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με βάσιμες και ασφαλείς πληροφορίες.

- Στην επετηρίδα των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας δεν υπάρχει αξιωματικός που να φέρει το όνομα με το οποίο ο πιλότος αυτός εμφανίστηκε.- Μετά την πτώση του αεροσκάφους δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον για την τύχη του από συγγενείς του σε αντίθεση με τον δεύτερο πιλότο που τελικά δε διεσώθη και για τον οποίο το ενδιαφέρον ήταν ευθύς εξαρχής έκδηλο από τους ανθρώπους του στην Τουρκία.

Καταλήγοντας ο Στρ. Κόρακας ρώτησε τον υπουργό γιατί δεν έγινε ανέλκυση του F-16 από τη θάλασσα ούτως ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Σ' αυτό το θέμα ο Α. Τσοχατζόπουλος απάντησε, πως η Ελλάδα δεν έχει ενδιαφέρον από την ανέλκυση του αεροσκάφους. Τέτοιο ενδιαφέρον, πρόσθεσε, θα μπορούσε να έχει η Τουρκία αλλά το βάθος της θάλασσας μάλλον λειτουργεί αποτρεπτικά για μια τέτοια επιχείρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ