Σάββατο 15 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κακών μνήμη...

Εκθεση έργων του Δημοσθένη Κοκκινίδη, με τίτλο "(... ) των δε κακών μνήμη (...)", εγκαινιάζεται στις 3 Απριλίου στην γκαλερί "Αστρα" (Καρυατίδων 8). Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, μεταξύ άλλων, γράφει στο προλογικό σημείωμα του καταλόγου της έκθεσης: "Ενα μήνα μετά το πραξικόπημα, κατά το τέλος Μαϊου, ανακάλυψα σε μια γωνιά του εργαστηρίου ένα δέμα από χαρτόνια συσκευασίας σε σχήμα τετράγωνο και διαστάσεις 56χ56 εκ. το καθένα. Τα είχα παραγγείλει πριν δύο χρόνια, επειδή με διευκόλυναν στις μελέτες που έκανα για το Βιετνάμ. Αποφάσισα να δουλέψω όπως να είναι, πάνω σ' αυτά, με στόχο τα γεγονότα των ημερών και χωρίς να νοιαστώ στο τι θα βγει, στο "ζωγραφικό", που λέμε, ύφος. Αν δηλαδή θα ακολουθούσα το ύφος της προηγούμενης δουλιάς μου, που ήταν βασισμένη στην έννοια της βίας. Το θέμα προέκυψε αυτόματα, από τα αποκόμματα των εφημερίδων, που ήταν γεμάτες από φωτογραφίες ένστολων αξιωματικών".

"Αρχισα με αυτούς. Στο ξεκίνημα δε σκεφτόμουν τις συνέπειες και τους κινδύνους που διέτρεχα, ζωγραφίζοντας τους συνταγματάρχες, με παραμορφώσεις που φτάνανε ως την καρικατούρα, αν όχι το τερατώδες. Αργότερα κατάλαβα πόσο άγρια ήταν η κατάσταση και πως δεν μπορούσα να συνεχίσω έτσι, αφού δεν υπήρχε περίπτωση να εκτεθούν χωρίς άμεσο κίνδυνο. Σταμάτησα τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους (...). Ωστόσο οι πίνακες αυτοί αποτέλεσαν την αφετηρία για τα επόμενα δύο χρόνια (...). Ετσι, τα ζωγραφισμένα χαρτόνια συσκευασίας ξεχάστηκαν ως σήμερα στο πατάρι της Καλλιθέας και αργότερα στο υπόγειο της Παιανίας".

  • Εγκαινιάζεται την Τρίτη στην γκαλερί "7" (Ζαλοκώστα 7), έκθεση έργων της Νίκης Νικολαϊδη.Με αφορμή τον Χόρσε Λουίς Μπόρχες και το "Βιβλίο των φανταστικών όντων", στήθηκαν τα ζωγραφικά δρώμενα μιας περιπλάνησης στον κόσμο των παράξενων πλασμάτων που δημιούργησε στο χώρο και το χρόνο η ανθρώπινη φαντασία. Τα τρισδιάστατα πλάσματα κατοικούν την πόλη και τη νύχτα της, τα σπίτια και το μυστήριό τους, την ύπαιθρο και το τοπίο της, μεταφέροντας τη διάθεση ενός ενήλικα που σε καλεί να υποδυθείς παιδικούς ρόλους για να τον ακολουθήσεις στο μύθο του. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Απριλίου.
  • Μία σημαντική εικαστική έκθεση εγκαινιάζεται στις 20 Μαρτίου στην γκαλερί "Ζουμπουλάκη" (πλατεία Κολωνακίου). Παρουσιάζεται η ζωγραφική δημιουργία του Γιάννη Μόραλη."Τα έργα του", υπογραμμίζει οΑγγελος Δεληβορριάς,"έχουν καταξιωθεί από τη δυναμική της αντοχής στις σκληρές αντιπαραθέσεις των συγκρίσεων, στις γρήγορες εναλλαγές των προσανατολισμών και στις απαιτητικές προσδοκίες της όρασης".
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εικαστικές περιπλανήσεις(2004-02-03 00:00:00.0)
Εικαστικό φθινόπωρο(2003-09-09 00:00:00.0)
Ιστορίες του βλέμματος(2003-02-15 00:00:00.0)
Πορτρέτα, φιγούρες, τοπία(2002-02-14 00:00:00.0)
ΕΚΘΕΣΕΙΣ(1998-10-17 00:00:00.0)
ΕΚΘΕΣΕΙΣ(1997-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ