Κυριακή 16 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στραγγαλίζεται το ΙΒΣΑ

Η κυβέρνηση περιέκοψε την επιχορήγηση και ετοιμάζεται να διπλασιάσει τα τροφεία των παιδιών που φοιτούν στους σταθμούς. Αύριο συγκέντρωση των γονέων στα γραφεία του ΙΒΣΑ, ώρα 4μ.μ.

Χωρίς ενοίκιο, ρεύμα και χωρίς πλήρη κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων αφήνει φέτος η κυβέρνηση το Ιδρυμα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αττικής (ΙΒΣΑ) και καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο να χαρατσώσει άγρια τους γονείς των παιδιών, για να λειτουργήσει στοιχειωδώς το Ιδρυμα.

Το υπουργείο Υγείας περιέκοψε 670 εκατομμύρια απ' τον προϋπολογισμό του ΙΒΣΑ, ο οποίος είχε ήδη συνταχθεί σε πνεύμα λιτότητας. Το ΙΒΣΑ είχε ζητήσει επιχορήγηση 3,32 δισ. δραχμών εκ των οποίων 3,12 δισ. ήταν για τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές των 670 εργαζομένων στο Ιδρυμα. Τελικά, η κυβέρνηση ενέκρινε μόλις 2,62 δισ. δραχμές, αφήνοντας για τις πλάτες των γονιών ακόμα και τα ενοίκια (120 εκ.) και το ρεύμα (24 εκ.).

Να σημειωθεί ότι το ΙΒΣΑ είχε υπολογίσει ότι, εκτός απ' την επιχορήγηση, θα εισπράξει και 447 εκ. δραχμές απ' τα τροφεία και τα μεταφορικά των λεωφορείων, που πληρώνουν οι ίδιοι οι γονείς. (Τα τροφεία για κάθε παιδί είναι 6.500 δραχμές και η μεταφορά με το λεωφορείο στοιχίζει 4.000 δραχμές).

Να σημειωθεί ότι σε συνάντηση της προέδρου του ΙΒΣΑ και του Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας Π. Αποσκίτη με γονείς στις 27.12.1996 δόθηκε η διαβεβαίωση ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αύξηση των τροφείων. Μετά όμως και την περικοπή της επιχορήγησης ο Π. Αποσκίτης έστειλε έγγραφο στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΒΣΑ για να "λάβει νέα απόφαση για το ύψος των τροφείων που καταβάλουν οι γονείς" (28.1.1997).

Αύριο συνεδριάζει το ΔΣ του ΙΒΣΑ και αναμένεται να τεθεί το θέμα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων γονέων του ΙΒΣΑ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους συλλόγους γονέων αύριο το απόγευμα, ώρα 4 μ.μ., στην οδό Δροσοπούλου 105 έξω απ' τα γραφεία του ΙΒΣΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να διπλασιαστούν ή να φτάσει και 150% η αύξηση τροφείων και κομίστρων.

Αυτό θα σημάνει άγριο χαράτσι για 3.600 οικογένειες του Λεκανοπεδίου, των οποίων τα παιδιά φοιτούν στους 39 σταθμούς του ΙΒΣΑ και είναι κατά βάση οικογένειες εργαζομένων. Συνολικά στο ΙΒΣΑ φοιτούν 4.000 παιδιά (εκ των οποίων 400 είναι αδέρφια).

Να σημειωθεί ότι καθημερινά οι γονείς καλούνται να πληρώσουν άτυπα για αναγκαία πράγματα, αρχίζοντας από κουρτίνες και μοκέτες και φτάνοντας μέχρι μαγνητόφωνα και τη διαμόρφωση χώρων. Και τούτο γιατί δεν αποδίδονται ακόμα και αυτά τα εξευτελιστικά κονδύλια για ανάλογες δαπάνες. Ετσι, ενώ το 1996 είχαν εγκριθεί 18 εκ. δραχμές για παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό υλικό δεν εκταμιεύτηκε ούτε μια δραχμή γι' αυτό το σκοπό.

Η Ομοσπονδία των γονέων ζητά απ' την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να μη μετακυλήσει τη βρεφονηπιακή μέριμνα στις πλάτες των γονιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ